De la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile, în 3 iunie, și până pe 2 octombrie, România a înregistrat zece decese cauzate de această infecție, conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În total, au fost raportate 76 de cazuri de infecție, dintre care 68 confirmate și 8 considerate probabile.
Decesele au avut loc în județele Botoșani (1), Brăila (1), Sălaj (1), Suceava (3), Vrancea (1) și București (1). În ultima săptămână, o persoană infectată cu virusul West Nile a decedat.
Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire au fost înregistrate la persoanele din categoria de vârstă 70-79 de ani (23 de cazuri), urmate de grupa de vârstă 60-69 de ani (21 de cazuri).
Distribuția cazurilor de infecție cu West Nile pe județe: București (9 cazuri), Argeș (1), Bacău (4), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (2), Botoșani (2), Brăila (6), Buzău (1), Cluj (5), Constanța (3), Dâmbovița (4), Giurgiu (2), Ilfov (3), Ialomița (1), Iași (6), Mureș (5), Olt (1), Prahova (1), Sibiu (1), Sălaj (1), Satu Mare (2), Suceava (7), Tulcea (1), Teleorman (2), Vaslui (1), Vrancea (4). Trei cazuri au avut expunerea în Italia.
Recomandări pentru prevenirea infecției cu West Nile: INSP recomandă populației să evite expunerea la țânțari, să poarte haine lungi, să utilizeze repelente și să instaleze plase de protecție la ferestre. De asemenea, se recomandă desecarea bălților și eliminarea apei stătute din jurul gospodăriilor.
Infecția cu virusul West Nile se transmite prin înțepătura de țânțar și nu există vaccinuri sau tratamente specifice. Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome, însă, în cazuri severe, infecția poate afecta sistemul nervos central, provocând decesul în aproximativ 1 din 10 cazuri severe.