Zeci de credincioşi care au mers în dimineața aceasta la biserică, la slujba de Sfinţii Constantin şi Elena. Credincioșii au stat unii lângă alţii în interiorul lăcaşului de cult, fără măcar să poarte masă de protecţie.

Femeile au ales însă să-şi acopere capul cu batic.

Joi, 21 mai, se sărbătoresc Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Peste un milion de români poartă acest nume. 

Dintre femeile care îşi sărbătoresc ziua numelui, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi. 

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.

BOR: Vârstnicii, rugați să nu vină la slujbele publice

Vineri, 15 mai, România a ieşit din starea de urgenţă, iar de luni, 18 mai, suntem în stare de alertă din cauza epidemiei de coronavirus.

Persoanele în vârstă sunt rugate să nu vină la biserică la slujbele publice, iar spovedania se va face păstrând o distanță de doi metri, se arată în regulile BOR, transmise pe 15 mai, la ieşirea din starea de urgenţă, după care au urmat câteva zile de vid legislativ.

„Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei”, se arată în recomandările Bisericii Ortodoxe valabile pentru starea de alertă.

Nu atingeţi icoanele şi nici mâna preotului!

De asemenea, „se recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate şi persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice.

Aceste persoane sunt rugate să meargă la biserică înainte sau după slujbele liturgice săvârșite în aer liber, pentru a se ruga individual, spovedi şi împărtăși cu Sfintele Taine, în lăcașul de cult, după un orar stabilit în prealabil de comun acord cu preotul paroh”.

Toate acestea, pentru a se reduce cât mai mult riscul răspândirii infecţiei cu coronavirus.

În plus, oficialii BOR recomandă evitarea atingerii sau sărutarea icoanelor, iar respectul pentru ierarh şi preot se va arăta printr-un gest de înclinare a capului, potrivit antena3.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.