Polițiștii de la DIICOT Cluj i-au pus sub acuzare pe Florian Walter, Ioan Marginean și Daniel Capra, patron la FC Ploiești pentru delapidarea U Cluj. Pe langa faptul ca ancheta polițiștilor clujeni pare cusuta cu ața alba, se pare ca cei de la DIICOT Cluj nu știu ca Daniel Capra este unul dintre apropiații șefului SIPI Prahova, Razvan Constantin. De asemenea, Ioan Marginean, deținatorul unui pachet de acțiuni de la U Cluj, spune ca este absurd modul in care DIICOT Cluj a depistat o frauda mai mare decat valoarea clubului.

Polițiștii DIICOT Cluj i-au pus sub acuzare pe Florian Walter, Ioan Marginean și Daniel Capra pentru faptul ca ar fi prejudiciat clubul U Cluj cu circa 11 milioane de euro. In urma cu circa doua saptamani, atat inspectorii de la Garda Financiara, cat și polițiștii de la BCCO Cluj și Prahova au descins la sediile U Cluj și FC Petrolul pentru a ridica o serie de acte. Interesant este ca patronul de la FC Petrolul, Daniel Capra, face parte din grupul de prieteni al șefului SIPI Prahova, Razvan Constantin, astfel ca asupra acestei anchete se ridica deja un semn de intrebare. De partea cealalta, Ioan Marginean, acționar la U Cluj spune ca i se pare incredibil modul in care cei de la DIICOT au ajuns sa calculeze o frauda mai mare decat valoarea clubului. „Cei 15 jucatori au plecat la Petrolul de buna voie. Au plecat cu titlu gratuit, dar si la noi au venit jucatori cu titlu gratuit. Nu inteleg pe ce baza actioneaza DIICOT. Eu cu jucatorul pot sa reziliez pe cale amiabila sau pot sa-l transfer. Nu stiu ce cauta oamenii astia si cum au ajuns la o suma de 11 milioane de euro. Este absurd, este o facatura. Nu se poate sa evaluezi niste jucatori la o asemenea suma. Cand ai un contract cu un jucator, mai bine renunti la el si-l dai gratuit decat sa-i suporti contractul pe care nu-l poti sustine financiar. Eu sunt socat, pentru ca aveam doi investitori cu care tratam preluarea clubului. Taman cand sa batem palma si sa facem actele saptamana asta a aparut facatura asta”, a spus Marginean.
De asemenea, și Florian Walter a declarat, cand i s-au adus la cunoștința invinuirile, ca suma pare astronomica. „Ei (procurorii DIICOT, n .red.) considera ca am prejudiciat clubul cu 11 milioane de euro, dar tot ramane o enigma cum au ajuns ei la aceasta suma. Eu as fi foarte bucuros sa stiu cum iau eu pe un jucator, sa zicem Marinescu, 800.000 de euro, la cum este evaluat el. Nu am emotii, stiu ca sunt nevinovat, am judecat dupa regulamentele sportive. Jucatorii aceia nu sunt bunuri ca in orice societate. Tu ai doar drepturile federative, iar ei pot pleca liberi daca nu le platesti contractul. Tot ce ii tine pe ei de un anumit club e contractul. Daca ei nu se prezinta la antrenamente, nu poti decat sa ii amendezi, nu sa-i duci cu forta. Daca e sa ne luam dupa site-ul acela (transfermarkt.de – n. red.) si Universitatea Cluj valoreaza 6 milioane de euro. Oare cine plateste aceasta suma pentru jucatorii care sunt acum la Universitatea? Oamenii s-au purtat frumos cu mine, nu mi-au spus cand voi mai fi chemat. Eu cred in continuare ca se doreste distrugerea acestui club”, a spus Walter.

DIICOT ancheteaza in rem

Cei de la DIICOT Cluj au deschis un dosar privitor la fraudarea U Cluj la scurt timp dupa ce ei au fost destinatarii unei plangeri care viza un dosar similar cu transferul unor jucatori de la CFR Cluj.
In cazul clubului universitarilor clujeni, este vorba de o frauda in valoare de 11 milioane de euro. Practic, o serie de jucatori au fost transferati de la U Cluj la SC Fotbal Club Petrolul SA cu titlu gratuit, creandu-se astfel un prejudiciu.
”Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus inceperea urmaririi penale „in rem”, sub aspectul savarsirii infractiunilor de inițiere/constituire a unui grup infracțional organizat si delapidare cu consecințe deosebit de grave, prev. de art.7 al.1 și 3 din Legea nr. 39/2003 și art.215 ¹ al.1, 2 C.p.
In fapt, se retine ca, in perioada mai – septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au actionat in scopul obtinerii unor beneficii financiare substantiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a  unui numar de 15 jucatori de fotbal catre SC Fotbal Club Petrolul SA. Transferul cu titlu gratuit a unor jucatori cotați pe piața cu o valoare ridicata, estimata la aproximativ 11.000.000 Euro și care au generat cheltuieli inca de la momentul achiziției, in contextul unei  situații financiare deficitare a clubului, este de natura sa genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer incheiate. Procurorii D.I.I.C.O.T.  au efectuat perchezitii in municipiile Cluj – Napoca si Ploiesti, la sediile sociale ale celor doua cluburi sportive, in vederea ridicarii de documente si alte mijloace de proba”, arata DIICOT Cluj.

Frauda supraevaluata?

Gazeta de Cluj a prezentat faptul ca unele voci spun ca fotbalistii cedati nu valorau nici pe de departe 11 milioane de euro. Jurnalistul prahovean, Dragos Patraru, conectat si el, pe de alta parte, la problemele formatiei ploiestene considera ca intreaga poveste este “cusuta cu ata alba”.
“Pe scurt, situația sta așa: U Cluj avea, in vara, o echipa de mijlocul clasamentului. Pe fondul unui razboi surd cu cei de la CFR, finanțatorul Walter a decis sa plece in alta parte (așa cum a facut și Ioan Niculae, cu Astra, nemulțumit de lipsa de interes a ploieștenilor pentru echipa lui). Și a ajuns la Ploiești, cu aproape toți jucatorii. Pe care i-a transferat cu valoarea zero. Ce s-ar fi intamplat daca i-ar fi lasat la Cluj? Ar fi devenit liberi de contract, conform regulamentului, pentru ca nu avea cine sa le plateasca salariile. Ce s-a intamplat cu cei care nu au vrut sa vina la Ploiești? Chiar asta, au devenit liberi de contract.
Ei valorau 11 milioane de euro, spune DIICOT. Pe cuvantul vostru? Cum ați aflat asta? Cand a fost cumparat, Grozav a costat 150.000 de euro. Inainte de golurile de la echipa naționala, nimeni nu ar fi dat pe el nici 50.000, atat de prost juca. Acum, face probabil un milion. La anul, daca se accidenteaza, Doamne, ferește, nu va mai valora nimic. Așadar, cum stabilește DIICOT valoarea unui jucator? Totul e cusut cu ața alba, in condițiile in care DIICOT chiar ne-a spus ce ancheteaza. Tin sa repet asta pentru ca eu tot cred ca ei ancheteaza cu totul altceva și nu vor sa ne spuna. Atata vreme cat jucatorii au fost transferați cu valoarea zero nu exista, din punct de vedere legal, nici o problema. Pentru ca, neputand sa-i plateasca de la societatea care susținea pe U Cluj, Walter i-ar fi pierdut, ei ar fi plecat liberi. Abia atunci el trebuia sa justifice cum niște jucatori in care a bagat bani au plecat așa, de capul lor. Dar aici procurorii s-ar fi lovit de regulamentele fotbalistice, care permit atat creșterea, cat și diminuarea valorii unui jucator. A, daca Walter ar fi incasat la negru bani din aceste transferuri, trecand valoarea zero pe hartie, atunci chiar trebuie sa raspunda in fața legii”, spune Patraru.
In mod bizar, actuala ancheta a DIICOT Cluj coincide cu o serie de probleme prin care trece U Cluj, probleme legate de “paternitatea” clubului care s-a trezit, aproape peste noapte, cu o arena sportiva de zeci de milioane de euro. In mod normal, ancheta DIICOT asupra acestui caz blocheaza vanzarea acțiunilor clubului, una dintre cele mai stringente probleme actuale de la U Cluj. Coincidențele merg mai departe daca e sa ne uitam la cealalta parte din dosar, echipa ploieșteana de fotbal. Pana de curand, clubul Petrolul Ploiești a fost deținut de Primaria Ploiești, situație similara cu cea a clujenilor, iar cu greu municipalitatea ploieșteana a gasit un cumparator pentru echipa. Este vorba de familia ploieșteana Capra, care au fost asociați cu Florian Walter.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.