Încă de la începutul acestui an, Gazeta de Cluj preconiza modul în care combinatul Someş Dej se va închide. La sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii de la Tribunalul Comercial Cluj au decis intrarea în faliment a celui mai mare producător de celuloză şi hârtie din zonă. Asta s-a întâmplat după ce combinatul s-a îndatorat cu 1,4 milioane de lei față de o serie de societăți comerciale controlate de Stefan Vuza prin intermediul Serviciilor Comerciale Române. Insolvența combinatului de celuloză și hârtie a fost atribuit casei de insolvență Solvendi, controlată de specialistul în insolvență Marius Grecu.

Stefan Vuza a patentat deja un patern după care se poate câştiga din afaceri falimentare. În cadrul unei “suveici” de firme, Serviciile Comerciale Române (SCR), societăţile comerciale îşi mută profitul de la una la alta şi, de asemenea, se împrumută între ele. Totul seamănă cu o jonglerie în care, dacă sunt folosite pre multe “portocale” câteva dintre ele trebuie să cadă.

Aceasta este situaţia în care a ajuns unul dintre cei mai mari producători de celuloză şi hârtie din Transilvania, combinatul Someş Dej, care după ce a stat în insolvenţă aproape un an de zile, magistraţii au decis că planul de reorganizare nu este unul fiabil şi afacerea trebuie băgată în faliment.

Potrivit celor mai recente raportări, cifra de afaceri a Someș Dej a scăzut de la 6 milioane lei la 2,1 milioane lei în primul semestru al anului trecut, iar pierderile au avansat de la 2,6 milioane lei la 6,3 milioane lei, anunţă Mediafax. Acţiunile Someş Dej sunt tranzacţionate la Categoria Nelistate a Bursei de Valori Bucureşti. Cel mai recent transfer a avut loc miercuri, când a fost transferată o acţiune, pentru un ban. Preţul este de şase ori sub cotaţia anterioară înregistrată pe 3 ianuarie, de 6 bani/titlu. Raportat la cel mai recent preţ de la Bursă, Someş Dej are o capitalizare de doar 126.000 de lei.

 

De ce magistraţii au respins, iniţial, insolvenţa

Este interesant de urmărit modalitatea în care magistraţii clujeni au judecat cauza Someş Dej pentru că, iniţial, conducerea combinatului a cerut declanşarea procedurilor de insolvenţă pentru reorganizarea planului de afaceri.

Cererea de insolvenţă a fost respinsă de trei ori pentru că magistraţii au considerat că toţi acţionarii din cadrul Someş Dej trebuie să fie de acord cu începerea acestei proceduri, nu doar acţionarul majoritar, în spatele căruia se află afaceristul Stefan Vuza.

“Fiind o societate comercială pe acţiuni, intenţia debitoarei (Someş Dej, n.red.) de a fi supusă procedurii insolvenţei (având în vedere consecinţele unei nereuşite a reorganizării societăţii comerciale) nu poate fi luată la nivel societar decât printr-o hotărâre a adunării generale a acţionarilor, nefiind vorba despre o operaţiune necesară pentru aducerea la îndeplinire a obiectului de activitate al societăţii ce cade în competenţa administratorului/consiliului de administraţie”, arată magistrații în motivarea respingerii declanșării procedurii de urgență.

 

Unde se duc datoriile?

Gazeta de Cluj a prezentat cum printre ultimele contracte încheiate de SC Someș Dej este unul (2900/30.11.2012) prin care SC Someş Dej a cumpărat de la SC A6 Impex (societate controlată tot de Vuza prin SCR) o hală de tip depozit pentru suma de 620.000 de lei + TVA. De asemenea, tot A 6 Impex a împrumutat Someş Dej cu 150.000 de lei (contract nr 2583/22.10.2012), cu 200.000 de lei (contract nr 2386/794/01/10/2012), ambele contracte având ca termen scadent de maxim 10 zile, ulterior intervenind penalități. Prin intermediul contractului cu numărul 1935/14.08.2012, Someş Dej se împrumută tot de la A 6 Impex cu 300.000 de lei, apoi de la SC Caromet (societate care face parte din cadrul SCR), combinatul din Dej cere o suplimentare de 250.000 de lei la un împrumut deja contractat. Cu alte cuvinte, înainte de a intra în insolvență, Someș Dej se îndatorează față de propriul patron.

Însă această acțiune de băgare în insolvență a Someș Dej este cu bătaie lungă. În urmă cu doi ani, SC Sinterom Cluj Napoca a cerut insolvenţei firmei A1 Impex, o societate prin care Vuza deţine SC Someş Dej. Înainte de asta, SC Someş Dej SA a împrumutat 3 milioane de lei o altă societate deţinută Vuza, SC Uzuc SA Ploieşti. La câteva luni după semnarea acestui contract de împrumut, în 09.07.2010, în cadrul unei şedinţe a acţionarilor Sinterom, s-a prezentat pentru aprobare situaţiile financiare ale societăţilor A1 Impex Cluj Napoca şi A1 Impex. După doar câteva zile, Sinterom a cerut intrarea în insolvenţă a SC A1 Impex, însă fără a preciza nici un alt detaliu referitor la acest lucru.

 

Cum scapi 100 de milioane

Ștefan Vuza, acționarul majoritar al combinatului care a acumulat datorii de circa 100 milioane de lei, spune că motivul pentru care cererile de insolvență au fost respinse până acum este ”procedura inconstantă”.

„A doua cerere a fost respinsă din acelaşi motiv: lipsa unei hotărâri AGA. Procedura e inconstantă. La această instanţă sunt 10 judecători care judecă cereri de declanşare a procedurii insolvenţei. Trei dintre ei cer hotărâre AGA, şapte nu cer. Chiar mâine (este vorba de sfârşitul lunii ianuarie 2013 – n.red.) depunem o nouă cerere. Facem şi şedinţă AGA, să ne conformăm. Avem şi un plan de reorganizare, s-a discutat cu băncile, iar cererea de intrare în insolvenţă nu este o surpriză pentru creditori”, a declarat Ştefan Vuza pentru ziuadecj.ro.

 

“Puii” lui Vuza

Omul de afaceri clujean, cu o avere estimată de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controlează direct sau prin interpuşi SC Sinterom, Federaţia Română de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploieşti, SC A4 Borzeşti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamţ, SC Uzuc Ploieşti, SC Someş Dej, SC Chimcomplex Borzeşti, SC Iaşitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Piteşti, şi este acţionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Române.

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.