Biserică de patrimoniu național strivită de furtună la Sălaj

199

Turla și acoperișul uneia dintre cele mai frumoase biserici de lemn de la Sălaj au fost smulse de furtună.

„Situația este una dramatică, ținând cont că era una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Sălaj, dar natura dezlănțuită face ravagii. Biserica era într-o stare bună de conservare, dar se pare că a fost un ghinion că vântul a bătut dintr-o direcție nepotrivită. Va trebui să găsim urgent o soluție de finanțare. Nu o putem lăsa așa. În prima fază trebuie pusă în siguranță, pentru a nu ploua în interior, pentru că apoi se distruge tot”, a declarat duminică, pentru Agerpres, drectorul Direcției pentru Cultură Sălaj, Doina Cociș.

Aceasta a adăugat că va discuta cu autoritățile județene pentru finanțarea reabilitării bisericii, dar va sesiza și Ministerul Culturii, o altă soluție fiind fondul de rezervă al Guvernului.

Biserica, una din cele mai vizitate din Sălaj, în condițiile în care este poziționată foarte aproape de drumul european E81, care face legătura între Zalău și Cluj-Napoca, face parte, alături de alte șase biserici de lemn din județ, din proiectul european „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, cu scopul de a crește importanța turismului și culturii.

Conform tradiției, biserica a fost dăruită în 1840 celor din localitate de către locuitorii din Răstolțul Mare și ar fi fost construită cu 200 de ani mai devreme.

LĂSAȚI UN MESAJ