Cluj-Napoca ce are o populaţie de aproximativ 324,000 locuitori, este un municipiu în curs de dezvoltare continuă. Aruncând o privire asupra direcţiilor strategiei de dezvoltare a municipiului pentru perioada 2014-2020, ne dăm seama cât de mult va evolua Clujul în privinţa populaţiei. Fiind un municipiu cu multe facilităţi şi cu planuri măreţe de viitor, acesta atrage automat un număr mare de turişti, din care o bună parte se stabilesc aici definitiv, crescând astfel numărul de locuitori. Autorităţile locale trebuie să fie foarte bine pregătite pentru a preîntâmpina apariţia unor situaţii de urgenţă ce ar putea afecta un număr mare de persoane.

 

Cu toate că orice localitate are în vedere asigurarea siguranţei cetăţenilor, autorităţile locale nu pot preveni întotdeauna situaţiile de urgenţă cum ar fi: inundaţii, cutremure, incendii, etc. ce pot distruge valorile materiale şi pot pune in pericol vieţile oamenilor.Anual se alocă sume de bani care să sprijine principalele domenii ale oraşului şi asigurarea tuturor demersurilor sociale pentru protecţia cetăţenilor.

 

Probleme cu ambulanţele de la SMURD

În acest an potrivit primăriei, valoarea bugetului general a fost de 1.350.999.000 lei, din care 500.000 lei au fost alocati pentru fondul de rezervă. Pentru Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost alocată suma de 100.000 lei. Aceasta nu a fost însă suficientă pentru ca serviciile SMURD să funcţioneze în cele mai optime condiţii, beneficiind de automobile speciale în stare de funcţionalitate perfectă aşa cum ar trebui să fie.

Un raport de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, a arătat că in anul 2015, durata intervenţiilor la incendiu era de 60 minute și 54 secunde, iar în anul 2016 aceasta a crescut considerabil, timpul estimat fiind de 75 minute și 46 secunde.

 

Bugetul primăriei pentru ISU epuizat

La sfârşitul lunii mai al acestui an, deputatul PSD din Cluj, Cornel Itu, transmitea printr-un comunicat de presă, anunţând că a făcut o interpelare către Ministerul Sănătăţii  şi Ministerul Afacerilor Interne, prin care a dorit să le aducă la cunoştinţă despre situaţia ambulanţelor de la SMURD, bugetul pentru reparaţii al ISU Cluj fiind deja epuizat.

” Inspectorul şef al ISU Cluj, col. Ion Moldovan, mi-a supus atenţiei faptul că instituţia pe care o conduce şi care este responsabilă de intervenţii rapide cu scopul salvării vieţii cetăţenilor are un număr de 5 ambulanţe şi o maşină medic de urgenţă defecte. Pentru a aduce ambulanţele în stare de funcţionare bună este nevoie alocarea unei sume de 86,600 lei, iar bugetul ISU Cluj pentru reparaţii a fost consumat în totalitate.

Ambulanţele sunt vechi, fiecare dintre ele depăşind durata de utilizare a acestora, în speţă 6 ani. Din păcate nu s-au mai făcut achiziţii de ambulanţe de foarte mult timp şi acest lucru determină situaţia în care ISU Cluj se află la momentul actual.

Ambulanţele sunt vechi şi necesită înlocuire, şi chiar dacă acestea se repară, nu mai prezintă siguranţă în exploatare întrucât se defectează foarte repede din cauza numărului mare de misiuni pe care le realizează – aproximativ 4.700 intervenţii în anul 2017. Aceleaşi probleme există şi la autospecialele de intervenţii la incendii şi alte calamităţi, parcul auto al ISU Cluj fiind compus din maşini a căror normă de casare este depăşită ( cca. 65 % au norma depaşită, unele dintre acestea chiar de 3 ori) şi sunt în intervenţie.

Aşadar, majoritatea ambulanţelor SMURD de la ISU Cluj au un grad de uzură ridicat, iar reparaţia acestora implică costuri foarte mari. Din acest motiv, consider că cea mai potrivită ar fi accesarea de fonduri europene pentru achiziţionarea de noi ambulanţe şi am făcut o interpelare în acest sens către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne”, se arăta în comunicatul lui Cornel Itu.

 

Raed Arafat, în ajutorul în ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj

Expusă fiind urgenţa şi gravitate acestei situaţii, la interpelarea deputatului, Cornel Itu, a reacţionat doar secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, domnul Raed Arafat. Acesta a alocat suma de 41.000 de lei pentru repararea a trei dintre ambulanţe, o sumă considerabilă, dar care nu acoperă în totalitate problemele cu care se confruntă ISU.

Cu toate că lucrurile nu merg perfect şi ar fi loc de mai bine, autorităţile locale dau dovadă că pot face faţă situaţiilor de urgenţă ce pun în pericol vieţile cetăţenilor. Ca un bun exemplu se pot lua intervenţiile ISU în timpul furtunii ce a lovit cu o intensitate deosebită judeţul Cluj, în după-amiaza zilei de duminică, 17 septembrie, lăsând în spate pagube majore. În acele momente echipajele au dat tot ce e mai bun într-un interval de doar câteva ore, având aproape 100 de  intervenţii.

Purtătorul de cuvânt ISU din Cluj este încrezător că pot face faţă unor astfel de evenimente şi că au trecut testul cu brio având în vedere gravitatea situaţiei.

„A fost o misiune dificilă cu care nu ne-am mai confruntat până acum. Ca să vă daţi seama cât de tensionantă a fost situaţia pentru cei de la ISU, vă spun că pe 2 septembrie am avut un număr de 41 de intervenţii în urma pagubelor unei furtuni, iar pe data de 17 septembrie numărul de intervenţii aproape că s-a triplat şi au fost şi mai grave. A fost practic un test, pe care l-am trecut cu brio.”

Totodată cei de la ISU spun că fac tot posibilil pentru a educa cetăţenii prin proiectele ce au ca scop informarea preventivă şi că efectele acestora dau roade.

”Constant demarăm campanii ce au ca scop informarea preventivă a cetăţenilor. Este foarte important ca oamenii să înţeleagă şi să trateze cu seriozitate aspectul pericolelor la care pot fi expuşi în anumite situaţii. Acţiunea noastră dă roade, iar de acest lucru ne putem da seama după numărul cazurilor de deces în urma incendiilor, ce scade vizibil. În perioada 2007-2008  am avut 3 copii decedaţi ca şi urmare a incendiilor, în 2009 doar un singur copil, iar în 2010 nici unul.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.