Clădirea ridicată de CBC Development Design în parcul industrial Tetarom de la Tăietura Turcului, stă neutilizată de câțiva ani. Compania care a ridicat clădirea, a intrat în faliment anul trecut, însă acum există un nou investitor. Lansat cu planuri de hotel internaţional şi birouri clasa A, transformat apoi în posibil plan de centru medical, clădirea se transformă și este preluată de compania clujeană Transilvania Construcţii, iar în scurt timp vor fi noile birouri pe piaţă, însă tranzacţia nu e încă finalizată.

Mircea Timofte, administratorul firmei Transilvania Construcții a avut fluctuații în ceea ce privește afacerea. În anul 2014 totalul vânzărilor realizate a fost de 26 de milioane și un profit de 1 milion, iar datoriile se estimează la peste 78 de milioane, în comparație cu anul 2007, când cifra afacerii depășea 67 de milioane, iar profitul era de 8 milioane. Tot in acelasi an, datoriile se ridicau la 38 de milioane. De asemenea, în 2007, firma înregistra 334 de muncitori, în comparație cu anul 2014 când numărul muncitorilor era de 46.

Deși acesta nu a vrut sa facă precizări pe marginea prețului tranzacției, invocând clauze de confidenţialitate,  ceea ce putem spune este că, potrivit anunţului de licitaţie din februarie, prețul de pornire (global pentru toate bunurile) fusese stabilit de lichidatori la 30 de milioane de lei, plus TVA.

„Am cumpărat o creanţă, în care e inclusă şi clădirea. Tranzacţia cu clădirea nu e încă închisă, mai sunt formalităţi şi termene, dar estimăm că asta se va întâmpla cam într-o lună”, a precizat pentru Actualdecluj.ro, Mircea Timofte. Imobilul a fost ridicat cu destinaţie hotel-birouri, dar apoi omul de afaceri care controla CBC, Valentin Nica, a avansat varianta transformării sale în centru medical. Planurile nu s-au mai concretizat, însă noul proprietar consideră că varianta cea mai nimerită pentru actuala piaţă a Clujului este cea de birouri. „Pentru partea care e aproape gata şi e şi recepţionată vrem să facem birouri. Probabil tot birouri vom face şi în celălalt corp de clădire, unde trebuie reactualizat proiectul”, a precizat preşedintele companiei, Mircea Timofte, pentru Actualdecluj.ro.

Anunțul pentru licitația din 12 februarie:

solvendi

„Erau mai multe opţiuni, aceasta ni s-a părut cea mai avantajoasă pentru noi. Am luat în calcul mai multe lucruri când ne-am orientat spre această clădire, inclusiv locaţia, posibilitatea oferirii de locuri de parcare şi accesul. Centrul de oraş nu e cea mai bună variantă pentru birouri, acestea funcţionează mai bine în afară”, crede Timofte. Totuşi, trebuie spus că zona este una care s-a aglomerat în ultimii ani, cu o serie de imobile noi construite pe Tăietura Turcului şi cu noi ocupanţi în Tetarom I – adică noi generatori de trafic. “Sunt căi de acces care vin dinspre stadionul CFR şi dinspre Grigorescu, dar şi din Baciu. Se poate ajunge destul de bine aici. În plus, clădirea mai are alături şi un teren, unde vrem să facem tot un parking”, a spus Timofte. Președintele firmei de construcții a precizat că se fac intervenţii de consolidare şi că nu vor fi probleme despre incidentele cu alunecările de teren care au apărut deasupra parcului industrial, înspre pădurea Hoia.

Aşa că urmează şantier pe fostul “Global Plaza”. „În 4 luni îi dăm drumul”, spune Timofte. Corpul de clădire aflat deja aproape de finalizare (care mai are nevoie de unele amenajări) ar putea să fie operaţional chiar în această vară.

Tetarom așteaptă o viitoare ”înțelegere”, administratorul parcului a fost informat de către cei de la Solvendi despre o posibilă viitoare tranzacție. “Am fost informaţi că la ultima licitaţie s-au înţeles cu cei de la Transilvania Construcţii, dar mai sunt de făcut hârtii, acte şi proceduri. Şi să se facă plata, desigur. Tranzacţia nu e finalizată, din ceea ce ştim noi. Sper să se fi vândut destul de sus, să se recupereze ceva din investiţie. Pe noi ne interesează cel mai mult să se întâmple ceva acolo, să nu mai vedem clădirea aceea goală, să se creeze locuri de muncă. Şi servicii. Servicii pentru tot restul parcului – de la restaurant la farmacie. În contract acestea erau prevăzute, iar acest contract trebuie respectat”, a subliniat Viorel Găvrea, directorul Tetarom.

La momentul lansării, complexul botezat Global Plaza avea ca termen de finalizare august 2008, cu o investiţie estimată la 25 de milioane de euro. Conform planurilor iniţiale, complexul urma să includă un hotel Ramada, de 4*, cu 120 de camere, restaurante de 500 de locuri, un centru de conferinţe de 994 mp, cu o capacitate de 500 de locuri. Spaţiile comerciale vor ocupa 1.562 mp, iar birourilor le-au fost alocaţi 7.185 mp. Ulterior, asociaţii CBC au regândit planul: ar fi vrut centru medical şi chiar spital regional de urgenţă, în asociere cu Consiliul Judeţean, plan la care autorităţile însă nu au marşat. Chiar şi în aceste condiţii, dezvoltatorii ar fi vrut să continue pe ideea unui business în Sănătate şi să amenajeze un centru medical privat. Toate planurile s-au prăbuşit însă, iar societatea a intrat în faliment. Întrebat de Actualdecluj.ro despre soarta clădirii construite în Tetarom, omul de afaceri bucureştean Valentin Nica s-a limitat să ne spună concluzia după anii de business la Cluj: “Nu mă mai interesează acest subiect, nu mă interesează zona. De un an jumate nu mai ştiu nimic despre asta şi e o uşurare că nu mai ştiu”, a spus Nica. “S-a vândut creanţa, din câte ştiu, cineva tatonează să ia clădirea”, a spus celălalt fost asociat, Nicolae Badiu.

Sursa: actualdecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.