Bogdan Curticiu, al doilea patron al Michelangelo, arestat alaturi de oficialii DSV

236

Procurorii DIICOT l-au retinut pentru 24 de ore si pe Bogdan Radu Curticiu, celalalt patron al societatii Michelangelo, dupa ce Sorin Selesiu a primit mandat de arestare de la magistratii Curtii de Apel Bucuresti. Redam in continuare comunicatul DIICOT privind retinerea celui care ar fi introdus carne alterata in tara.

UPDATE: Bogdan Curticiu, dar si Ionel Ghîț impreuna cu Nelu Lucaciu, angajati ai DSV, au fost arestati pentru 29 de zile de magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti.

În continuarea comunicatelor din data de 12 martie, respectiv 13 martie 2014, facem următoarele precizări:

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au luat la data de 20.03.2014 măsura preventivă a reţinerii faţă de 4 inculpaţi urmând a fi sesizată  instanţa competentă cu propunerea de arestare preventivă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul C.B.R, începând cu anul 2012 şi până în prezent, în baza aceleași rezoluții infracționale, a aderat și sprijinit o grupare infracțională constituită cu scopul de a  se sustrage de la plata obligaților fiscale datorate bugetului de stat prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate precum și evidenţierea cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în evidențele contabile ale mai multor societăţi comerciale.

Sumele de bani obținute din comiterea infracțiunii de evaziune fiscală au fost supuse unui proces de reciclare fiind transferate succesiv prin conturile mai multor societăți comerciale pentru a ajunge în final la membrii grupării infracționale.

De asemenea există suspiciuni că, în perioada  ianuarie 2014 – februarie 2014, inculpatul C.B.R a pus în vânzare alimente (carne și produse din carne), cunoscând că sunt alterate și vătămătoare sănătății, iar în luna ianuarie 2014, a remis unui angajat din cadrul Oficiului pentru Protecția Consumatorului Cluj, foloase materiale (produse de carmangerie) cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistrița-Năsăud pentru a aplica sancțiunea avertismentului unei societăţi comerciale,  datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere.

Cu privire la inculpata P.N.A, există suspiciunea că a făcut demersuri ca produsele alterate aflate în magazinele aparținând  unei societăţi comerciale să nu mai poată fi descoperite de către inspectorii DSV Cluj care efectuau controlul precum și faptul că având cunoștință de activitățile infracționale derulate de către membrii grupării infracționale a ajutat la valorificarea bunurilor provenite din achiziții intracomunitare.

De asemenea,  există suspiciuni că, inculpatul L.O.M,  în calitate de inspector în cadrul DSV Cluj cunoscând că urmează a se efectua un control la o societate comercială, a comunicat acest lucru inculpatului C.R.B asigurându-i acestuia din urmă,  timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată. Prin fapta sa a ajutat grupul infracţional să poată valorifica marfa alterată care, o parte provenea din achiziţii intracomunitare obiect al infracţiunii de evaziune fiscală.

În ceea ce îl priveşte pe inculpatul G.I.C, se reţine că, în calitate de inspector în cadrul DSV Cluj, cu ocazia controlului efectuat în perioada 12.03.2014-13.03.2014 la depozitul unei societăţi comerciale, și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, prin aceea că nu a luat măsurile legale care se impuneau, astfel că a permis comercializarea în continuare a produselor alterate.

Prejudiciul estimativ stabilit până la acest moment este în sumă de 23.265.716 lei reprezentând TVA ca urmare a comercializării pe piaţa naţionala a mărfurilor intracomunitare.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

LĂSAȚI UN MESAJ