Marţi, 15 ianuarie 2019, Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj a sărbătorit, în Sala „Şantier” de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51, Ziua Culturii Naţionale, dată ce coincide cu aniversarea poetului nostru naţional, Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc 169 de ani. Aşadar, un prilej cum nici nu se poate mai fericit pentru organizarea concertului inaugural al noului pian de concerte al Şcolii de Arte, marca W. Hoffmann by Bechstein, achiziţionat cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj. Evenimentul, care s-a desfăşurat pe durata a două ore, a conţinut remarcabile momente muzicale, în interpretarea cursanţilor şi experţilor claselor de pian, canto clasic, vioară – precum şi de poezie şi proză din creaţia „Luceafărului” poeziei româneşti, prezentate de cursanţii claselor de actorie şi retorică ale instituţiei, dar totodată şi de amfitrionul spectacolului, actorul Petre Băcioiu. Debutul spectacolului a aparţinut cursantei Roxana Cotoi – de la clasa actorie – prin interpretarea poeziei eminesciene “Şi dacă”, moment continuat de cel al elevei expertului Elisei Mureşan, Irina Gorgan, la pian, cu “Sonata lunii” de Ludwig van Beethoven – cel mai ascultat compozitor pe plan mondial şi în 2018, la aproape două sute de ani de la moartea sa, după cum sublinia prof. Mihai Ghircoiaş, regizorul spectacolului. Au urmat noi şi reuşite interpretări muzicale şi poetice, ale Gabrielei Ţîrţan la pian (clasa expert Olga Bordas) cu “Sarabanda” de Georg Friedrich Händel, a Francescăi Călugăr (clasa expert Petre Băcioiu) cu poezia “De-aş avea” de Mihai Eminescu, a Ellei Danciu, pian, cu “Clair de Lune” de Claude Debussy şi a Denisei Daniela Pop, pian cu “Comptine D’un Autre Été” de Yann Tiersen. În continuare expertul clasei de pian, Elisei Mureşan a încântat publicul cu o splendidă compoziţie proprie, “Improvizaţie de toamnă”, demonstrând, în faţa publicului prezent în Sala “Şantier” talentul său de interpret şi compozitor de excepţie.
Apoi, între partea întâi şi a doua a spectacolului a avut loc festivitatea înmânării diplomelor de absolvire, la mai mulţi absolvenţi ai Şcolii de Arte, oficiată de către dl. Vákár István, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, cel a cărui contribuţie a fost hotărâtoare pentru atingerea celor mai recente deziderate ale Şcolii de Arte Cluj: obținerea minunatului pian de concerte şi a microbuzului nou şi ultramodern, destinat deplasărilor şcolii cu ocazia unor spectacole sau schimburi de experienţă. “Pianul e chiar deosebit şi mă bucur că aţi venit în număr atât de mare pentru inaugurarea unui asemenea instrument, dar desigur aţi venit şi pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale, care se îngemănează cu ziua lui Eminescu. Şi am ales ziua lui de naştere ca să dăm un concert cu acest prilej – pentru că el este nemuritor. În fiecare an se pune câte o cărămidă la construcţia şcolii şi aceasta creşte, iar fiecare cărămidă îşi are rolul ei, şi dumneavoastră sunteţi o cărămidă la postamentul şcolii ”, a mărturisit vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
La rândul său prof. Mihai Ghircoiaş, coordonatorul clasei de teorie muzicală a subliniat – printre altele – importanţa existenţei unui pian de o asemenea calitate într-o instituţie de cultură românească, aşa cum este noua achiziţie: “E, într-adevăr o premieră să ascultăm muzică în asemenea condiţii şi într-o asemenea atmosferă, cu un astfel de instrument şi trebuie să ne bucurăm pentru că puţine instituţii beneficiază de aşa ceva”! După cele două luări de cuvânt au urmat noi momente lirice, de excepţie, în interpretarea lui Andrei Bangău – de la clasa de canto clasic, expert Silvia Codrescu – cu aria “Ah! Mio cor, schernitosei” (“Ah! Inima mea, mult batjocorită”) din “Alcina”, de Georg Friedrich Händel, acelaşi cursant interpretând apoi liedul “În fereastra despre mare”, pe versuri eminesciene, compus în anul 1976, de prof. Mihai Ghircoiaş la vârsta de optsprezece ani, când acesta se pregătea pentru admiterea la Conservatorul clujean. Recitalul de muzică instrumentală clasică şi din versurile eminesciene a continuat cu evoluţia Oanei Boţoc (clasa actorie, expert Petre Băcioiu) cu interpretarea poemului “Amorul unei marmore”, de Mihai Eminescu şi cu un extraordinar duo – vioară şi pian – Diana Creţu şi Olga Bordas, cu piesele “Dawn of a New Century” şi “The promise” din repertoriul formaţiei “Secret Garden”.
Un nou moment de excepţie al serii l-a constituit în continuare prezentarea premierei discografice “Dinu Lipatti – compozitorul”, realizată de către Asociația “Heart-Core” după o sesiune de cinci zile de înregistrări din creaţia lipattiană, pe care cei doi artişti, protagonişti ai acestui proiect – violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga – au susţinut-o în perioada 27 – 31 august 2018 în Studioul de Concerte “Mihail Jora” al Societăţii Române de Radiodifuziune, cu personalul şi dotările tehnice aferente, în cele mai bune condiţii tehnice disponibile la această oră în România. “Scopul nostru este unul singur: recunoaşterea lui Dinu Lipatti. Apropierea de un astfel de spirit serveşte în cel mai înalt grad celor mai nobile obiective: promovarea culturii naţionale, sprijinirea educaţiei prin cultură, construirea unor modele umane”, arată realizatorii proiectului, într-o scrisoare care însoţeşte înregistrările.
Cea de-a treia parte a spectacolului inaugural a început cu evoluţia lui Ovidiu Oltean, campion european la “Public speaking” – în 2017 şi vicecampion, în 2018 – de la clasa actorie şi retorică a şcolii, coordonată de Petre Băcioiu, cu un recital senzaţional dintr-un fragment din “Scrisoarea III” de Mihai Eminescu. Iar la final, expertul Diana Creţu, acompaniată la pian de Olga Bordas, a interpretat la vioară, cu virtuozitate, “Balada pentru vioară şi pian” – de Ciprian Porumbescu şi “Csárdás” – de Vittorio Monti. Astfel, seara s-a încheiat într-un mod special, spre marea satisfacţie a publicului prezent în Sala “Şantier”, organizatorii demonstrând din nou forţa interpretativă de care dispune Școala de Arte Cluj.