Săptămâna trecută, primarul Emil Boc a explicat că amânarea adoptării Planului Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca se datorează faptului că proiectul trebuie avizat de Consiliul Judeţean. Instituţia refuză însă să dea avizul deoarece aşteaptă ca Primăria să prezinte un aviz din partea Oficiului pentru Studii Pedologice.

 

În cadrul unei conferinţe de presă, primarul Emil Boc a arătat că paşii pe care-i mai are de parcurs Planul Urbanistic General (PUG) al oraşului sunt avizarea de către Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, supunerea timp de o lună unei dezbateri publice şi ulterior votarea sa în Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca. Cei de la Consiliul Judeţean aşteaptă, după informaţiile edilului, ca Primăria să pună la dosar şi un aviz din partea Oficiului pentru Studii Pedologice şi Agrochimice, aviz pe care administraţia locală susţine că l-a primit odată, dar cea judeţeană protestează că a expirat. Arhitectul șef al municipiului, Ligia Subțirică, a spus că Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice trebuie să acorde acest aviz cu titlu gratuit, pentru că aşa prevede legea, dar cei de la oficiu s-au plâns că nu au o bază de date în baza căreia să dea certificatul, astfel că au invitat municipalitatea să deconteze costurile elaborării unei astfel de baze de date. Potrivit arhitectei, costurile s-ar ridica la 60.000 de euro.

“Legea 350 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, la articolul 5, spune: în acest scop, operatorii economici sau instituţiile care deţin imobile, instalaţii, echipamente ori care prestează un serviciu public au obligaţia de a pune la dispoziţia autorităţii publice, cu titlu gratuit, la solicitarea acesteia în termen de 15 zile, informaţiile necesare”, a citat arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică.

 

După ani şi ani

PUG-ul municipiului Cluj-Napoca aşteaptă de patru ani avizarea. Deocamdată, la Consiliul Judeţean singurul blocaj priveşte avizul Ministerului Agriculturii, care, susţine primarul, există deja şi este pe o perioadă nedeterminată, astfel că nu se pune problema că nu ar mai fi valabil. Singura diferenţă este că la momentul eliberării acestuia, nu era necesară includerea unui studiu referitor la clasele de terenuri, care acum este obligatoriu pentru documentaţia planului urbanistic.

“Acest aviz există la dosarul depus la Consiliul Judeţean, numai că de acolo se cere un nou aviz, iar un nou aviz cere o nouă bătălie: legea spune că e gratuit, cei de la Oficiu spun că nu au bază de date, Ministerul nu le dă bani să facă studiu pentru că e o structură autofinanţată şi atunci ce facem? În acest moment, Consiliul Judeţean are tot temeiul legal să dea avizul pe PUG şi să vină la Primărie pentru a putea fi validat”, a declarat Emil Boc. Preşedintele CJ Cluj a răspuns primarului că lipsesc mai multe avize de la dosarul PUG-ului municipiului şi că instituţia pe care o conduce aşteaptă ca Primăria să îşi facă datoria.

 

Răspunsul şefului CJ

„Consiliul Județean Cluj va aviza PUG-ul municipiului de îndată ce Primăria Cuj-Napoca va obține toate avizele prevăzute de lege. Concret, la această dată, documentația privind viitorul PUG nu a fost avizată de Autoritatea Aeronautică Civilă, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare, precum și de la Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Cât privește sumele vehiculate pentru obținerea avizului de la OSPA, conform informațiilor pe care le deținem, această instituție a pus la dispoziție, în situații similare, studiile pedologice necesare fără a percepe nici o taxă. Singura condiție pusă a fost semnarea de șeful colectivului de proiectare a unui angajament potrivit căruia datele puse la dispoziție urmau să fie folosite exclusiv la documentația necesară acestuia. Din păcate, lipsa avizelor celor trei instituții nu este singura problemă: documentația privind noul PUG al municipiului Cluj-Napoca nu a fost semnată decât de doi din cei patru arhitecți din colectivul de redactare. De precizat că nici arhitectul municipiului, doamna Ligia Subțirică nu a contrasemnat această documentație. O altă lipsă majoră de la dosar este așa-numita ștampilă verde, care se pune de un specialist cu drept de semnătură înscris în Registrul Urbaniștilor din România.

 

Proiectul a expirat de o lună

Pe de altă parte, OUG 7/2011, care modifică Legea Nr. 350 /2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, ordonanță emisă și semnată de domnul Emil Boc în 16 februarie 2011, prevede la aliniatul 1 al articolului 431 că ‘ În vederea asigurării dezvoltării coerente și durabile, corelării priorităților de dezvoltare și eficientizării investițiilor publice, valorificării resurselor naturale și culturale, autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale din cadrul aglomerărilor urbane și zonelor metropolitane definite conform legii elaborează strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană ca documentație de planificare teritorială integrată pentru fundamentarea planurilor urbanistice generale’. Același articol precizează că în cazul localităților de rangul 1, cum este cazul municipiului Cluj-Napoca, strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană se elaborează de orașul centru polarizator sau de consiliul județean. Conform prevederilor Art. VII al OUG7/2011 ‘Pentru municipiile de rang 0 și 1, elaborarea strategiilor de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană este obligatorie în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență’. La o socoteală simplă, constatăm că cei trei ani stabiliți de actul normativ pentru elaborarea strategiei periurbane au expirat în urmă cu aproape o lună.

Având în vedere faptul că din documentația depusă la Consiliul Județean Cluj lipsește și această strategie, fără de care legalitatea viitorului PUG poate fi pusă sub semnul întrebării, precum și tăcerea domnului primar Emil Boc privind respectarea unei ordonanțe de urgență pe care a emis-o, îi vom întinde o mână de ajutor. Astfel, vom iniția noi  încheierea unui parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, în calitate de oraș-centru polarizator, și cu administrațiile locale din toate comunele învecinate care fac parte din zona metropolitană, precum și cu Ministerului Dezvoltării Regionale pentru a elabora strategia periurbană cerută de lege și a o introduce în viitorul PUG. Îl asigur pe domnul primar că noi nu vom avea nevoie de opt ani pentru a finaliza această strategie!”, a scris Horea Uioreanu într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.