Sătui de preţurile piperate ale terenurilor din cartierele vechi ale oraşului, dezvoltatorii imobiliari şi-au reorientat investiţiile. Astfel, partea de nord a oraşului Cluj-Napoca a devenit una dintre principalele atracţii ale dezvoltatorilor imobiliari. Însă, noile case şi blocuri ridicate după modelul capitalei filmului, nu schimbă situaţia de sat în oraş a zonei.


Acum un deceniu o firmă a primit avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism pentru amenajarea unui cartier cu specific american pe Valea Chintăului. Primarul Emil Boc a subliniat la acea vreme că este vorba despre un cartier foarte mare şi aerisit, care merită toată atenţia şi susţinerea din partea comisiei. “Îmi place! Terenul este mare şi permite parcaje, spaţii verzi şi locuinţe. Altfel arată”, a afirmat la acea vreme Boc.

Proiectul părea a fi pe placul tuturor, inginerii spuneau că va fi un cartier modern, iar în proiect va fi prevăzut chiar un county club cu piscină, sală de fitness, teren de sport cu tribune, toate cele.

Zece ani mai târziu, clujenii care locuiesc pe strada Valea Chintăului se plâng că nu au parte nici măcar de confortul urban modern. Administraţia locală a fost criticată în repetate rânduri de către cetăţeni, că deşi plătesc impozite la fel ca restul clujenilor, într-o zonă în continuă dezvoltare urbanistică, sunt lăsaţi de municipalitate fără asfalt, iluminat public, trotuare sau canalizare. De zece ani, municipalitatea promite că va soluţiona sesizările cetăţenilor, unele s-au rezolvat, altele însă, au rămas la fel.

Unii dintre ei sunt nevoiţi şi acum să circule pe întuneric, pe marginea drumului, deoarece nu există trotuar, în mirosul dejecţiilor din rigolă ca urmare a faptului că multe gospodarii nu au fost încă racordate la sistemul de canalizare municipal. Mai mult decât atât, cetăţenii reclamă faptul că, deşi plătesc taxe şi impozite de oraş, condiţiile oferite în schimb de municipalitate sunt cele de sat.

valea chintaului 1

Clujean: ”Nu cred că cerem prea mult să intram şi noi în sec. XXI”

Clujenii au înregistrat de-a lungul anilor, zeci de sesizări adresate municipalităţii privind situaţia de pe strada Valea Chintăului.

”Domnule primar, după modernizarea străzii Oaşului aţi promis că veţi moderniza şi strada Valea Chintăului, dar din păcate pentru noi încă nu se întrezăreşte nicio speranţă. Nu avem trotuare, iluminatul public lasă de dorit, coşurile de gunoi le putem număra pe degetele de la o mână, stradă nesemnalizată, fără treceri de pietoni, poate chiar nişte praguri de sol… Nu cred că cerem prea mult să intram şi noi în sec. XXI”, spune Florin Roşca.

”Va scriu legat de situaţia străzii Valea Chintăului, în special despre insuficienţa/ lipsa iluminatului stradal şi despre lipsa trotuarelor. Fiind unul dintre cartierele în dezvoltare ale Clujului, strada Valea Chintăului duce o lipsă totală de trotuare, în condiţiile în care strada are doar două benzi, câte una pe sens şi nu este nici marcată. Completat de faptul că nu există iluminat stradal, mersul pe jos seara este o adevărată aventură plină de adrenalină şi rugăciuni la tot felul de zeităţi. Maşinile care vin din faţă cu farurile aprinse te orbesc, în timp ce de cele de pe sensul de mers trebuie să te fereşti intrând în şanţuri şi noroaie”, descrie situaţia de pe Valea Chintăului Mariana Socea.

”Vreau să vă aduc la cunoştinţă mai multe probleme legate de str. Valea Chintăului care face parte din Municipiul Cluj Napoca. Taxele sunt plătite ca şi taxe de municipiu NU de sat/comuna:

Iluminatul public – este practic inexistent un bec la 5 stâlpi. Când e noapte şi oamenii trec strada sau chiar doar mergând pe marginea drumului ca şi şofer nu îi vezi la timp. Plus că sunt mulţi oameni în stare de ebrietate care circulă pe strada, care devin un pericol pentru şoferi. Trotuare – nu există! Copii care vin de la şcoală sunt nevoiţi să circule pe stradă unde se circulă cu mare viteză. Marcajele rutiere nu există! (treceri de pietoni, semne cu depăşirea interzisă, linie continuă, limitare de viteză). S-ar putea folosi chiar indicator cu zona rezidenţială (unde limita este de 30 km/h, nu cum se circulă acum cu peste 100 km/h.). Deşi există canalizare de câţiva ani, sunt multe gospodării care nu sunt legate la reţeaua de canalizarea şi îşi deversează resturile menajere de la fosele septice în şanţurile de pe marginea drumului (vara mirosul este insuportabil).

Chiar dacă în această zonă este permisa creşterea de animale domestice, nu este normal ca într-o zonă în care sunt case să se crească cinci vaci, zeci de porci şi găini, acestea neavând condiţii de igienă de a curăţa şi spăla – sau chiar daca au condiţii proprietarii, nu curăţă mizeria, mirosul fiind insuportabil. Totuşi locuim într-un municipiu.
Nu cred că o capitală europeană, un Municipiu care este în top 20 oraşe la nivel mondial la viteza de internet, pe această stradă firmele de telecomunicaţii să nu poată asigura internet prin fibră optică şi televiziune prin cablu.

Zona e într-o continuă dezvoltare, se construiesc case şi cartiere rezidenţiale Terra Garden. Ajutaţi la dezvoltarea ei! Avem aceleaşi drepturi ca şi cei din oricare cartier Zorilor, Mănăştur, Grigorescu, Gheorgheni etc.
Domnule primar Emil Boc, sesizări s-au mai făcut, dar nu s-a luat nicio măsură deşi au fost făcute promisiuni. Din motivele enumerate, majoritatea locuitorilor de pe această stradă nu au avut motive de a vota cu dumneavoastră. Luaţi atitudine!”, spunea vara trecută Bogdan Suciu.

valea chintaului 2

Clujenii simt în continuare lipsa confortului urban

Situaţia nu s-a schimbat foarte mult de anii trecuţi. Recent, doi clujeni au atras atenţia din nou municipalităţii. Clujeanul Augustin Uţiu a sesizat municipalitatea în legătură cu mai multe probleme legate de situaţia de pe strada Valea Chintăului. Augustin Uţiu a reproşat administraţiei locale că drumul de pe strada Valea Chintăului (este vorba despre Podul Fetei, unde se termină strada Oaşului), este precar, lipsit de trotuare, iar zona este lipsită de apă potabilă. Totodată, acesta a semnalat şi faptul că nu există un chioşc pentru vânzarea biletelor pentru transportul în comun.

Referitor la aceste probleme, viceprimarul Dan Tarcea i-a răspuns clujeanului că extinderea de apă stă în competenţa Companiei de Apă Someş SA şi a Consiliului Judeţean Cluj. Cu privire la reabilitarea drumului din zona Valea Chintăului, Vigil Poruţiu, directorul executiv al Direcţiei Tehnice spune că trebuie verificat tronsonul de drum cu probleme, deoarece au fost efectuate lucrări de reparaţii la nivelul străzilor nemodernizate.

Un alt clujean a sesizat şi el câteva aspecte negative de pe strada Valea Chintăului. Gavril Paşca se referă la lipsa apei potabile şi a canalizării din zona Podul Fetei, la lucrările podeţelor şi a rigolelor care nu au fost efectuate şi la problema iluminatului public şi a lipsei trotuarelor pe strada Valea Chintăului – drumul principal de acces în municipiul Cluj din zona Sălajului. Clujeanul a menţionat că a depus sesizări atât la Compania de Apă Someş SA, cât şi la nivelul Consiliului Judeţean Cluj, însă problema a rămas nerezolvată.

În urma expunerii acestor aspecte negative, Dan Tarcea l-a asigurat că până la sfârşitul anului, partea de executarea a rigolelor va fi îndeplinită, cât despre trotuare viceprimarul a declarat că lucrările vor continua ”pentru că este o prioritate a noastră să asigurăm calitatea vieţii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.