Președintele chinez Xi Jinping a promis sâmbătă că va colabora cu noua administrație a SUA condusă de Donald Trump, în timp ce a purtat discuții finale cu președintele în exercițiu Joe Biden despre conflicte precum criminalitatea cibernetică, comerțul, Taiwan, Marea Chinei de Sud și Rusia, informează Retures.

Biden s-a întâlnit cu Xi timp de aproximativ două ore la un hotel unde liderul chinez se afla, în marja Forumului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) din Lima, Peru, pentru primele discuții în ultimele șapte luni.

„Scopul Chinei de a avea o relație stabilă, sănătoasă și sustenabilă cu SUA rămâne neschimbat” după alegerea lui Trump, a spus Xi în timpul întâlnirii cu Biden, recunoscând „sușurile și coborâșurile” dintre cele două țări. „China este pregătită să colaboreze cu noua administrație a SUA pentru a menține comunicarea, a extinde cooperarea și a gestiona diferențele.”

Biden i-a spus lui Xi că cei doi lideri nu au fost întotdeauna de acord, dar discuțiile lor au fost „francă” și „deschisă”.

Cu două luni înainte de întoarcerea lui Trump la Casa Albă, oficialii americani văd riscuri majore de conflict în timpul tranziției. Biden i-a spus lui Xi că menținerea discuțiilor directe între lideri va fi esențială și după ce va părăsi funcția, a spus consilierul pe probleme de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan.

Președintele ales a promis să impună tarife de 60% asupra importurilor de bunuri chinezești în SUA, ca parte a unui pachet de măsuri comerciale „America First”. Beijingul se opune acestor măsuri. De asemenea, Trump intenționează să numească mai multe voci dure pe tema Chinei în funcții de conducere, inclusiv senatorul republican Marco Rubio ca secretar de stat și reprezentantul Mike Waltz ca consilier pe securitate națională.

Biden a urmărit reducerea tensiunilor cu China, dar au existat puține semne de progrese semnificative pe marile probleme.

Totuși, Biden și Xi au fost de acord că oamenii, nu inteligența artificială, ar trebui să ia decizii cu privire la utilizarea armelor nucleare, conform Casei Albe, fiind prima dată când se știe că cele două țări au ridicat această problemă.

Președinții SUA și China au discutat și despre Coreea de Nord, un aliat al Chinei, al cărui legături tot mai adânci cu Rusia și trimiterea de trupe în războiul Moscovei cu Ucraina au stârnit îngrijorări la Washington, Beijing și capitalele europene.

„Președintele Biden a subliniat că poziția publică a Republicii Populare Chineze cu privire la războiul din Ucraina este că nu trebuie să existe o escaladare, să nu se extindă conflictul, iar introducerea trupelor din RPD Coreeană contravine acestui principiu”, a spus Sullivan.

„De asemenea, el a subliniat că RPC are influență și capacitate și ar trebui să le folosească pentru a încerca să prevină o escaladare suplimentară sau extinderea conflictului prin introducerea unor trupe DPRK suplimentare.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.