Reprezentanţii municipalităţii clujene continuă să servească interesele dezvoltatorului imobiliar Ştefan Gadola, patronul Energobit. După aprobarea proiectului imobiliar girat de Gadola în zona  de case Între Lacuri, locuitorii din zonă împreună cu reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului au contestat avizul emis de municipalitate. Însă, prin răspunsul oferit contestatarilor, arhitectul şef al oraşului, Ligia Subţirică, împreună cu directorul executiv al primăriei clujene, Corina Ciuban, fac în continuare lobby pentru edificarea proiectului imobiliar.

 

În cursul lunii mai, în pofida faptului că mai mulți clujeni și-au exprimat dezacordul vizavi de o investiție imobiliară care se va edifica în zona Între Lacuri, consilierii locali i-au dat undă verde omului de afaceri Ștefan Gadola pentru a ridica un complex imobiliar cu o înălțime care depășește cu mult regimul din zonă.  În pofida faptului că mai mulți clujeni și-au exprimat dezacordul vizavi de o investiție imobiliară care se va edifica în zona Între Lacuri, consilierii locali i-au dat undă verde omului de afaceri Ștefan Gadola pentru a ridica un complex imobiliar cu o înălțime care depăsește cu mult regimul din zonă.

La ultima şedinţă de consiliu local, care a avut loc la mijlocul acestei săptămâni, mai mulţi locuitori din zona Între Lacuri împreună cu reprezentantul Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului au contestat din nou proiectul.

Reprezentantul Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului, Ovidiu Nistor, apreciază că aprobarea construirii ansamblului imobiliar din zona Între Lacuri ar fi ilegal pentru că, în primul rând, prin regimul de înălţime aprobat se încalcă în mod flagrant specificul zonei. “Mai mult, zona Între Lacuri este o zonă tradiţională de case, aprobarea acestui PUZ încalcă HCL 748 din 28 noiembrie 2006 care interzice construirea locuinţelor colective în zone de locuinţe familiale. Nu s-a efectuat studiu de trafic pentru a putea prevede impactul pe care cele 90 de apartamente îl vor avea în zonă şi nici studiu de însorire. Raportat la numărul de apartamente, imobilul în discuţie nu poate asigura numărul de parcări impus de actele normative în vigoare şi nici nu există spaţiul necesar pentru amenajarea acestor parcări, mai ales având în vedere faptul că la parterul imobilului vor fi amenajate numeroase spaţii comerciale, acestora fiindu-le alocate doar nouă locuri de parcare. Accesul în parcarea subterană se va face prin partea de nord a complexului rezidenţial, exact în corbă, care e şi în pantă, punând în pericol siguranţa participanţilor la trafic. Deşi în şedinţa de consiliu local s-a propus deplasarea consilierilor la faţa locului, doar sase consilieri au fost prezenţi şi au fost însoţişi doar de către dezvoltatorul imobiliar, vecinii nefiind anunţaţi despre această deplasare. Aşadar, consilierii locali au votat proiectul în vădită necunoştinţă de cauză!”, arată Ovidiu Nistor, reprezentantul asociaţiei clujene.

 

Subţirică şi Ciuban fac lobby pentru Gadola

Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică, împreună cu directorul executiv al primăriei clujene, Corina Ciuban, au respins plângerile clujenilor nemulţumiţi de apariţia imobilului cu locuinţe colective şi spaţii comerciale într-o zonă de case.

“Se afirmă în motivarea plângerii că, prin aprobarea PUZ se încalcă specificul acestei zone, considerată de reclamanţi zonă tradiţională de case aşa cum este menţionat în HCL nr 748/2006. Dar se vede în fotografia aeriană Google că pe terenul care face obiectul PUZ funcţionează o unitate economică, iar în vecinătate sunt construite li locuinţe colective. Se reprosează de reclamanţi că documentaţia nu conţine un studiu de trafic. În prezent, str Între Lacuri are două benzi de circulaţie şi trotuare înguste. De asemenea, pe stradă circulă transport în comun şi există o staţie de autobuz în dreptul imobilului studiat. Documentaţia propune cedarea de teren din proprietatea privată pentru lărgirea drumului şi crearea unei alveole pentru staţia de transport în comun. PUZ este avizat de de Serviciul Siguranţa Circulaţiei. Documentaţia conţine studiu de însorire despre care reclamanţii nu au cunoştinţă, arată Ligia Subţirică, arhitectul şef al muncipalităţii clujene şi directorul executiv al administraţiei locale, Corina Ciuban.

 

Motto-ul afacerilor lui Gadola: ”Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!”

Un alt clujean din zonă îl parafrazează pe Stefan Gadola, imobiliarul care se află în spatele acestui proiect. ”Nu sunt de acord cu proiectul și din cauza pierderii intimitățiii, a liniștei căminului și posibilității de a avea un trai decent măcar pe proprietatea personală. Citez pe domnul Gadola Stefan ”Nu ne alungați din Cluj, vrem să trăim în acest oraș și să vedem cerul, nu blocurile între case”, așa că ce ție nu-ți place, altuia nu-i face, domnule Gadola. Este inacceptabil ca în timp ce vorbim despre programe de reducere a poluării aerului, fonice, a mediului în general, să autorizați astfel de ansambluri de locuințe ți servicii! Nu sunt de acord și din cauza scăderii valorii proprietății mele și a celor din jur”, explică Francisc Torok, locuintor din zona respectivă.

Oamenii mai spun că încadrarea  actuală în PUG al proiectului este eronată. ”Încadrarea actuală în PUG este RrM4, parcelar riveran arterelor de importanță locală, destinat restructurării, zonă mistă cu regim de construire deschis, și nu UTR A3 cum se afirmă în documentația respectivă. Dacă prin absurd s-ar aproba această modificare PUZ neconformă cu PUG și regulamentul local de urbanism, hotărârea va fi atactă în contencios administrativ și poate vor fi și alte instituții interesate  de aceste deraieri legislative”, arată clujenii nemulțumiți de decizia muncipalității.

Ioan Bera, arhitectul care a făcut proiectul imobiliar contestat spune că terenul este încadrat momentan în UTR A3 care are un regim maxim de înălțime de 9 metri, iar acest lucru înseamnă că că se pot aduce modificări regimului de înălțime prin elaborarea PUZ.

Directorul Elm Imobilis, Radu Gadola,  spune că ”traficul se va intensifica. Acest lucru a fost luat în calcul , fapt pentru care impactul pe care traficul în va avea asupra zonei este redus la minim. Toate parcările destinate blocului de locuințe se vor amplasa în incinta investiției. Majoritatea mașinilor vor fi parcate la subsol, urmate de parcările de la parterul blocului și parcările de pe teren situate în incinta. De-a lungul străzii vor fi prevăzute un număr de 9 parcări, ca bonus, destinate vizitatorilor și spațiilor comerciale de la parter”, arată Raul Gadola.


 

Gadola audiat la DIICOT

În luna mai, omul de afaceri Stefan Gadola a fost audiat la DIICOT timp de aproximativ patru ore. Procurorii DIICOT Cluj au audiat, în calitate de martori, mai multe persoane din conducerea clubului de fotbal CFR Cluj, în dosarul privind delapidarea clubului. Sursele judiciare arată că delapidarea clubului ar fi fost comisă prin intermediul mai multor entități rezidente și nerezidente (firme off-shore din Cipru și din Seychelles) care au prestat servicii de consultanță și intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există elemente majore de suspiciune de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activității echipei și altele) ori care au executat debite față de club provenind din cesiuni de creanță suspecte.

Faptele ar fi fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA, au mai arătat sursele. Cercetările privind infracțiunea de evaziune fiscală se referă la evidențierea în actele contabile ale Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale privind suma totală de aproape 8,5 milioane euro.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.