Asociaţiile de proprietari sunt obligate să afişeze, alături de lista de plată a cheltuielilor, modalitatea de calcul ce stă la baza sumelor lunare de achitat ce revin proprietarilor, conform unui act normativ intrat în vigoare pe data de 11 martie 2016. Legea vine ca o soluţie la acuzaţiile de calcule administrative greşite, favorizarea unor locatari, fraudă sau furt, impunând o modalitate prin care administratorii sunt obligaţi să arate mai multă transparenţă. Totuşi, multe dintre asociaţiile de proprietari din Cluj-Napoca ignoră această lege cu nonşalanţă.

 

Asociaţiile de proprietari, obligate să arate cum calculează întreţinerea

Legea nr. 17/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 174 din 8 martie şi a intrat în vigoare în 11 martie 2016.

Asociaţiile de proprietari trebuie să afişeze lunar, aşa cum reiese din document,modalitatea de calcul ce stă la baza sumelor de plată lunare aferente proprietarilor de apartamente. Acest lucru trebuie făcut de către preşedintele asociaţiei.

„Asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui asociaţiei, va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va conţine şi arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari”, este prevăzut în lege.

În situaţia în care modalitatea de calcul a sumelor lunare de plată ce revin proprietarilor de apartamente nu este afişată, amenda aplicabilă poate fi cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei.

Iniţiatorul actului normativ a afirmat că introducerea acestei obligaţii impune un plus de transparenţă în repartizarea şi stabilirea cheltuielilor asociaţiilor de proprietari.

De reţinut este că orice persoană interesată poate să facă sesizări cu privire la faptele ce constituie contravenţii. Iar de constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Afacerilor Interne, primarii sau împuterniciţii acestora.

 

Ce cheltuieli are o asociaţie de proprietari?

Asociaţiile de proprietari au, aşa cum stabileşte Legea nr. 230/2007, mai multe cheltuieli, după cum urmează: cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în proprietăţi individuale; cheltuieli pe consumuri individuale; cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii individuale; cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari; cheltuieli pe consumatori tehnici; cheltuieli de altă natură.

Suma ce priveşte proprietatea comună a fiecărui proprietar din cadrul condominiului este stabilită şi repartizată proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună.

„Cheltuielile efectuate de asociaţia de proprietari pentru plata unor servicii de utilităţi publice sau de altă natură, legate de proprietăţile individuale din condominiu şi care nu se facturează individual pe fiecare dintre acestea, se repartizează după acelaşi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, în conformitate cu prevederile contractului încheiat cu furnizorul respectivului serviciu”, este punctat în actul normativ amintit.

În 2015 au intrat în vigoare două legi pentru modificarea Legii asociaţiilor de proprietari. Dacă una face referire la informarea trimestrială cu privire la situaţia financiară a asociaţiei, cealaltă oferă proprietarilor posibilitatea de a cere adeverinţe cu situaţia cheltuielilor defalcate privind întreţinerea.

 

Asociaţiile de proprietari clujene refuză să justifice locatarilor cum cheltuiesc banii

În Cluj-Napoca, în prezent, multe dintre asociaţiile de proprietari nu îi informează pe locatari despre modalitatea de calcul a cheltuielilor de întreţinere lunare.

Proprietarii ar trebui să fie informaţi despre situaţia plăţilor facturilor, administratorii fiind obligaţi să afişeze, pe lângă lista de plată a cheltuielilor acesteia, modalitatea de calcul ce stă la baza sumelor lunare de achitat ce revin proprietarilor.

Reporterul Gazeta de Cluj a analizat, întâmplător, câteva situaţii în care s-a demonstrat că asociaţiile de proprietari nu respectă legea.

Spre exemplu, o ”plimbare” pe strada Dorobanţilor la blocul 29, nr. 102, sc. 2 a demonstrat că administratorul, SC. BAB SUD SRL, nu oferă transparenţă locatarilor, iar pe panoul cheltuielilor pe lista de plată a lunii pe luna mai 2016, sunt afişate sumele fără o modalitate de calcul în urma căreia au rezultat totalul lunar de plată al proprietarilor. Într-adevăr, există un alt tabel unde sunt explicate cheltuielile pe luna mai 2016, însă tot nu este precizat explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, ci doar sunt înşirate valorile pe unitate.

Pentru explicaţii, asociaţia de proprietari a fost contactă telefonic de către reporterul Gazeta de Cluj. Răspunsul doamnei de la asociaţie a fost scurt şi sincer: ”O să întreb colegii să văd care e situaţia şi vom trimite pe cineva să afişeze modalitatea de plată”.

Întrebată dacă ştie de legea ce a fost promulgată în martie, doamna a răspuns afirmativ. Cât despre cine îşi asumă răspunderea pentru ”omiterea” afişării modalităţii de plată, doamna a asigurat reporterul că va fi sunat de o colegă pentru a da toate informaţiile necesare. Până în momentul de faţă, reporterul Gazeta de Cluj nu a fost contactat.

O situaţie similară o întâlnim şi pe strada Observator nr. 7, sc. 3,4, unde pe tabelul ”totaluri” apare structurat pe colane (apa-canal, gaz, salubritate, en. electrica, serv. administrativ, Fd. reparaţii) doar o sumă, urmată de o altă sumă raportată per persoană. Spre exemplu, la coloana gaz, scara 3 cu 26 de persoane scrie 33.60, iar imediat sub această cifră 8,40/persoană. Modalitatea clară de calcul, nicăieri.

Şi în acest caz, administratorul a fost contactat telefonic. Doamna Daniela a explicat reporterului că scrie clar suma care trebuie să o plătească fiecare persoană, atât pe lista afişată în scara blocului, cât şi pe fluturaşul care îl primeşte fiecare proprietar în căsuţa poştală. Din nou, modalitatea de calcul nu conţine şi nu arătă explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari.

 

Există totuşi şi administratori care respectă legea

Un caz diferit de cele menţionate mai sus am întâlnit la asociaţia de proprietari de pe strada Teodor Mihali nr. 31-35, unde cheltuielile proprietarilor sunt exprimate mai transparent. Există o fişă de calcul clară a cheltuielilor comune, iar pe lista consumului contorizat de apă este afişată şi o formulă prin care proprietarii pot să îşi calculeze individual cheltuielile aferente.

Am stat de vorbă cu administratorul blocului, SC LUCTALCO SRL, care a povestit că a procedat la fel chiar şi înainte să apară legea nr. 17/2016.

”La toate blocurile pe care le administrăm, procedăm aşa. Noi dintotdeauna am pus aşa problema, tocmai pentru a evita nereguli sau neînţelegeri. Am vrut să dăm dovadă de cât mai multă transparenţă”, a povestit administratorul blocului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.