A trecut un an și jumătate de când polițiștii clujeni au efectuat percheziții în casa turdeanului Alin Urcan, unde au găsit câteva kilograme de droguri și 80.000 de lei. Cazul a fost predat către DIICOT Cluj, instituție competentă pe cercetarea dosarelor cu droguri, și acolo a rămas îngropat. Procurorii DIICOT Alba au reușit în octombrie 2014, la câteva luni după primele percheziții, să-l trimită pe Urcan în arest preventiv, tot pentru trafic de droguri, dar și de acolo a scăpat. În prezent, nimeni nu dorește să mai vorbească despre cazul Alin Urcan. Vă arătăm solicitarea întocmită, în baza legii 544/2001, la care DIICOT refuză cu nerușinare să răspundă, încălcând astfel grav legea.
În 24 iulie 2014, mascații din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, înarmați cu un mandat de percheziții, au descins în casa lui Alin Urcan din Turda. Mandatul de percheziții a fost emis sub pretextul că Alin Urcan ar fi un cămătar. Surse din IPJ Cluj susțin că nu cămătăria îi interesa pe oamenii legii, ci traficul de droguri.
Atât de mare era îngrijorarea că DIICOT Cluj nu efectuează percheziții la Alin Urcan, deși ar fi știut că acesta face trafic de droguri, încât IPJ Cluj a obținut un mandat de percheziții pe alte fapte, fapte pe care are competență.
„Bine, dacă e să o spunem pe aia dreaptă…nu cămătăria îi interesa pe colegii mei. Erau piste și informații concrete că Alin Urcan face trafic de droguri. Știau și cei de la DIICOT, deja știa toată lumea, dar ei nu au acționat. Ai noștri (n.r. IPJ Cluj) nu puteau cere mandat de percheziții pe droguri, că nu aveau competență, dar au cerut pe alte fapte. Așa, chipurile, întâmplător, s-au găsit și drogurile despre care se știa. Nu a fost o surpriză, era ceva de așteptat. După percheziții ne-am declinat competența către DIICOT Cluj, au venit oamenii lor și au luat tot, iar de atunci nu se mai știe nimic”, declară o sursă apropiată anchetei pentru publicația noastră, ZiarulClujean.ro.
Și nu e de mirare că nu se mai știe nimic despre caz. După ce DIICOT a luat în custodie tot ce s-a găsit în casa lui Alin Urcan, polițiștii din cadrul IPJ Cluj nu mai aveau control asupra dosarului. Totuși, ei sperau că după ce s-au dat publicității imagini de la percheziții, s-au dat date despre ce s-a găsit în casa lui Urcan, DIICOT să pună pe rol dosarul, așa cum nu o făcuse deși se putea.
„În vederea continuării cercetărilor, au fost ridicați la percheziții aproximativ 80.000 de lei, precum şi obiecte susceptibile a fi folosite la comiterea unor infracţiuni de violenţă: săbii, cuţite, topoare, cagule, bâte de baseball, bastoane telescopice, „box”-uri, pistol aersoft, cătuşe, mănuşi, etc.”, potrivit unui comunicat al IPJ CLUJ, din iulie 2014.
În același comunicat, în care IPJ Cluj nu spunea nimic despre drogurile date celor de la DIICOT, este atașat un material video, în care se vede impresionanta cantitate de substanțe descoperită în casa lui Urcan. La acea vreme, 24 iulie 2014, informațiile că s-au găsit droguri veneau pe surse, dar imaginile vorbeau de la sine. IPJ Cluj nu a spus că s-au găsit substanțe interzise, a arătat asta în imagini video și ulterior, la solicitări oficiale, s-a răspuns că s-au găsit substanțe posibil halucinogene, doar că dosarul a fost dat spre soluționare celor de la DIICOT, care au competență pe astfel de spețe.
Misiune îndeplinită, polițiștii din IPJ Cluj arătaseră public faptul că au găsit în casa lui Alin Urcan droguri și le-au dat o palmă peste obraz celor de la DIICOT. Deși DIICOT Cluj putea și trebuia să facă percheziții la Alin Urcan, nu a făcut-o. Au făcut-o polițiștii din IPJ Cluj, pe un alt mandat, pentru o altă faptă, doar pentru a ajunge la droguri.
Doar că, odată declinată competența pe dosar, DIICOT tace. Și trece o săptămână, trec două și DIICOT nu vorbește nimic despre ce a preluat de la polițiștii din IPJ Cluj, cei care făcuseră perchezițiile.
La una dintre solicitări, DIICOT a răspuns că substanțele au fost duse la București pentru expertiză. Lucru neobișnuit și neîntâlnit în activitatea celor de la DIICOT. La câte percheziții s-au făcut la Cluj dimineața la 6-7, la prânz, cel târziu, DIICOT ieșea cu un comunicat și spunea ce substanțe și ce cantitate s-a găsit.
După presiuni în mass media și semne de întrebare ridicate, în dimineața zilei de 3 octombrie 2014, au loc noi percheziții în casa lui Alin Urcan. Surpriza pentru presă, cel puțin, este mare. Nu procurorii DIICOT Cluj efectuează perchezițiile, ci cei din județul Alba.
Procurorii DIICOT Cluj, deși aveau dosarul și drogurile ridicate de polițiștii din IPJ Cluj, de la perchezițiile din 24 iulie, nu fac nimic și nu participă la această descindere.
Și la noua descindere procurorii din Alba au găsit în casa lui Alin Urcan droguri, multe droguri. Numai că, de această dată, DIICOT Alba a dat un comunicat de presă, iar procurorii de acolo au reușit ce nu au făcut cei de la Cluj. L-au trimis pe Urcan în arest pentru o perioadă de 30 de zile. Urcan a ieșit din arest preventiv mai devreme de 30 de zile, dar lucrurile păreau să se miște în direcția bună cu cercetarea dosarului.
La acea vreme, 3 octombrie, cum nu se întâmplase și în 24 iulie, DIICOT a avut și un comunicat de presă și am aflat că încrengătura dealerilor din care făcea parte și Urcan era mai mare.
”În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada decembrie 2013 şi până în prezent, inculpaţii au procurat diferite cantităţi de droguri de risc şi de mare risc( XLR 11, AKB – 48,4MEC – substanţe psihoactive noi (etnobotanice) în înţelesul deciziei 2005/387/JAI a Consiliului din Raportul anual 2013 al EMCDDA/ Europol şi cannabis), pe care le-au comercializat pe raza municipiilor Baia de Arieş, Turda, Câmpeni şi Cluj-Napoca.
Până în prezent a fost ridicată de la inculpaţi cantitatea de aproximativ 3 kg de droguri de risc şi de mare risc şi dispozitive folosite pentru cântărirea acestora.
În cauză au fost identificaţi până în prezent 200 de consumatori. Procurorii D.I.I.C.O.T au dispus măsura reţinerii faţă de cei 11 inculpaţi, urmând a fi solicitată instanţei măsura arestării preventive”, au precizat procurorii DIICOT Alba în data de 3 octombrie 2014.
De la ultimele percheziții, din octombrie 2014, DIICOT nu a mai spus nimic despre dosarul dealerului de droguri. DIICOT nu a menționat din proprie inițiativă nimic despre cazul turdeanului, dar nici la solicitare.
La un an de la ultima percheziție, adică în octombrie 2015, publicația noastră i-a deranjat din nou pe cei de la DIICOT cu o solicitare menită să dezlege misterul din jurul suspectului Alin Urcan.
Solicitarea, întocmită în baza legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, trebuia, legal, să ne aducă răspunsuri în cel mult 30 de zile. Nu am primit nimic de la DIICOT, iar reporterii Ziarul Clujean au sunat-o pe șefa Biroului de presă al DIICOT, Mihaela Porime.
Mihaela Porime „uitase” de solicitarea noastră, dar dădea asigurări, în 14 decembrie 2015, când i-a fost retrimisă solicitarea, că în cel mult o săptămână vom avea răspunsurile.
Și joaca de-a șoarecele și pisica a continuat și până azi. DIICOT încalcă legea grav, și nu dă curs unei solicitări intocmite pe bază legală. Asta înseamnă că fac ce vor și nimeni nu le poate face nimic, ei sunt LEGEA.
De ce refuză DIICOT să dea curs unei solicitări, NU ȘTIM! Ce știm în acest moment este faptul că se conturează ideea că Alin Urcan ar fi protejatul DIICOT, așa cum o spuneau sursele noastre la momentul perchezițiilor: „Cârtițele nu pățesc nimic!”
Iată solicitarea noastră adresată celor de la DIICOT.
SOLICITARE
În baza legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să ne răspundeți, punctual și în termenul legal, la următoarele întrebări:
- EXPUNERE SITUAȚIE:
În data de 24 iulie 2014, polițiști din cadrul IPJ Cluj au descins la adresele numitului URCAN ALIN GHEORGHE, domiciliat în Turda – județul Cluj. Polițiștii obținuseră pe numele lui Urcan mandate de percheziții, ca urmare a unor suspiciuni de săvârșire a infracțiunilor de cămătărie, șantaj, evaziune fiscală și loviri și alte violențe. În timpul perchezițiilor, de la data de 24 iulie 2014, la adresele de acțiune, polițiștii au găsit substanțe aparent interzise. (droguri) După percheziții și găsirea substanțelor, aparent halucinogene, dosarul s-a mutat la DIICOT Cluj. IPJ Cluj și-a declinat competența și nu a făcut precizări cu privire la tipul substanțelor găsite sau a cantităților. Au prezentat în schimb imagini de la percheziții.
ÎNTREBĂRI:
- Ce substanțe au fost găsite la adresele unde s-au efectuat percheziții ce îl vizau pe Alin Urcan? (clasificate)
- Ce cantitate de substanțe a fost găsită la perchezițiile ce îl vizau pe Alin Urcan? (clasificate)
- Unde și în ce dată s-a efectuat expertiza substanțelor ridicate la perchezițiile care îl vizau pe Alin Urcan?
- Ce măsură a luat DIICOT față de suspect, după perchezițiile din data de 24 iulie 2014?
- În care fază a cercetării este acum dosarul ce îl vizează pe Alin Urcan și perchezițiile din data de 24 iulie 2014?
2. EXPUNERE SITUAȚIE
În data de 3 octombrie 2014, în cadrul unei acțiuni DIICOT Alba au fost efectuate noi percheziții la adresele deținute de Alin Urcan. Perchezițiile au avut loc, în același timp, și la alți suspecți. În urma noilor percheziții, din nou, la adresele numitului Alin Urcan au fost găsite droguri, după cum se preciza la data respectivă într-un comunicat de presă al DIICOT.
ÎNTREBĂRI:
- Ce substanțe au fost găsite la adresele unde s-au efectuat percheziții ce îl vizau pe Alin Urcan? (clasificate)
- Ce cantitate de substanțe a fost găsită la perchezițiile ce îl vizau pe Alin Urcan? (clasificate)
- Unde și în ce dată s-a efectuat expertiza substanțelor ridicate la perchezițiile care îl vizau pe Alin Urcan?
- Ce măsură a luat DIICOT față de suspect, după perchezițiile din data de 3 octombrie 2014?
- De ce DIICOT Cluj nu a efectuat perchezițiile, din data de 3 octombrie, la numitul Alin Urcan?
- De ce DIICOT Cluj nu a efectuat percheziții la Alin Urcan, deși era în atenția colegilor dvs., acuzat fiind anterior și într-un alt dosar ce avea obiect „șantajul”? Vizat era și pentru trafic de droguri.
- Cât timp a stat în arest preventiv Alin Urcan și pentru ce acuzații?
- În care fază a cercetării este acum dosarul ce îl vizează pe Alin Urcan și perchezițiile din data de 3 octombrie 2014?
- În care fază a cercetării este, și din ce an datează, primul dosar al lui Alin Urcan înregistrat la DIICOT Cluj, cu obiect „șantajul”?
- Cum comentați informațiile pe surse, din interiorul IPJ Cluj, dar și altor structuri subordonate Ministerului Public, potrivit cărora Alin Urcan ar benefia de sprijin și protecție din partea unor colegi de-ai dumneavoastră de la DIICOT Cluj?
Sursa: Ziarul Clujean
Pai cum sa-l ia daca-si bea cafeaua cu ei?
Oare pentru o cafea nu-l iau? Treaba e mult mai groasa, implicate persoane importante, si nu vor s-o spuna. Sau e informator.