Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, i-a propus liderului rus Vladimir Putin să se întâlnească în Donbas, comunică RIA Novosti, potrivit Sputnik.

Potrivit lui Zelensky, la reuniunile ”formatului normand” și  subgrupului de securitate din Grupul de contact trilateral a fost luată în discuție restabilirea regimului de încetare totală a focului, fiind formulată  propunerea de a avea o întâlnire la linia de demarcație pentru a vedea și a înțelege cu maximă exactitate situația.

„Dar ce să înțeleg? Eu merg acolo în fiecare lună. Domnule Putin! Sunt gata să merg și mai departe și să vă invit să ne întâlnim în orice punct al Donbasului ucrainean, acolo unde este război”, a declarat Zelenski într-un mesaj video cu privire la starea de securitate din țară, difuzat marți seara.

Over two-thirds of Ukrainians support Zelensky's direct talks with Putin on  Donbas – poll | UNIAN

Confruntarea civilă continuă în Donbas deja de șapte ani și s-a soldat cu aproximativ 13 mii de victime. Reglementarea este discutat în cadrul reuniunilor grupului de contact de la Minsk. Participanții acestuia au adoptat mai multe documente menite să soluționeze conflictul, dar focurile de armă continuă.

În iulie trecut, a intrat în vigoare regimul atotcuprinzător de încetare a focului Însă din februarie, luptele s-au intensificat, iar în aprilie RPD a comunicat despre moartea unui copil după lovitura unei drone ucrainene. De asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei atacă republicile cu arme interzise de Minsk-2.

Moscova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea conflictului. După cum a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe Maria Zakharova, Rusia nu este interesată de amplificarea războiului civil în Donbas și va face totul pentru a-i proteja pe locuitori. De asemenea, ea a făcut apel la aliații Ucrainei să nu mai incite regimul de la Kiev la aventuri sângeroase în regiune.

După cum a subliniat Vladimir Putin, Rusia nu va abandona Donbasul – „orice s-ar întâmpla”. Totodată, el a menționat că, înainte de a lua o decizie oarecare, trebuie să ne gândim la consecințe. Potrivit purtătorului de cuvânt al șefului statului Dmitri Peskov, Moscova va acorda în continuare ajutor vorbitorilor de limba rusă care locuiesc acolo, inclusiv asistență umanitară.

Totuși, Rusia dorește soluționarea conflictului

Anterior, reprezentantul oficial al MAE, Maria Zaharova, a declarat că Rusia nu este interesată de amplificarea războiului civil în Donbas și va face totul pentru a-i apăra pe cetățenii din regiune.

UK company behind La Stampa's article claiming Russian aid to Italy useless  — diplomat - Russian Politics & Diplomacy - TASS
Maria Zaharova

Vladimir Putin i-a comunicat președintelui Turciei, Recep Erdogan, că dorește respectarea armistițiului de la Minsk din 2015

La solicitarea președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a expus pozițiile rusești cu privire la soluționarea crizei interne din Ucraina, informează serviciul de presă al Kremlinului.

Discuția telefonică dintre Putin și Erdogan a avut loc vineri.

“La solicitarea președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a expus pozițiile rusești în ceea ce privește soluționarea crizei interne din Ucraina. S-a subliniat că un fundament fără de alternativă a reglementării conflictului reprezintă “Complexul de măsuri”, aprobat la Minsk în 2015. Totodată, a fost exprimată îngrijorarea în legătură cu sustragerea părții ucrainene de la realizarea acordurilor de la Minsk, iar în ultimul timp reia acțiuni provocatoare periculoase, îndreptate spre agravarea situației pe linia de contact”, se menționează în comunicatul administrației prezidențiale ruse.

Erdogan Defies Trump Over Iran Sanctions | Voice of America - English

Mai devreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că situația de pe linia de contact din Donbas este înspăimântătoare, provocările militarilor ucraineni nu sunt cazuri singulare, ci multiple. Potrivit lui, fără a fi parte a conflictului, Rusia nu poate asigura o pacificare în Donbas, însă va face uz de propria influență pentru realizarea acordurilor. Moscova a declarat în mai multe rânduri că nu este parte a conflictului intern din Ucraina, fiind interesată de depășirea Kievului a crizei politice și economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here