În perioada 24-29 martie 2017, marcând 99 ani de la Marea Unire, Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca organizează Festivalul Cultural „Basarabia”, ajuns la cea de-a XIV-a ediție. Publicului clujean îi este propus un program inedit, șase zile pline de istorie, tradiție și cultură de peste Prut.

Conferința de deschidere și relansarea revistei “Accent Basarabean” în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca sunt primele evenimente din program. Seara, în prima zi de festival,  va fi proiectat filmul “Culorile” de regizoarea basarabeană  Veronica Meșină, la Cinema Mărăști.  Ziua de 25 martie include Campionatul la Volei, concursul de cultură generală Ce? Unde? Când? și o seară culturală cu dans, muzică, expoziții, bomboane și vinuri moldovenești, ce va avea loc la Casino, Parcul Central.

În ziua următoare, toți iubitorii de sport își vor da întâlnire în Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu, la Campionatul de Fotbal Cupa GIB, iar seara va culmina cu o petrecere basarabeană în Club Caro. A patra zi de festival va aduna toți iubitorii de dans într-o horă a Unirii cu scrisori și bomboane din Basarabia. În data de 28 martie, iubitorii de literatură sunt așteptați la lansarea romanului “În umbra pașilor tăi” de Vitali Cipileaga, ce va avea loc la Bulgakov Café. Unde vor descoperi un roman psihologic despre pierderi, secrete și căutări. În ultima zi a festivalului, în seara de 29 martie, publicul clujean este așteptat să descopere Teatrul ”Geneza Art” din Chișinău,  care vine în premieră la Cluj cu spectacolul “Frumoasa călătorie a urșilor panda, povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt” de Matei Vișniec. La ora 19.30, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenților, sunt așteptați toți cei dornici să se apropie de frumos, de artă și de teatrul modern. Spectacolul este caritabil.

    Evenimentele din sumarul Festivalului promovează istoria comună, cultura, tradiția și spiritul basarabean în inima Transilvaniei. Festivalul Cultural “Basarabia” este un proiect de suflet și o carte de vizită al organizației, este proiectul în care literatura, muzica, dansul și teatrul devin un tot întreg.

     Festivalul este organizat cu susținerea Primăriei Cluj-Napoca, Universității “Babeș-Bolyai” și a Casei de Cultură a Studenților, fiind deschis tuturor clujenilor, precum și tuturor membrilor ONG-urilor din Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.