Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat într-un comunicat de presă că ministrul Bogdan Aurescu l-a primit pe ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun. Ministerul nu a furnizat mai multe detalii despre plecarea ambasadorului, numit în 2019 de președintele Trump. Mandatul lui Zuckerman se încheie astfel odată cu cel al președintelui SUA, Donald Trump.

Comunicatul integral al MAE:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, 11 ianuarie 2021, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis aprecierea părții române pentru activitatea ambasadorului Zuckerman, pe parcursul mandatului acestuia la București, pentru implicarea dinamică în dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Cu această ocazie, ministrul român de externe a trecut în revistă realizările înregistrate pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România și SUA, pornind de la dialogul politic substanțial la nivel înalt și incluzând progrese concrete în domenii de interes comun, inclusiv dezvoltarea componentei economice și de energie a Parteneriatului Strategic, prin încheierea unui Acord interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile și avansarea în identificarea de surse de finanțare pentru proiecte cu caracter strategic în acest domeniu sau proiectele majore de interconectare regională, precum Rail2Sea și ViaCarpathia. De asemenea, a fost exprimată satisfacția comună pentru cooperarea în domeniul apărării și securității, inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării între România și Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care formalizează prioritățile strategice bilaterale și asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităților și nivelului de pregătire militară. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în acest context, importanța extinderii prezenței militare americane în România.
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca dialogul bilateral să continue în același ritm susținut pentru fructificarea oportunităților existente, exprimând convingerea că noua administrație americană va susține aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic cu România, ținând cont că acest obiectiv se bucură de sprijin bi-partizan. Șeful diplomației române a evidențiat că România rămâne, la rândul său, ferm angajată în avansarea obiectivului consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA, unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României, și extinderii prezenței și investițiilor SUA în relația bilaterală cu România, pe toate palierele – militar, politic, economic, tehnologic și altele.
A arătat, de asemenea, că în anul 2021 se aniversează 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii și de la intrarea în vigoare a Acordului privind am:plasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, aceste momente oferind o oportunitate în plus pentru dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale.

Totodată, ministrul român de externe a evocat importanța continuării cooperării bilaterale pentru obținerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver. A evidențiat, în acest sens, necesitatea ca activitatea grupului de lucru bilateral pe acest subiect, care a fost agreat de către ministrul Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, cu prilejul vizitei efectuate la Washington DC în octombrie 2020, să continue.

Text scris de Andrei Bădin, în flux24.ro

Adrian Zuckerman pleacă din funcția de ambasador al Statelor Unite ale Americi în România la un an de la preluarea funcției. Probabil Zuckerman a ales sau a fost sfătuit să plece o dată cu protectorul său, Donald Trump, deoarece mai avea 3 ani de mandatdar nici nu mai contează motivul…

În comparație cu predecesorii săi, Zuckerman a fost mult mai brutal. A vorbit public de multe ori peste ceea ce în mod normal trebuia să fie mesajul unui ambasador. A ”ordonat” afaceri, privatizări, s-a implicat fătiș în campania electorală, a decretat cine e bun și cine e rău.

Se credea adevăratul stăpân al României. A făcut, de fapt, un mare deserviciu Americii, partenerul nostru strategic.

Când a plecat Hans Klemm românii visători credeau că Trump va fi foarte mișcat de valul de simpatie creat într-un segment de pe malurile Dâmboviței. În realitate America și oricare președinte va veni la Casa Albă va servi doar interesele țării sale și eventual pe ale grupului său așa cum a făcut Joe Biden în trecut prin fiul său.

În politica externă niciodată nu trebuie să ai iluzii deoarece vei avea DOAR deziluzii. Cu siguranță însă în DC de acum înainte băieții și fetele care plimbă hârtiile prin Departamentul de Stat ar trebui să fie mult mai atenți/atente la mentalitatea românească. Românii au trecut prin mai multe juguri și nu prea îi înghit pe cei care vin și se dau Stăpâni. Până acum Klemm și Zuckerman au fost cei mai buni agenți de influență ai Rusiei.

PS: Rândurile sunt scrise de un pro american mâhnit…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here