Broker Cluj a investit peste trei milioane de lei într-o firmă de cercetare minieră, Minesa. Această companie s-a numărat printre societăţile care s-au ocupat de afacerea decontaminării Autostrăzii Transilvania, business în care au fost implicaţi şi patronii de la Euroconstruct şi Transilvania Construcţii. După ce principalul acţionar al SSIF Broker Cluj, Dragoş Bâlteanu, a intrat în arest, compania clujeană a anunţat că şi-a dublat pierderile faţă de anul 2013. Conform raportului, compania a raportat o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei, la finalul anului trecut, în creştere cu 41,5%, dar şi pierderi de 2,77 milioane de lei, duble faţă de 2013. Din 2009 şi până acum, pierderile însumate de la Broker Cluj au ajuns la peste 42 de milioane de lei.

 

De curând, cei de la Broker Cluj au investit aproximativ 3,7 milioane de lei în compania de cercetare minieră Minesa, la care deţin acum peste 60% din pachetul de acţiuni. Cei de la Minesa au avut anul trecut o cifră de afaceri de peste două milioane de lei, De asemenea, societatea a făcut parte şi din consorţiul de firme care s-a ocupat de contractul controversat de decontaminare a aproximativ 2.400 de mp de teren din traseul Autostrăzii Transilvania.

În urma licitaţiei, contractul a fost câştigat de o asociere de cinci firme: SC Euroconstruct Trading 98 SRL, SC Uni-Recycling SRL, SC Setcar SA, SC I&C Transilvania Construcţii SRL şi SC Minesa&ICPM SA. La acea dată, deşi au fost efectuate analize cu aparatura mobilă a uneia dintre firmele implicate, au fost trimise mostre, pentru contraprobă, şi la un laborator autorizat – Dr. Wessling România, din Târgu-Mureş – care la rândul său a remis rezultatele analizelor Ministerului Transporturilor şi beneficiarului, adică Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, nu s-a luat nici o măsură. Printre reprezentanţii firmelor care au câştigat această licitaţie se numără Constantin Călugăr, un afacerist turdean, dar care a fost nevoit să intre în asociere cu o cunoscută firmă din Bucureşti pentru că afacerile mari se fac doar cu asociaţi mari. Firma SC Euroconstruct este o “abonată” a lucrărilor de anvergură pentru construcţia şi reparaţia de drumuri, iar asociaţii firmei deţin şi localul Golden Blitz, unde o serie de personalităţi mai mult sau mai puţin politice aleg să-şi petreacă timpul liber. Preţul de 16 milioane de dolari pentru această lucrare a fost stabilit de SC I&C Invest, care aparţine omului de afaceri turdean Constantin Daniel Călugăr, persoana care controlează şi SC I&C Transilvania Autostrăzi, una dintre firmele care s-au asociat într-un consorţiu pentru a face această lucrare. Pentru că un contract de 16 milioane de euro este o afacere extrem de atractivă, Călugăr nu s-a putut “lipi” singur de acest business, ci a trebuit să se mulţumească doar cu o parte din sumă fiindcă această sumă i-a atras pe “peştii mari” care înoată în afacerile cu lucrări de drumuri. Din asocierea pe care turdeanul nu a putut-o refuza fac parte nume grele cum ar fi SC Euroconstruct Trading 98 SRL, SC Minesa ICPM SA, SC Setcar SA, SC Uni-recycling SRL şi, bineînţeles, I&C Transilvania Construcţii SRL.

 

Investiţii după un an de ”picaj” financiar

Chiar dacă cei de la Broker au decis să facă această investiţie, conform oficialilor companiei, Broker Cluj a mers, anul trecut pe pierdere. Această situaţie economică a fost cauzată de scăderea pro­fitului financiar cu 55% la 1,7 mil. lei, de la 3,8 mil. lei în primele şase luni ale anului trecut.

„În contextul rezultatelor obţinute pe cele două filiere principale de activitate, brokeraj şi administrarea portofoliului propriu de ac­tive financiare, şi al creşterii cu 4,1% a chel­tu­ie­­lilor general administrative SSIF BROKER în­re­gistrează la finele primului semestru din 2014 un rezulat negativ de 205.922 lei“, se ara­tă în raportul semestrial publicat de socie­tate pe site-ul bursei de la Bucureşti.

În 2009 pierderile înregistrate de compania clujeană au fost de 7,352,323 de lei, în 2010 pierderile înregistrate au fost de 9,042,117 de lei, în 2011 pierderile s-au însumat la 8,666,177 de lai, în 2012 la 4,825,264 de lei, iar în 2013 cei de la Broker Cluj au avut pierderi de 7,352,323 de lei.  Însumate, din 2009 până acum, pierderile companiei controlate de Dragoş Bâlteanu prin SIF Muntenia se încifrează la peste  42,1 milioane de lei.

Pe de altă parte, firma clujeană de brokeraj a fost implicată în scandalul  Harinvest, un tun cu acţiuni în urma căruia s-a făcut o fraudă de aproape 5 milioane de euro. Referitor la acest scandal, ASF a făcut un control, în urma căruia s-au găsit următoarele nereguli: “neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al SSIF Broker; nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operaţiunile cu instrumente financiare cu risc scăzut; existenţa unor neconcordanţe între momentul tranzacţiilor aşa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA şi momentul tranzacţiilor aşa cum a fost înscris în confirmările de executare a ordinelor; nerespectarea reglementărilor operatorului de piaţă referitoare la notificarea modificărilor intervenite în Cadrul Anexei 3 la Codul BVB. Sancţiunile dispuse de ASF sunt: a) Sancţionarea domnului Grigore Chiş, în calitatate de Director General/Conducător, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei; b) Sancţionarea doamnei Florica Zoicaş-Ienciu, în calitate de Director General Adjunct/Conducător, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei; c) Sancţionarea doamnei Oana Tudor, în calitate de reprezentant al compartimentului de control intern, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei; d) Sancţionarea domnului Rareş Florian Bodea, în calitate de Reprezentant al Compartimentului de Control Intern, cu amendă în cuantum de 1.000 de lei. Pe lângă măsurile anterior menţionate, ASF va iniţia, în perioada imediat următoare, modificări ale legislaţiei primare care să permită aplicarea de sancţiuni contravenţionale adecvate în cazul nerespectării reglementărilor proprii de către personalul Depozitarului Central şi al intermediarilor instituţiilor de credit”, arată raportul ASF.

 

Broker Cluj a fondat BVB 

SSIF Broker SA a fost înfiinţată ca societate pe acţiuni la data de 26 Octombrie 1994 sub denumirea iniţială de SIVM Broker SA. SSIF Broker SA este membru fondator al Bursei de Valori Bucureşti, acţionar la Sibiu Stock Exchange (Sibex), Depozitarul Sibex, Casa Română de Compensaţie Sibiu, Bursa Română de Mărfuri, Casa de Compensare Bucureşti şi Fondul de Compensare a Investitorilor. Sediul central al societăţii se află la Cluj-Napoca în timp ce prezenţa pe întregul teritoriu al României este asigurată prin intermediul sucursalei din Bucureşti şi a încă 7 agenţii în cele mai importante oraşe precum: Timişoara, Iaşi, Craiova, Ploieşti, Suceava, Botoşani şi Piteşti.

 

Încurajarea vine de la şefi

La câteva zile după anunţul bilanţului financiar pentru 2014, Adrian Ceuca, directorul general adjunct la Broker Cluj a cumpărat 100.000 de acţiuni, pentru care a plătit 5.850 de lei, de la compania pe care o conduce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.