În cadrul unei adunări a acţionarilor Cemacon care a avut loc la sfârşitul lunii trecute, compania va cumpăra 5% din acţiuni pentru a le da directorilor societăţii, potrivit contractelor de management încheiate în anul 2014. Conform unor surse bursiere, acest pachet va fi achiziţionat de la CIT Resources SA, una dintre firmele lui Andrei Cionca. Suma maximă pe care Cemacon o va plăti pentru acest pachet va fi de 2.137.316,63 de lei.

La sfârşitul lunii trecute, Cemacon a adoptat o hotărâre prin care va achiziţiona un pachet de aproximativ 5% din acţiunile companiei pentru a le trece pe numele lui Liviu Stoleru, în calitate de Director General al Societăţii, respectiv Daniel Sologon, în calitate de Director Financiar al Societăţii, în baza contractelor de management nr. 7542/24.09.2014 şi nr. 8249/14.10.2014.

”Aprobarea dobândirii propriilor acţiuni de către societatea Cemacon S.A., prin ofertă publică de cumpărare, în baza unui prospect simplificat, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru un număr maxim de 5,699,511 acţiuni ce urmează a fi dobândite, într-o perioadă de 3 luni de la data aprobării prospectului de emisiune de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar nu mai mult de 18 luni de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial al României, la o valoare, ce va fi stabilită potrivit dispoziţiilor art. 57 din Regulamentul CNVM nr. 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare, care nu poate fi mai mică decât valoarea de 0.3115 lei/acţiune şi mai mare de 0,3750 lei / acţiune. Valoarea acţiunilor proprii dobândite de Societate în acest mod nu poate depăşi 2.137.316,63 lei. Tranzacţia poate avea ca obiect doar acţiuni integral liberate. Operaţiunea de dobândire a propriilor acţiuni are ca obiect alocarea către directorii Societăţii, în conformitate cu prevederile contractelor de management, a unui număr de 5,699,511 acţiuni proprii. Plata acţiunilor dobândite în cadrul ofertei publice va fi făcută din sursele prevăzute de lege. Alături de caracteristicile principale, operaţiunea de dobândire a propriilor acţiuni va include şi alte cerinţe impuse de lege şi care nu sunt enumerate mai sus. (…) Se împuterniceşte Consiliul de Administraţie ca, în situaţia în care oferta nu se subscrie integral astfel încât directorii Societăţii nu vor primi 5,699,511acţiuni, să decidă conversia în numerar, conform cu mecanismul aprobat de AGA Cemacon SA din 25.10.2013, a dreptului directorilor de a dobândi diferenţa de acţiuni (calculată ca diferenţă între 5,699,511 acţiuni şi numărul de acţiuni alocate de societate ca urmare a dobândirii prin răscumpărare a propriilor acţiuni), în vederea stingerii obligaţiilor scadente ale societăţii faţă de management în conformitate cu Hotărârea AGA Cemacon SA din 25.10.2013”, arată hotărârea votată în unanimitate.

 

Joc de glezne

Potrivit unor surse bursiere, acest pachet de acţiuni va fi achiziţionat de la CIT Resources, o companie aflată în portofoliul lui Andrei Cionca, şeful Casei de Insolvenţă Transilvania. La sfârşitul anului trecut el a cumpărat un pachet de 6,3 % din acţiunile Cemacon de la o firmă de apartament din Cluj Napoca, Kanata Investment. Potrivit declaraţiei, CIT Resources acţionează concertat în cadrul Cemacon alături de SC Consultanţă Andrei&Andrei, Cionca Andrei şi Radu Lotrean, tot din cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania.

Pachetul de acţiuni a valorat 7,2 milioane de lei, preţul unitar fiind de 0,315 lei/acţiune. Firma Kanata a fost înregistrată pe 22 ianuarie 2015 de către Daniel Almăşan, iar la o săptămână de la înfiinţare compania deţinută de Almăşan a cumpărat un pachet de aproximativ 5% din acţiunile Cemacon. În aceeaşi perioadă de timp, firma Consultanţă Andrei&Andrei, controlată de şeful Casei de Insolvenţă Transilvania, care deţinea un pachet de aproximativ 25 % din acţiunile Cemacon, a anunţat că vinde un pachet din acţiunile Cemacon. La data respectivă, reprezentanţii firmei susţineau că, etapizat, doresc lichidarea întregului pachet de acţiuni şi retragerea lor din afacere. Cu toate acestea, ei se regăsesc şi astăzi în structura acţionariatului la Cemacon.

andrei cionca 2

Resuscitarea a la Cionca: împrumut de 33 de milioane de euro

Andrei Cionca a intra în acţionariatul Cemacon în 2011, când producătorul de blocuri ceramice avea probleme financiare. Una dintre gurile de aer pentru redresarea companiei a fost un credit de peste 33 de milioane de euro venit din partea BCR.

După acordarea acestui credit a început misiunea lui Cionca. Prin lobby-ul făcut el a reuşit ca cei de la Cemacon să returneze doar 18 milioane de euro, restul datoriei urmând să fie convertită în acţiuni administrate prin intermediul unui fond. Potrivit acordului de rambursare, 13 milioane de euro vor trebui plătite până în 2023, iar un credit secundar, de 5 milioane de euro, va trebui rambursat în cinci ani. Însă, cele cinci milioane vor trebui înapoiate de Cemacon Real Estate, o societate la care acţionar este Cemacon SA.

Însă, lobby-ul lui Cionca a constat în convertirea a 12 milioane de euro în acţiuni cedate în favoarea fondului Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BOF).

„Părţile au convenit îngheţarea şi conversia integrală a creanţei deţinute de fondul de investiţii în cuantum de 58,03 milioane de lei în acţiuni Cemacon ca parte a procesului de restructurare a împrumutului Cemacon acordat de BCR, conform hotărârii AGEA din data de 22 decembrie 2014”, se arată într-un raport al fondului.

În urma unui tratament ”şoc” administrat de Andrei Cionca companiei Cemacon, fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BoF), controlat de Erste Bank, s-a ”pricopsit” cu o creanţă de 12 milioane de euro la Cemacon.

 

”Vehiculul” băncii a luat o parte din acţiunile Cemacon

BoF şi-a transformat creanţa pe care o avea la Cemacon în acţiuni, însă valoarea acţiunilor este de 1,7 milioane de euro. Diferenţa între valoarea datoriei şi cea a acţiunilor rezultă din faptul că principalul acţionar al Cemacon,  KJK FUND II, a dublat capitalul social al Cemacon, de la 8,2 milioane de lei la 16,4 milioane de lei.  KJK este administrat de  SALMELIN JAAKKO SAKARI MIKAEL, AIMA LAURI KUSTAA şi LEFTER RAZVAN STEFAN.

În cadrul conducerii BoF, se află Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), unul dintre ”creierele” BCR-ului. În urmă cu doi ani el a demisionat din cadrul Băncii Comerciale Române pentru evitarea unei situaţii de conflict de interese. O firmă patronată de Pogonaru, Central Euro­pe­an Financial Services, a încheiat un parteneriat cu un fond internaţional de in­ves­ti­ţii pentru a cumpăra credite neperformante de la BCR

În cadrul fondul Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief, alături de Pogonaru se află şi Erste Bank, grupul care controlează şi BCR-ul.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.