În cursul acestei săptămâni, Chimcomplex va depune oferta pentru activele Oltchim. Chimcomplex este una dintre companile care face parte din ”suveica” SCR patronată de omul de afaceri clujean, Stefan Vuza.

„Săptămâna viitoare depunem o ofertă pentru Oltchim. Oferta noastră va fi doar pentru activele de la Vâlcea, nu şi pentru cele de la Piteşti. Știm de investigaţie. Nu este nicio problemă. Investigaţia este la Oltchim SA, noi cumpărăm active de la Oltchim SPV”, a explicat Vuza pentru economica.net. El a adăugat că preţul cerut iniţial pentru activele Oltchim era prea mare şi de aceea nu a venit niciun cumpărător.

De combinatul vâlcean s-au mai declarat interesaţi consorţiul chinezesc Baota Petrochemical – Junlun Petroleum, SIF Transilvania, precum şi o companie din Turcia al cărei numei nu a fost dezvăluit de administratorul judiciar al Oltchim.

Chinezii şi SIF Transilvania ar fi fost interesaţi doar de preluarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim Piteşti, ce aparţine Petrom. Guvernul, prin Ministerul Economiei, a purtat negocieri cu Petrom pentru preluarea rafinăriei, care însă nu au ajuns la niciun rezultat. Petrom ar fi fost dispusă să cedeze rafinăria fără niciun ban, cu preluarea de către stat a obligaţiilor de mediu de circa 200 de milioane de euro. La rândul său, Ministerul Economiei ar fi vândut la pachet Oltchim cu Arpechim unui investitor potent financiar, capabil să investească sute de milioane de euro în aducerea la capacitate a celor două unităţi. Însă, în ciuda mesajelor încurajatoare venite din partea Guvernului şi a Petrom, transferul de proprietate nu s-a realizat.

Preţul ţintă pentru pachetul Oltchim-Arpechim era de circa 300 de milioane de euro, iar investitorul selectat ar fi urmat să preia şi obligaţiile de mediu aferente Arpechim.

Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român și continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situației financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.