Clădirile Spitalului Judeţean Cluj, cea mai mare instituţie sanitară din ţară, sunt majoritatea într-o stare deplorabilă. Sunt vechi de 125 de ani şi cu toate că s-a investit 20 de milioane de euro în ultimii 10 ani nu se vede mare lucru. Preşedintele Consiliului Judeţean(CJ) Cluj, Mihai Seplecan, împreună cu managerul Spitalului Judeţean, Petru Şuşca, au venit cu o propunere inedită: achiziţionarea unui spital monobloc care să faciliteze dezvoltarea medicinei de urgenţă, precum şi celorlalte secţii care au la bază gărzi. Conducerea CJ Cluj intenţionează să ia un credit de 25 de milioane de euro pentru achiziţionarea unei clădiri care să fie noul sediu al Spitalului Judeţean Cluj. Sursele noastre ne-au declarat că cea mai potrivită investiţie ar fi în Spitalul Pelican, construit pe Calea Turzii, care deţine chiar şi un heliport de unde pacienţii pot fi transportaţi cu uşurinţă într-un alt spital.

 

Secţiile care se mută vor fi decise de…

„O parte a secţiilor ar fi relocate într-un spital monobloc şi ar trebui să le analizăm împreună cu conducerea UMF, cu şefii de secţii, cu consiliul medical, care ar fi cele mai oportune să fie mutate. Urgenţa e clar că e primordiala urmând ca celelalte secţii să fie mutate în spaţiile libere lăsate. S-au investit foarte mulţi bani în clădirile acestea şi din păcate rezultate nu se prea văd.

20 de milioane de euro au fost cheltuiţi pentru Spitalul Judeţean Cluj în ultimii 10 ani, bani care au provenit de la Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj, Ministerul Sănătăţii şi doar o mică parte din sumă din fonduri proprii.  Doar anul acesta am primit aproximativ 9 milioane de lei fonduri de la Ministerul Sănătăţii pentru achiziţia unui CT, a unui RMN şi achiziţia unor echipamente specifice de terapie intensivă. 2 milioane de lei au fost alocate de Consiliul Judeţean Cluj cu destinaţia de echipamente medicale.

Ideea e că sunt secţii din cadrul spitalului care au fost renovate acum trei-patru ani şi care acum deja necesită intervenţii. Eu cred că nu are sens să se meargă în investiţii în acestă clădire cu o vechime de 120 de ani”, a declarat pentru Gazeta de Cluj managerul Petru Şuşca.

 

Pacienţii sunt mutaţi de la UPU la 3 km distanţă

Mulţi şefi de secţie se vor opune însă acestei mişcări, au declarat surse din interiorul spitalului. Ideea e că nu o vor putea face public, pentru că ideea creării unui spital monobloc, în care toată medicina de urgenţă să fie legată ar fi doar în beneficiul pacientului. Gradul de satisfacţie al pacientului ar creşte enorm, iar actul medical s-ar putea desăvârşi cu mai mare rapiditate. Ca să vă imaginaţi că pacienţii sunt uneori mutaţi de la UPU la alte clinici situate  uneori la 3 km distanţă. Ca să nu mai vorbim de scăderea şanselor de infecţii şi altfel de metode prin care s-ar putea face actul medical într-un mod mai rapid.

 

Proiectul, depus în septembrie, finalizat într-un an

Preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, este optimist în privinţa acestei investiţii într-un spital monobloc. El spune că va depune proiectul pe ordinea de zi a CJ Cluj, când consilierii vor vota oportunitatea luării unui credit de 25 de milioane de euro, iar tăierea panglicii ar putea fi făcută chiar într-un an de zile.

 

”Eu, ca şi preşedinte al CJ Cluj, şi Consiliul Judeţean dorim să avem un spital judeţean monobloc. În luna septembrie voi depune pe ordinea de zi un proiect pentru a demara achiziţionarea unei clădiri monobloc pentru ca toate secţiile de urgenţă să fie mutate într-o clădire nouă. Timpul de salvare a unui pacient va fi mult mai scurt, iar dacă punem în calcul că doar în ultimii ani Consiliul Judeţean a investit 500 de miliarde de lei vechi în spitalele judeţului, iar banii nu se văd, este un atuu. Sunt convins şi cred că toţi consilierii judeţeni sunt în asentimentul meu. Eu sunt ferm convins că în 1 an de zile ar putea fi pus în practică. Am identificat câteva clădiri. Costurile se vor ridica pe undeva pe la 25 de milioane de euro plus TVA”, a declarat Mihai Seplecan, preşedintele CJ Cluj.

 

Fără ştergerea datoriilor nu veneau aparatele

Aparatele achiziţionate în ultima perioadă la Spitalul Judeţean Cluj nu puteau veni dacă managerul Petru Şuşcă nu scăpa de datorii. Acesta a reuşit în doar 1 an de zile să scape de datorii de 13,3 milioane de lei. Cu toate că mulţi sceptici din cadrul unităţii sanitare priveau cu îndoială acest obiectiv al noii conduceri, se pare că a fost împlinit mai repede cu cel puţin şase luni, arătam anterior. Astfel, Spitalul Judeţean Cluj a ajuns să termine anul fiscal 2013 plătindu-şi toate datoriile către furnizori. Şuşcă a reuşit să scape de 13,3 milioane de lei datorii în 14 luni, adică aproximativ 1 milion de lei pe lună.

”Sper ca pacienţii, care sunt pilonul de bază al Spitalului Judeţean Cluj, să beneficieze de tratamentele cele mai bune”, a declarat la vremea respectivă Petru Şuşcă, managerul Spitalului Judeţean Cluj”

”Vă informăm că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a achitat către furnizori, până la sfârşitul anului 2014, toate plăţile restante.

În consecinţă, se poate afirma că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a încheiat anul 2014, cu un bilanţ economic de succes, reuşind să achite toate datoriile”, se arată într-un comunicat de presă emis de comitetul director.

Cu toate că noua conducere s-a zbătut să scoată unitatea din datorii, Spitalul Judeţean Cluj a reuşit să facă şi investiţii: trei autoutilitare pentru transportul hranei, 10 termostate, o trusă de osteosinteză, 111 licenţe de Windows. Tot din venituri proprii Spitalul Judeţean Cluj a efectuat şi reparaţii curente la anumite secţii în valoare de 850.000 de lei.

”Cele mai multe lucrări s-au efectuat la secţiile Ortopedia Traumatologie I şi II, Maxilo Facială I şi II, Endocrinologie, Oncologie, Reumatologie şi Ginecologie III Dominic Stanca. Serviciul de Anatomie Patologică a fost reabilitat parţial din venituri proprii, iar Spălătoria Spitalului a fost reabilitată cu fonduri din venituri proprii”, se arată în continuarea comunicatului emis anterior de comitetul director.

 

30 de clădiri sunt în componenţa sistemului multipavilionar din Spitalul Judeţean Cluj.

1 COMENTARIU

  1. Singura solutie pentru o medicina performanta este construirea spitalului din Floresti. Cladirea de pe Calea Turzii a fost gandita de proprietarii din Oradea ca un mini spital privat. Ca urmare poate sa adaposteasca 2-3 sectii din cele peste 30 ale SCJU. E mai mica decat Institutul Oncologic sau Spitalul de Recuperare. Altfel spus bani aruncati fara noima. Poate ca doctorii nu pot conduce eficient un spital, dar sa ne fereasca D-zeu de economisti. Respectand cu strictete legile dupa cum impun economistii vor muri multi pacienti nevinovati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.