Omul de afaceri clujean Stefan Vuza a cumpărat cele mai importante active ale Oltchim, după ce compania a anunţat că va încheia contracte de vânzare – cumpărare pentru activele sale cu toate cele trei companii înscrise la licitaţie. Însă, problema privatizării pe bucăţi a Oltchim va consta în faptul că vânzarea neunitară va duce la un management de acelaşi tip. Astfel este de preconizat că acestea sunt ultimele ceasuri ale industriei chimice de stat din România.

 

Conducerea Oltchim a anunţat că a încheiat acorduri cu trei companii pentru vânzarea Oltchim pe active, respectiv Chimcomplex S.A. Borzesti, Dynamic Selling Group SRL şi White Tiger Wealth Management Ltd. Potrivit primelor informaţii, compania Chimcomplex, aflată în patrimoniul omului de afaceri Stefan Vuza, a încheiat contracte pentru cele mai importante active ale combinatului chimic.

Potrivit firmei de avocatură Maravela&Asociaţii, conform contractului, pachetele achiziţionate de Chimcomplex sunt Pachetul Clorosodice, Pachetul Oxi-alcooli, Pachetul PO/Polioli, Pachetul Servicii pe Teren, Pachetul Vagoane şi parţial Pachetul VCM/PVC

Potrivit unui comunicat al Oltchim, ”finalizarea tranzacţiilor în baza acestor contracte este supusă anumitor condiţii care trebuie îndeplinite, printre care se numără aprobarea finală de către adunarea generală a creditorilor Societăţii, acest organism finalizând selecţia ofertanţilor câştigători. Informaţii importante şi cu privire la celelalte oferte angajante vor fi prezentate în scop informativ creditorilor în contextul Procesului de Vânzare.

Societatea va continua să informeze piaţa cu privire la Procesul de Vânzare în conformitate cu reglementările aplicabile până la finalizarea acestuia, care se anticipează a avea loc în prima parte a anului 2018”, arată comunicatul combinatului chimic.

Privatizarea combinatului, de care s-a ocupat BDO Business Restructuring SPRL, Rominsolv SPRL şi Stănescu Bogdan, cel din urmă cunoscut ca ”bugetarul cu 25 de joburi la stat”, s-a făcut practic ca la piaţă. În această vară, adunarea creditorilor a hotărât ca Oltchim să fie vândut pe active pentru ca viitorii proprietari să nu poată fi obligaţi să returneze ajutoarele de stat considerate ilegale de către Uniunea Europeană.

Chiar dacă intenţiile de ştergere a datoriilor Oltchim au fost anunţate de mai mult timp, anul trecut, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie prin care verifică dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acestuia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

oltchim

Statul rămâne cu datoriile Oltchim

Conform Planului de Reorganizare propus de Consorţiul Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL şi aprobat de Tribunalul Vâlcea, valorificarea patrimoniului Oltchim către un investitor interesat de continuarea activităţii acestui combinat se va face prin intermediul persoanei juridice Oltchim SPV SRL, aceasta având o personalitate juridică distinctă de Oltchim S.A.

Oltchim SPV a fost departajat de Oltchim SA astfel că investitorii au cumpărat activele combinatului vâlcean, trecute pe Oltchim SPV, iar statul a rămas cu datoriile acumulate.

”În cazul Oltchim, nu vorbim despre privatizare, ci de reorganizare judiciară în vederea salvării combinatului. Acest proces al reorganizării judiciare este controlat de creditori, nu de statul român şi, cu votul creditorilor, activele bune ale Oltchim sunt trecute pe un SPV (special purpose vehicle) pentru a fi vândute investitorilor interesaţi”, explică avocatul Gheorghe Piperea, fost administrator judiciar al Oltchim.

Vuza nu a participat singur în cadrul ofertei de cumpărare a Oltchim. ”În cadrul acestui proces au fost angrenate echipe de specialişti din cadrul parteneriatului creat de Chimcomplex cu Tricon Energy SUA – cel mai mare trader internaţional în domeniu, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde dolari, E.ON Germania – divizia producţie energie electrică, Raiffeisen Bank şi fonduri de investiţii. În urma finalizării auditului, conducerea Chimcomplex a anunţat că se pregăteşte să depună o ofertă pentru preluarea activelor funcţionale ale Oltchim”, arată o înştiinţare a Chimcomplex.

 

Vuza vrea să elimine statul din Chimcomplex

Potrivit ultimelor decizii ale AGA de la Chimcomplex se urmăreşte majorarea capitalului. Acţionarii au mai decis anularea deciziei AGA din 6 ianuarie 2014, privind majorarea capitalului de la 162,87 milioane de lei, la maxim 342,87 milioane de lei şi au aprobat o nouă majorare a capitalului, de la 162,87 milioane de lei, la 303,87 milioane de lei, prin aport în numerar, la preţul de 1,26 lei/acţiune, în termenul de preempţiune. Acţiunile rămase nesubscrise de către acţionarii existenţi vor fi vândute printr-o ofertă publică primară, adresată exclusiv unor investitori calificaţi, intermediată de Estinvest Focşani. Preţul la care vor fi oferite acţiunile urmează să fie stabilit în urma unei evaluări.

Însă, Vuza urmăreşte prin această majorare de capital diminuarea acţiunilor pe care statul român le deţine la Chimcomplex în situaţia în care Guvernul nu va aproba alocarea acestor bani. Mai ales în situaţia în care conducerea Chimcomplex nu a prezentat nici până acum raportul trimestrului IV din  2015 şi nu a oferit dividente acţionarilor.


Cum au fost vândute bucăţile din Oltchim

Potrivit comunicatului Oltchim, ”în contextul procedurii competitive de vânzare a activelor societăţii lansată de Oltchim S.A. la sfârşitul anului trecut în vederea vânzării unui număr de nouă pachete deţinute de Societate în cadrul fazei de reorganizare a procedurii de insolvenţă al cărei obiect este Societatea, în contextul selecţiei preliminare derulată de către societate cu privire la cei nouă ofertanţi care au depus oferte angajante în cadrul Procesului de Vânzare, Oltchim a încheiat şi preconizează să încheie săptămâna aceasta, după caz, contracte de vânzare de active după cum urmează:

(1)  Cu Chimcomplex S.A. Borzeşti, cu privire la pachetele de active nr. 1-5 şi parţial 7;

(2) Cu Dynamic Selling Group S.R.L., cu privire la pachetul de active nr. 6;

(3) Cu White Tiger Wealth Management Ltd, cu privire la pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 şi parţial  9.

In continuare se poartă discuţii cu alţi ofertanţi”.


Un pic de roz de la Hrebenciuc

În 2013, Vuza plănuia să cumpere Oltchimul împreună cu SIF Moldova, iar susţinătorul acestui demers era Viorel Hrebenciuc, care îşi ”plantase” fiul, pe Andrei, în consiliul de administraţie al SIF-ului. Propunerea pentru ca Andrei Hrebenciuc să facă parte din CA-ul SIF-ului a venit din partea Dianei Le Bomin, persoană fizică care deţine circa 3% din acţiuni la SIF Moldova. Cea din urmă este sora omului de afaceri Mihai Rotaru, unul dintre cei mai mari sponsori ai PSD la nivel naţional. Împreună cu SIF Moldova, Vuza a înfiinţase  “Compania Naţională de Chimie”. Din acest proiect o parte este deţinută şi de compania de audit Deloitte. Conform unui comunicat, prin acest proiect va fi preluată întreaga activitate a Oltchim, va fi asigurat un capital de 50 milioane de euro, un capital tehnic de investiţii urgente de 25 milioane de euro şi un capital pentru investiţiile de mediu şi contravaloarea părţilor sociale ale combinatului.

1 COMENTARIU

  1. Domnul Vuza doreste sa controleze piata de clor din Romania . Pana acum avea probleme. Produsul principal de la Chimcomplex era solutia de hidroxid de sodiu. Clientul lui principal era nimeni altul decat Tricon Energy cu care s-a asociat. Dar Chimcomplex produce si clor. Aici este cuiul lui Pepelea. Ce sa faca domnul Vuza cu clorul ?!. Este si toxic (poti sa-l folosesti si ca gaz de lupta) este si periculos. Cea mai buna valorificare chimica este productia de PVC. Consumi complet clorul produs si mai obtii si un produs rentabil. Acesta era avantajul Oltchimului( in colaborare cu Arpechim Pitesti) pe care Chimcomlexul nu-l avea. Si aici a intervenit statul prin neparticipare ( suna ciudat , nu ?!). A ingropat ceva rentabil bagand zazanie politica intre Arpechi Pitesti si Oltchim pana i-a falimentat pe amandoi.Ceea ce a cumparat Oltchimul din Arpechim era o frectie la un picior de lemn( adica nefunctionala).
    Si acum Oltchimul se vinde bine merci domnului Vuza, care are un „talent ” de afaceri deosebit , aceasta este o paranteza. El preia partea operationala iar ceilati preiau fierul vechi. Poate sunt in cardasie intre ei si in cardasie cu administratorii judiciari ai Olchim . Nu bagam mana in foc ca putem fi acuzati de calomnie. E doar un scenariu posibil.
    Trist este ca nimeni nu este interesat de problema ecologica care apare. Este o tema atat de mult vehiculata incat este desueta . Din nefericire este reala si tin sa va avertizez ca partea de demolare a instalatiilor nefunctionale ( toxicitate ridicata ) va fi facuta fara a se lua masuri necesare. De ce?!. Costa prea mult .
    Se vor face demolarile, se va comenta se vor face valuri dar finalmente se va ridica din umeri. Vezi atatea cazuri similare in industria chimica mediatizate din nefericire prea putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.