Bill Gates prezice o nouă criză economică mondială

117

Invitat în cadrul unei sesiuni AMA (Ask Me Anything – n.r.) de pe Reddit, cofondatorul Microsoft a fost întrebat dacă va veni o viitoare criză economică. Iar Bill Gates a spus că da.

”Da. Este greu de spus când, dar acest lucru este o certitudine. În mod norocos, am trecut de ultima criză într-un mod relativ bun. Warren (Buffett – n.r.) a vorbit de asta și el înțelege această zonă mult mai bine decât mine.În ciuda acestei predicții despre probleme în viitor sunt chiar optimist despre cum inovația și capitalismul vor îmbunătăți situația oamenilor de pretutindeni”, a spus miliardarul.

Ultima criză financiară mondială s-a declanșat în anul 2007 în SUA, odată cu criza creditelor subprime, acordate celor care nu își permiteau. Ulterior, aceasta s-a extins la nivel mondial, odată cu falimentul băncii Lehman Brothers din 2008 și a naționalizării asigurătorului AIG.

Din 2009, criza s-a extins în domeniul economic și a trecut Atlanticul, în Europa. Aici a apărut o nouă fază, respectiv criza datoriilor suverane, fiind afectate state precum Grecia, Cipru, Irlanda sau Portugalia, probleme având și Spania și Italia.

În 2010, România a majorat cota TVA de la 19% la 24%, a redus salariile bugetarilor cu 25% și a tăiat ajutoarele sociale cu 15%.

Ulterior, din 2012, acestea au revenit, iar România are cea mai mare creștere economică din Europa, potrivit libertatea.ro.