Universitatea Cluj, simbol definitoriu pentru municipiul Cluj-Napoca. Consiliul Judeţean sprijină echipa printr-un proiect de construire a unui stadion recunoscut la nivel internaţional, cu cele mai moderne facilităţi şi, cel mai probabil, unul dintre cele mai importante proiecte de arenă sportivă din ţară.Consiliul Local urmează să îşi acorde singurul sprijin de care mai este în stare în acest an, respectiv să se dea la o parte pentru a lăsa locul unui investitor care să vrea să continuie tradiţia performanţei obţinute la „U” Cluj.

Salvarea Universităţii din „derapajul” în care se află a început. Chiar dacă echipa a terminat pe ultimul loc neretrogradabil în Liga a II-a a fotbalului românesc, Consiliul Judeţean i-a „comandat” echipei un stadion de Champions League. Consiliul Local a continuat „paşii”, iar oficialii i-au „făcut loc” lui Florian Walter să investească la „U” Cluj. Totuşi, viitorul acţionar majoritar, nu este hotărât cu privire la planurile sale pentru „U” Cluj. De asemenea, Florian Walter nu ştie nici dacă va putea reuşi promovarea în primul eşalon din primul an şi se gândeşte să îşi fixeze acest obiectiv ca unul sigur abia din al doilea an de investiţii. Din moment ce acest investitor va prelua „frâiele” unui simbol al Clujului, el trebuie să conştientizeze care sunt urmările acestei investiţii şi că „U” Cluj nu este o afacere ca oricare alta. În condiţiile în care „Universitatea” este una dintre echipele cu tradiţie din fotbalul românesc, cu una dintre cele mai puternice galerii din România, presiunea pe noul finanţator este una uriaşă şi doar reuşita îl poate legitima ca un conducător respectat de suporteri.

CL s-a aliat cu Oncos

Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca s-au „aliat” cu vechiul acţionar principal, Oncos SRL, pentru a vinde acţiunile clubului de fotbal lui Florian Walter. În urmă cu două săptămâni, Consilul Local a apelat la Oncos pentru a pune în vânzare 50 de acţiuni la clubul „Universitatea” Cluj , iar autorităţilor locale nu şi-au exercitat dreptul de preempţiune. Astfel, Consiliul Local, din postura de acţionar principal, a hotărât să nu-şi exercite dreptul de favorit în cumpărarea celor 50 de acţiuni pentru a i le pune la dispoziţie lui Walter. Florian Walter a intrat în acest mod oficial în acţionariatul Universităţii, cu sprijinul Oncos şi cu acordul Consiliului Local. Universitatea are un capital social de 21 de milioane de lei, din care 63% încă aparţin, în momentul de faţă, municipalităţii, 14 procente aparţin societăţii INTOP, Oncos deţine 10%, Fundaţia Transilvania şase procente, Ben&Ben 4%, iar restul de trei procente este deţinut de către alţi mici acţionari.

Datoriile plătite de acţionarii minoritari

Consilierii locali au făcut primul pas, săptămâna trecută, pentru a vinde Universitatea Cluj. Totuşi, Florian Walter nu va avea drepturi depline asupra echipei înaintea achitării datoriilor pe care le are clubul. Astfel, deşi Walter este unul dintre acţionarii cu cea mai mică cotă de participaţiuni, deţinând doar 0,02% din acţiunile clubului, el este obligat să plătească datoriile de cinci milioane de lei ale „U” către bugetul de stat. Astfel, din postura de acţionar minoritar cu doar 0,02% din acţiunile clubului, Walter trebuie să plătească datoriile echipei până pe 15 august. De asemenea, primarul Sorin Apostu a susţinut că în una din clauzele contractului pentru vânzarea Universităţii Cluj către Florian Walter este stipulat că acesta nu ar putea pleca într-o perioadă scurtă din acţionariatul echipei. Mai mult, Apostu a susţinut că, dacă Walter ar plăti datoriile clubului, acesta s-ar putea retrage apoi din conducerea „U”, necondiţionat. „Poate să plătească (n.r. Walter) datoriile şi să plece”, a declarat edilul din Cluj-Napoca. Dacă Walter va reuşi să plătească datoriile clubului până în 15 august, acesta va putea licita preluarea pachetului majoritar de 51 de procente a clubului, începând de la suma de 504.900 lei. Astfel, Walter va plăti, în final, pentru jumătate din acţiunile Universităţii aproximativ 5,6 milioane de lei.

Rep.: Bună ziua, domnule Walter. Tiberiu Hrihorciuc de la Gazeta de Cluj vă deranjează.

Florian Walter: Ce aveţi cu mine, că sunt cu treabă, cu oameni pe şantier…

Rep.: Şi noi muncim, domnule Walter, dar mă gândeam că, dacă tot veniţi la Cluj, aveţi şi dumneavoastră un mesaj de transmis suporterilor şi comunităţii. Nu aţi spus că vă plac ardelenii şi că de aceea veniţi în Cluj?

F.W.: Am vorbit, de două săptămâni, în fiecare zi. Fiecare om care m-o sunat, i-am răspuns.


Rep.:
Noi nu v-am deranjat niciodată, până acum.F.W.: Credeţi că eu ştiu care m-a deranjat? Credeţi că am făcut o statistică cine m-o sunat?

Rep.: Bănuiesc că e în interesul dumneavoastră să îmi oferiţi câteva minute din timpul dumneavoastră, nu? Şi în interesul meu, dar şi în interesul dumneavoastră, desigur.

F.W:
De ce credeţi că este în interesul meu?

Rep: Bănuiesc că aveţi un mesaj de spus şi de aceea veniţi la Cluj.

F.W.: Am dat mesajul acela.

Rep.: Mesajul e doar acela, nu aveţi nimic suplimentar de spus?

Walter:

Walter:
Care este mesajul pe care îl ştiţi?

Rep.: Ştiu că aţi venit la Cluj pentru proiectul de stadion, pentru suporteri şi pentru că ardelenii sunt mai liniştiţi. Cam câţi bani aţi dori să investiţi dumneavoastră la Universitatea Cluj?

F.W.:
De câţi bani îi nevoie, atâta investesc. Dacă nu se poate în primul an promovarea, în al doilea an, cu siguranţă.

Rep.: Credeţi că veţi avea sprijinul autorităţilor locale în proiectele pe care le veţi desfăşura?

F.W.: Sigur că da.

Rep.: Cam în cât timp doriţi promovarea echipei în primul eşalon?

F.W.: Dacă nu se poate în primul an, în al doilea an mie la mie, nu sută la sută.

Rep.: Nu este greu să promovaţi o echipă care s-a clasat pe ultimul loc neretrogradabil din Liga a 2-a, în sezonul precedent?

F.W.: Nu este greu deloc, de ce să fie greu? Altele au venit din „C” şi au ajuns în Liga Campionilor.

Rep.: Vreţi să aduceţi şi jucători noi în echipă sau care este planul dumneavoastră?

F.W.:
Normal domle’, să vadă antrenorul lotul întâi. După aia, îmi spune: mai am nevoie pe posturile alea, stânga, dreapta, înainte, înapoi. Să vadă şi el ce jucători mai avem nevoie. Sunt eu meseriaşul, atunci nu mai angajam antrenor.


Rep.:
Dacă veţi investi o anumită sumă de bani la Cluj, credeţi că o veţi amortiza în timp?F.W.: Nu mă interesează asta, nu m-am gândit la problema asta.

Rep.: Atunci care este motivul pentru care investiţi bani la Cluj, dacă nu vreţi să scoateţi bani din asta?

F.W.: Îmi place fotbalul, domle’. În fotbal, aţi auzit să câştige vreunul? Mai rar. Pierzi mai mult. Dacă sunt deştept, recuperez. Dacă nu sunt deştept, pierd. Asta depinde de manangement, de antrenor, de jucători.


Rep.:
Deci nu excludeţi posibilitatea să vă recuperaţi banii pe care îi veţi investi în „U” Cluj?

F.W.:
Este o afacere. Pierzi, câştigi, tot afacere este.
Rep.: Vă gândiţi să intraţi în politică pe sistemul Gigi Becali?F.W.: Vă rog, cu întrebări de astea să nu mă mai suni, da? Mă întrebi pe mine dacă pot intra în politică, crezi dumneata că eu am venit acolo să fac politică? Eu nu puteam să fac politică la Bucureşti sau care e problema? Întrebările astea sunt aiurea.

Rep.: Dacă veţi promova în prima ligă cu Universitatea Cluj, credeţi că va creşte rivalitatea dintre CFR şi „U”?

F.W.: Foarte bine dacă e ridicat nivelul rivalităţii.


Rep.:
Şi nivelul rivalităţii dintre suporteri, nu va creşte şi el?F.W.: Sperăm că nu.

Rep.: Nu vă este teamă de suporteri?

F.W.: Ce să îmi fie teamă, domle’? Eu vin în Cluj să îmi fie teamă? Sunt organele statului care rezolvă probleme de astea.

Stadion, “la pachet” cu acţiunile

Unul dintre motivele principale pentru care Florian Walter a hotărât să investească în cadrul echipei Universitatea Cluj este planul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj  de a construi un stadion. Acesta va fi una dintre cele mai moderne arene din ţară. Astfel, CJ Cluj va construi, în următorii doi ani, un stadion de 30.000 de locuri, în care va investi aproximativ 30 de milioane de euro. Stadionul municipal “Ion Moina” va fi ridicat de către Antrepriza de Construcţii şi Instalaţii Cluj, împreună cu partenerii săi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Transilvania Construcţii, Con-A Sibiu, Dico&Ţigănaş, Bogart Construct, Das Engineering şi Grup 4 Instalaţii. Deşi Florian Walter nu va fi proprietarul noului stadion construit, acesta îl va putea folosi fără probleme. Astfel, autorităţile locale i-au promis viitorului acţionar majoritar că echipa “Universitatea” Cluj va putea juca pe noul teren şi că jucătorii vor putea să se antreneze în noile baze sportive.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.