
Trei organizații religioase importante ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ) din Cernăuți au fost transferate juridic la Biserica Ortodoxă a Ucrainei Autocefală (PȚU), sprijinită de autorități. Este vorba despre Catedrala „Sfântului Duh”, Biserica „Sfântul Nicolae” și Biserica „Sfinții Petru și Pavel”, transmite BucPress din Cernăuți.
Transferul juridic este confirmat de platforma YouControl. Conform registrelor, începând cu 26 februarie, conducătorul celor trei organizații religioase este Iaroslav Bodoriak. Acesta este episcopul Feognost, care în februarie anul trecut a devenit conducătorul Eparhiei unite Cernăuți-Bucovina a PȚU.
Jurnaliștii de la Suspline Cernăuți s-au adresat serviciului de presă al Administrației Regionale Cernăuți pentru a afla ce se va întâmpla cu proprietățile fiecăreia dintre cele trei parohii. Deocamdată nu a venit niciun răspuns.
Adunare parohială vs. Adunare în stradă cu participare externă
Pe 16 februarie, la Cernăuți a fost votată trecerea a trei parohii de la Biserica Ortodoxă Ucraineană, acuzată de legături canonice cu Moscova, la Biserica Ortodoxă a Ucrainei, înființată în 2018. La adunările desfășurate în aer liber s-au înregistrat peste două mii de persoane.
În același timp, în incinta bisericilor a avut loc adunarea enoriașilor. Potrivit informațiilor publicate de comunitatea ortodoxă Catedrala „Sfântului Duh”, 4506 persoane au votat “să rămână în sânul Bisericii Ortodoxe Ucrainene conduse de preafericitului mitropolit Onufrie”.
La adunarea din 23 februarie, peste 5 mii de persoane din Biserica „Sfântul Nicolae” au votat să rămână parte a Bisericii Ortodoxe Ucrainene. La adunare au participat 5269 de persoane care “și-au exprimat protestul hotărât împotriva încercărilor de a le lua sfânta biserică ortodoxă”.
Pe 21 februarie, în Biserica „Sfântul Nicolae” a început o rugăciune neîntreruptă. O astfel de rugăciune continuă de peste o săptămână și la catedrală după apariția unor informații că aceste lăcașe de cult ar putea fi luate de la enoriași. În ciuda voinței enoriașilor, bisericile au fost transferate juridic la o altă structură religioasă, fiind luate în calcul deciziile votate la adunările stradale, nu și la cele parohiale.
Potrivit legii, dacă o comunitate religioasă a decis să-și schimbe subordonarea juridică, în primul rând trebuie să organizeze o adunare parohială. Decizia de schimbare a subordonării este formalizată printr-un proces-verbal – în care trebuie să fie menționate inițialele și semnăturile tuturor, inclusiv a conducătorului parohiei. Datele sunt transmise departamentului de cultură al Administrației Regionale de Stat împreună cu alte documente necesare.
Potrivit unui reportaj realizat de Agerpres, reprezentanții UPȚ, în componența căreia sunt peste o sută de biserici în care se slujește în limba română, susțin că trecerea bisericilor la o altă structură religioasă are loc într-un mod ilegal și fraudulos.
Noua biserică ucraineană, susținută de autoritățile de stat, face demersuri pentru preluarea bisericilor organizând adunări teritoriale la care sunt invitați să participe nu doar enoriașii dintr-o parohie, ci orice persoană care este interesată. Astfel, liderii PȚU supun unui vot trecerea bisericii de la o entitate bisericească la alta, însă votul este influențat de participarea „externă” a membrilor adunării teritoriale, susțin reprezentanții UPT, conform Agerpres.
„Schimbarea subordonării unei biserici, conform statutului, se poate face doar dacă votează pentru acest lucru enoriașii parohiei, nu o adunare teritorială, la care pot lua parte persoane care nu au legătură directă cu parohia respectivă. Ceea ce fac ei acum contravine statutului bisericilor actuale”, precizează unul dintre reprezentanții comunității de români din Cernăuți, care a vorbit cu jurnaliștii de la București.
În timp ce adunările enoriașilor au loc în biserici, cei care vor să preia biserica se adună afară, lângă biserici, fără să le fie confirmată identitatea de către liderul comunității religioase. Apar numeroase conflicte.
Drept rezultat, membrii comunității religioase rămân convinși că biserica continuă să fie a lor, în timp ce adepții structurii bisericești sprijine de Kiev caută modalități de a pătrunde în biserică.
flux24.ro