De multă vreme nu mai cred că Iohannis are vreo legătură cu România, că ar conduce-o și că ar fi interesat de soarta ei. Singurele preocupări au fost weekendurile prelungite, vacanțele din care parcă uita să se mai întoarcă și satisfacerea doleanțelor consoartei în materie de turism. Să ne aducem aminte de octombrie 2018, când a fost inventată o vizită în Italia, fără niciun fel de rezultate notabile, acoperită de câteva întâlniri cu românii din dispora și niște personaje de mâna a doua din administrație. Și, dacă tot era în Italia, de ce să nu viziteze Pompeii, că doar Carmen Iohannis nu era să-și cumpere bilete de la vreo agenție de turism, scrie Valentin Boeru în national.ro.

Dacă a fost el în stare să chiulească de la prima întâlnire de lucru a Consiliului European, la 17 octombrie 2018, pentru că încă nu terminase turul orașului distrus de Vezuviu, ce să mai zici? Putea să o delege pe Viorica Dăncilă să reprezinte România, dar în politica externă n-are nimeni voie să se amestece. E doar a lui. Că așa vrea el.

Ce-i costă?

După mintea lui, tot politică externă este și satisfacerea dorințelor partenerilor externi, pe cât de obraznice, pe atât de neproductive pentru statul român. Nu vreau să mai amintesc de itinerariul pe axa Exxon-Washington-Donald Trump, mă cuprinde sila și revolta. A dat gazele României în cea mai păguboasă afacere. Mica lui excursie pe malurile Potomacului s-a soldat însă cu un plus de susținere pentru al doilea mandat și a constituit un alt prilej pentru presa vândută Cotrocenilor de a-i lăuda aptitudinile de conducător. Care conducător? Ce aptitudini? Credeți că SUA ar fi avut sau au ceva împotriva lui Iohannis? Nici pomeneală. Cu o asemenea  pleașcă, un președinte care rezolvă cu de la sine putere problemele Exxon, pentru care americani sunt capabili să înceapă războaie doar pentru a introduce compania în circuitul mondial al gazelor și petrolului, n-ai cum să fii nerecunoscător.

Vor sprijini oricâte candidaturi la președinție vrea Iohannis, indiferent câte vacanțe va voi să aibă după ce este ales. În fond, ce-i costă?

Mulți, dar nu îndeajuns

La prima vedere, ai fi tentat să crezi că Iohannis se află într-un permanent război cu PSD și Viorica Dăncilă. Nimic mai fals, pentru că, în realitate, trăiește bine mersi de pe urma ei și nu are niciun interes să tulbure prea mult apele. Declarațiile că social-democrații sunt un partid toxic, care a dat României un guvern incompetent, fac parte din recuzita de campanie. La fel și intervențiile făcute cu orice ocazie, că țara, sub guvernarea PSD, s-a îndreptat și se îndreaptă într-o direcție greșită și că, într-un asemenea climat de instabilitate politică și socială, el na va accepta numirile miniștrilor interimari. În realitate, un război adevărat între președinte și premier nu va exista niciodată. Iohannis știe prea bine că nu va fi suspendat, s-a dus vremea aia, și nici nu poate fi sancționat pentru calomnierea întregului guvern, pe care l-a numit corupt. Și atunci, de ce să nu profite? Și mai știe, în egală măsură, că acuzațiile lui nu fac altceva decât să îndârjească electoratul PSD, care va vota îndeajuns de mult pentru susținerea Vioricăi Dăncilă și intrarea ei în al doilea tur, dar insuficient pentru a-i periclita lui poziția.

Zîmbete de pe scara avionului

Traiul pe spatele Viorică Dăncilă îi convine de minune lui Klaus Iohannis. Ar vrea-o contracandidat în turul al doilea al prezidențialelor, considerând-o mai puțin incomodă decât Dan Barna. Numai că, aici există surpriza pe care Iohannis deocamdată nu o ia în calcul. Nu este exclus ca o bună parte din electoratul USR, nemulțumit de prestația lui Dan Barna, să se răzbune și să voteze cu Viorica Dăncilă. E doar o ipoteză, posibilă, chiar dacă puțin probabilă, dar care ar putea răsturna toate calculele făcute la Cotroceni.

Că Iohannis trage ca disperatul pentru al doilea mandat e limpede pentru toată lumea. De intrat cu adevărat în luptă, la modul personal,  doar în turul al doilea o va face. Până atunci va prefera jocul de după perdele, trimițându-l pe Orban și liberalii lui să rezolve treburile murdare. I se vor înăspri și lui declarațiile, nimic de zis, dar nu la modul aproape golănesc la care PNL o face deja. Știe că nu se poate compara cu Viorica Dăncilă la capitolul realizări. Proiectul lui de țară nici acum nu există, „România educată” a fost doar o găselniță de titlu cu conținut zero, iar în politica externă nu s-a remarcat cu nimic. A avut însă grijă să accepte și să semneze supus orice document i se punea în față, nu a negociat nimic pentru România, nici intrarea în Schengen, nici eliminarea vizelor de intrare în SUA și a mai și băgat țara la cheltuieli fabuloase după două întâlniri cu Trump. Și atunci, de ce să  riște un război deschis cu Dăncilă, când îi e mai la îndemână să trăiască de pe urma ei, așteptând al doilea mandat de vacanțe. Un mandat lejer și vesel, cu plimbări pe mapamond și avantaje create partenerilor ziși și strategici. Iar pentru români, doar zâmbete de pe scara avionului.

Cititi mai mult: https://www.national.ro/news/iohannis-inca-cinci-ani-de-vacanta-668730.html/#ixzz5z1RVDH6K
National 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here