Scene fierbinţi de wrestling au avut loc la finalul săptămânii trecute în localitatea clujeană Sântioana, comuna Ţaga! Incidentul s-a petrecut în timpul mesei de după îngropăciunea unei femei în vârstă de 90 de ani iar protagoniştii au fost – pe de o parte trei fraţi,  bărbaţi în toată firea – iar de cealaltă parte sora acestora, secondată de soţul ei. Iar pentru ca evenimentul să capete şi mai multă “culoare”, încleştarea s-a desfăşurat într-o băltoacă de nămol din curtea casei răposatei, sub privirile şocate ale vecinilor.

 

„Ne-am luptat ca dibolii care se bălăcesc în tină”…

Marţi, 6 decembrie, Maria Hossu şi soţul său, Iuliu Hossu aşteaptă, în tăcere, pe coridoarele I.M.L. Cluj să fie invitaţi în cabinetul de consultaţii al instituţiei. Cei doi soţi – în vârstă de 62, respectiv 64 de ani – au muncit o viaţă întreagă la Cluj-Napoca, la defuncta între timp fabrică „Sinterom”. După pensionare, aceştia s-au mutat la Sântioana, comuna Ţaga, pentru a avea grijă de mama Mariei, o femeie în vârstă, imobilizată la pat şi bolnavă de demenţă senilă. Relatează femeia, cu sinceritate – neştiind dacă să râdă sau să plângă – evenimentul care a marcat-o profund pe ea şi pe soţul său, în după-amiaza zilei de vineri 2 decembrie: “Tocmai ne îngropasem mama şi a urmat, aşa cum era şi firesc, masa de după îngropăciune. Când s-a declanşat scandalul oaspeţii plecaseră deja, cu toţii – aşa că în casa defunctei  rămăsesem doar eu, soţul şi cei trei fraţi ai mei împreună cu familiile lor. La un moment dat unul dintre fraţi mi-a cerut cei 1.100 de lei veniţi din partea sătenilor ca şi contribuţie la înmormântare.  Eu am refuzat să îi dau aceşti bani fiindcă – trăind în sat – am tot contribuit, la rândul meu, de-a lungul vremii, la diversele înmormântări care au avut loc în Sântioana. De fapt aveau probleme şi cu casa părintească, o casă veche din 1945, destul de dărăpănată pe care şi-o doresc numai pentru ei şi mi-au promis că o să ne-o iau, oricum”. Femeia arată mai departe că dialogul aprins dintre ei avea loc în curtea plină de noroi a casei răposatei, iar la un moment dat fratele ei a împins-o cu putere. “Am căzut şi în cădere m-am lovit la coaste. În secunda următoare, ceilalţi doi fraţi ai mei au sărit să ne despartă. Soţul, aflat lângă mine a încercat să mă ridice, dar ceilalţi doi fraţi ne-au împins pe amândoi în mocirlă, iar eu şi soţul i-am tras după noi. Ne-am luptat acolo ca “dibolii” care se bălăcesc în “tină”. Apoi, după ce ne-am ridicat ne-am deplasat până acasă – locuim vizavi – şi ne-am spălat de noroiul care făcuse deja scoarţă pe noi”.

 

Maria Hossu: “Tot ei au chemat poliţia, ca să se scoată”!

Declară, în continuare, femeia, că între timp “ca să se scoată”, tot ei au chemat poliţia, aşa că marţi s-a prezentat împreună cu soţul la I.M.L. „Trebuie să avem acoperire, fiindcă, deşi ne-au bătut,  o să spună că noi am început, deşi nu i-am lovit nici măcar când ne-am apărat” – declară în continuare Maria Hossu. Mărturiseşte apoi că a avut mereu probleme cu fraţii în privinţa pensiei bătrânei – destul de consistentă, de 2.600 de lei – pe care o încasa, dar spune că eforturile sale de a o îngriji au fost inimaginabile, ocupându-i aproape tot timpul. „Până şi după ce-a murit mama tot noi am fost cei care am spălat-o şi pregătit-o pentru înmormântare, iar fraţii şi familiile lor au venit – ca nişte miri – doar la îngropăciune. Plus că nu mai dăduseră un semn de viaţă de câteva luni, ei locuind la Cluj-Napoca. Şi, cu toate astea –fiind mult mai umblaţi ca noi şi mai cu experienţă – au reuşit ca în luna martie a acestui an să obţină, prin metode legale, pensia bătrânei”. Declară apoi că ura aceasta între ea şi fraţii săi se datorează faptului că a fost nevoită să divorţeze în urmă cu 27 de ani, căsătorindu-se apoi cu Iuliu, bărbatul pe care-l iubeşte cu adevărat. Intervine în discuţie şi cel vizat, vorbind ca pentru sine: „Mă tot gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi asistat la scenă şi rudele mele, care plecaseră între timp, cred că ar fi ieşit un adevărat război. Sunt sigur că nu le-ar fi convenit să vadă cum suntem târâţi prin noroi şi agresaţi”. În continuare, cei doi sunt poftiţi în cabinetul de consultaţii, de unde fiecare se întoarce “înarmat” cu un certificat medico-legal, în care le-au fost recomandate câte două zile de îngrijiri medicale. Apoi ies, grăbiţi, pentru a se adresa unui avocat care să-i sfătuiască în ce mod să procedeze, mai ales împotriva unuia dintre fraţii săi, în vârstă de 60 de ani, care s-a considerat lezat de incident şi i-a ameninţat cu plângerea penală. Abia după aceea – mărturisesc ei – vor face plângere la poliţie împotriva celor care i-au agresat, în limitele termenului legal de două luni de la producerea faptei.

 

Punctul de vedere al I.P.J. Cluj

“La data de 2 decembrie a.c., poliţiştii au fost sesizaţi de către un bărbat, de 60 de ani, din Cluj-Napoca, cu privire la faptul că, aflându-se în curtea unui imobil din localitatea Sântioana, a fost agresat fizic de către un bărbat. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului pentru aplanarea conflictului. În cauză se efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care s-a produs altercaţia, urmând a fi stabilită participaţia fiecărei persoane implicate şi luarea măsurilor legale. Până în prezent a fost depusă plângere penală de către bărbatul de 60 de ani”, a declarat, pentru Gazeta, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.