Zeci de cetățeni străini au fost depistați muncind fără forme legale în județul Cluj doar în primele patru luni ale acestui an, arată un raport al Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), transmis marți.

Potrivit documentului, 38 de persoane provenite din afara țării au fost surprinse muncind ilegal, iar în cazul a 26 dintre acestea au fost emise decizii de returnare cu termen de plecare voluntară în cel mult 30 de zile. Zece persoane se aflau în ședere ilegală, în timp ce altor șase li s-a refuzat prelungirea dreptului de ședere. Restul au fost sancționate pentru alte nereguli.

Pentru opt dintre străinii aflați în această situație, autoritățile române au impus interdicția de a mai intra pe teritoriul Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Elveției, pentru perioade cuprinse între șase luni și cinci ani.

IGI mai precizează că în perioada ianuarie–aprilie au fost emise cinci decizii de returnare sub escortă, iar cinci persoane au fost plasate în centrele de custodie publică, în așteptarea îndepărtării de pe teritoriul României.

În același interval, la Cluj s-au aflat sub gestionarea IGI 2.829 de cetățeni străini – dintre care 2.364 din țări terțe și 465 din Uniunea Europeană, SEE și Elveția. Cei mai numeroși provin din Nepal (598), Sri Lanka (408), India (197) și Bangladesh (106). Dintre cetățenii europeni, cei mai mulți sunt francezi – 179.

În total, au fost emise 1.991 de permise de ședere (1.958 temporare și 33 pe termen lung), precum și 442 de certificate de înregistrare și 23 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățeni UE.

Cei mai mulți străini și-au stabilit reședința în Cluj pentru a se angaja – 1.804 cazuri. Alți 233 au venit la studii, iar 67 sunt membri de familie ai unor cetățeni români.

În cele patru luni, au fost depuse 318 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare. Dintre acestea, 127 au fost aprobate, iar 66 respinse.

Nu în ultimul rând, 106 cetățeni ucraineni au primit permise de ședere temporară, în contextul măsurilor de protecție oferite de statul român în urma conflictului din țara vecină.

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.