Consilierii județeni au trecut în sfârșit proiectul de hotărâre ”privind stabilirea unor măsuri pentru organizarea serviciului public comunitar de administrare a domeniului public şi privat al Judeţului Cluj”, pe scurt reorganizarea RAADPP într-o direcție a administrației județene. De asemenea, s-a aprobat finanţarea Programului de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene din surse de la bugetul judeţului Cluj, bugetul de stat, credite bancare şi fonduri nerambursabile, ceea ce înseamnă că intenția președintelui Seplecan de a contracta un credit pentru finalizarea acestuia este cu un pas mai aproape de realizare.

 

”În prezent, o parte din activităţile aferente serviciului de administrare a domeniului public şi privat, sunt efectuate de către Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj (RA ADPP Cluj), persoană juridică organizată ca regie autonomă de interes public judeţean

Administrarea drumurilor judeţene este o activitate care are ca obiect proiectarea, execuţie/construirea, modernizarea, reabilitarea, repararea, întreţinerea şi exploatarea acestora, pentru a fi menţinute în stare tehnică corespunzătoare desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de reorganizare a regiei.

În continuare, juristul CJ Cluj Ștefan Iliescu arată motivele care constituie necesitatea organizării serviciului public de administrare a domeniului public şi privat al Judeţului Cluj. Unul ar fi faptul că pentru acordarea fără o procedură de achiziţie publică ”a unor contracte de lucrări sau de  servicii, a unor drepturi pentru ocuparea sau utilizarea domeniului public, sau acordarea unor drepturi exclusive care au o valoare economică presupune o renunţare la resurse de stat şi poate crea un avantaj pentru beneficiari.

Decizia unei autorităţi de a nu permite terţilor să furnizeze un anumit serviciu (deoarece doreşte să furnizeze serviciul prin mijloace proprii) nu exclude existenţa unei activităţi economice, atunci când alţi operatori sunt dispuşi şi capabili să furnizeze serviciul în cauză pe piaţa avută în vedere. (…) Aşadar, administrarea domeniului public şi privat  de către RAADPP cade sub incidenţa regulilor privind ajutorul de stat”.

 

Se desființează pentru că nu-și făcea treaba

Juristul arată că este necesar să fie adoptate măsuri pentru ca serviciul public de administrare a domeniului public şi privat al Judeţului Cluj să respecte prevederile legale. Prima ar fi încetarea dreptului de administrare al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj asupra bunurilor imobile prevăzute în anexa nr. 29 la Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 143/2008, începând cu data de 01.01.2016.

Apoi, intră în efect desfiinţarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj, începând cu data prevăzută mai sus, ca urmare a imposibilităţii de realizare a obiectului de activitate.

Astfel, bunurile mobile aflate în proprietatea regiei, trec în domeniul privat al Judeţului Cluj şi administrarea Consiliului Judeţean Cluj, iar Judeţul Cluj preia toate drepturile și obligațiile Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj, substituindu-se acesteia.

Ulterior, va avea loc organizarea serviciului public comunitar de administrare a domeniului public şi privat al Judeţului Cluj prin înfiinţarea Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj, în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Cluj, ”în structura ce va fi aprobată prin hotărâre a Consiliului Judeţean Cluj în termen de 60 zile de la data la care prezenta hotărâre produce efecte”.

 

Angajații trebuie să migreze, altfel rămân șomeri

”Preluarea personalului angajat al regiei, care îşi manifestă acordul în acest sens în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Cluj. Salarizarea personalului preluat se va realiza conform prevederilor legale aplicabile aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Cluj.

Prin retragerea dreptului de administrare a regiei asupra bunurilor imobile prevăzute în anexa nr. 29 la Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 143/2008, cu modificările şi completările ulterioare, trecerea bunurilor mobile aflate în proprietatea regiei în domeniul privat al Judeţului Cluj şi administrarea Consiliului Judeţean Cluj, precum şi prin preluarea de către Judeţul Cluj a tuturor drepturilor și obligațiilor acesteia şi exercitarea nemijlocită a serviciului public comunitar de administrare a domeniului public şi privat al Judeţului Cluj, operează, în fapt, un “transfer de întreprindere” în accepţiunea prevederilor Legii nr. 67/2006.

Personalului angajat al regiei, care nu îşi manifestă acordul de a fi preluat în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Cluj în termen de 30 de zile de la data la care prezenta hotărâre produce efecte i se aplică prevederile legale incidente desfiinţării locului de muncă conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare”, mai arată referatul CJ.

În același proiect de hotărâre se propune iniţierea demersurilor pentru reorganizarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj în societate, cu capital social deţinut în totalitate de Judeţul Cluj. Un studiu de oportunitate cuprinde propunerea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj de ”delegare parțială a gestiunii serviciului de utilităţi publice de administrare a domeniului public şi privat – activitatea de administrare, exploatare şi siguranță rutieră pe drumurile județene către societatea rezultată din reorganizarea acestei regii, urmând ca în situaţia avizării favorabile să fie supuse aprobării Consiliului Judeţean Cluj şi caietul de sarcini, regulamentul serviciului şi contractul de delegare de gestiune”.

 

Se prelungește programul de drumuri

În programul pentru modernizarea drumurilor județene au fost încheiate acorduri cadru si contracte subsecvente pentru derularea lucrărilor, a căror finanţare s-a asigurat de la bugetul Judeţului Cluj şi bugetul de stat prin PNDL. Acum, având în vedere că o parte din contractele subsecvente sunt în derulare, CJ Cluj a considerat că este necesară prelungirea duratei Programului cu o perioada de 4 ani. De asemenea, în proiectul de hotărâre votat de consilieri se propune modificarea sursei de finanţare în sensul ca se cuprinde ca şi sursă de finanţare, pe lângă bugetul Judeţului Cluj şi bugetul de stat, prin programul PNDL, fonduri europene şi credite bancare.

”Prin hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 57/2015 a fost aprobat Master-Planul privind Strategia de dezvoltare a drumurilor judeţene Cluj în perioada 2015-2020, în care sunt cuprinse şi lucrările de investiţii derulate de Consiliul Judeţean Cluj prin Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj.

Se aprobă prelungirea duratei de implementare a Programului de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene pentru perioada 2016-2020. Se aprobă finanţarea Programului de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene din surse de la bugetul judeţului Cluj, bugetul de stat, credite bancare şi fonduri nerambursabile”, arată actul normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.