Stadionului "Cluj Arena" din Cluj-Napoca. 19.08.2011

Multiplele neglijenţe ce au dus Cluj Arena la prag de insolvenţă pot fi rezolvate cu ajutorul bugetului judeţean. Consiliul Judeţean aşteaptă un aviz din partea Consiliului Concurenţei pentru alocarea a peste 11 milioane de lei.

 

Nu mai este nicio noutate că societatea Cluj Arena nu are cum sa producă banii necesari pentru a se achita de datoria de peste 12 milioane de lei pentru a-şi plăti impozitul restant, după ce din vara anului trecut, conturile societăţii ce administrează stadionul au fost blocate.

Din momentul în care cei de la conducerea Cluj Arena au anunţat că le-au fost îngheţate conturile la o zi după festivalul UNTOLD, Mihai Seplecan, fostul preşedinte al Consiliul Judeţean Cluj, a afirmat că forul judeţean nu are banii necesari pentru impozit şi singura soluţie ce trebuie aplicată este punerea în mişcare a demersurilor pentru insolvenţă. Însă SC Cluj Arena SA, respectiv directorul Radu Raţiu, a continuat demersurile pentru a ieşi din această situaţie neplăcută.

 

Datoriile trebuie plătite. Cine salvează Cluj Arena?

După calculele estimative pentru anul 2016, Consiliul Judeţean, potrivit datelor prezentate în proiectul de hotărâre, aleşii judeţului se bazează pe 767.297.000 de lei, sumă care va fi împărţită în mai multe categorii. Vestea bună pentru Cluj Arena, care va primi o parte din fonduri pentru a-şi putea plăti impozitul restant către primărie.

De asemenea, şi Primăria Cluj-Napoca încearcă să sprijine stadionul. Radu Raţiu, directorul Cluj Arena SA a ajuns la o înţelegere cu administraţia locală, astfel că primăria va închiria o parte din stadion pentru activităţi şcolare. În felul acesta, Radu Raţiu este de părere că o mare parte din impozitul care trebuie plătit anual, va fi acoperit.

 „O să încercăm să acoperim acest impozit printr-un program pe care îl avem în vedere cu Primăria Cluj-Napoca, cu şcolile şi liceele, ca toţi elevii să poată să-şi facă orele de educaţie fizică pe stadion, iar primăria să plătească pentru asta o chirie către stadion, această sumă ar acoperi impozitul pe an”,  a declarat Radu Raţiu, directorul Cluj Arena SA.

Deci cea mai mare parte din această sumă va fi achitată până la urmă tot din banii contribuabililor clujeni, însă vicepreşedintele forului judeţean, Vakar Istvan, a punctat faptul că pentru următorii ani, Cluj Arena va trebui să-şi găsească propriile soluţii pentru acoperirea impozitului.

”Trebuie să rezolvăm problema asta. Datoria trebuie plătită, fără doar şi poate. Primăria a luat acea hotărâre de reducere a penalităţilor, prin urmare noi trebuie să profităm de acea hotărâre şi cât de repede să ne ştergem diferenţa de datorie, pe care trebuie să o cuprindem în buget. Plus, faţă de asta, va trebui, după aceea, să luăm o hotărâre de funcţionare în continuare a Cluj Arena, prin care să ne reducem, cât se poate, cheltuielile cu aceste taxe şi impozite faţă de primărie”, a precizat Vakar Istvan.

Potrivit unei hotărâri a Consiliului Judeţean Cluj, societatea Cluj Arena va fi scutită  de 73% din valoarea dobânzilor şi a penalităţilor din totalul acestora, dacă judeţul va plăti datoria principală, de circa 8,8 milioane de lei, până la data de 31 martie 2016.

 „Primăria a iniţiat şi am adoptat o hotărâre de consiliu local, prin care tuturor societăţilor comerciale care îşi plătesc datoriile principale către bugetul local până la sfârşitul lui martie 2016 li se diminuează penalităţile şi dobânzile cu 73% din suma totală, iar acum rămâne ca forul judeţean, care este proprietarul stadionului să plătească debitul până la acea dată ca să poată beneficia de această hotărâre de consiliu local. Valoarea scutită va fi de 73% din aproximativ 3,5 milioane de lei, penalităţi şi dobânzi, iar debitul principal este undeva la 8,8 milioane de lei din care mai bine de jumătate este ca o sancţiune pentru că proprietarul nu şi-a evaluat în termen de trei ani clădirea”, a mai declarat Radu Raţiu.

 

Joacă de-a leapşa cu vina

Consiliul Judeţean dă banii, dar nimeni nu-şi asumă vina pentru datoriile pe care le are Cluj Arena. Aproape un milion de euro se vor plăti din banii contribuabililor. Directorul societăţii Cluj Arena SA, Radu Raţiu, a spus că de această datorie este vinovat Consiliul Judeţean:  „debitul principal este undeva la 8,8 milioane de lei din care mai bine de jumătate este ca o sancţiune pentru că proprietarul ( n. red. – adică Consiliul Judeţean Cluj) nu şi-a evaluat în termen de trei ani clădirea”.

Însă cei de la instituţia judeţeană sunt de altă părere, iar în trecut au aruncat vina pe societatea Cluj Arena.

Prin adresa nr. 20853/07.11.2014, s-a solicitat Cluj Arena SA reevaluarea activelor fixe corporale care fac obiectul Contractului de asociere în participaţiune nr. 14618/1/10.10.2011, încheiat între judeţul Cluj şi Cluj Arena SA, deci inclusiv al imobilului Stadion Cluj Arena şi transmiterea rezultatelor reevaluării până cel târziu în data 10.01.2015 pentru a fi cuprinse în situaţiile financiare întocmite la sfârşitul exerciţiului financiar la data de 31.12.2014. (…) Până la data depunerii situaţiilor financiare pe anul 2014, instituţia noastră nu a primit raportul de reevaluare a imobilului Stadion Cluj Arena”, a transmis forul judeţean.

Reprezentaţii Consiliului Judeţean, mai menţionau faptul că „referitor la obligaţia proprietarului de a realiza reevaluarea imobilului, menţionăm faptul că legislaţia în vigoare nu prevede acest lucru. Conform prevederilor legale, există obligativitatea reevaluării imobilelor cel puţin o dată la 3 ani, solicitarea instituţiei noastre către Cluj Arena SA de a realiza reevaluarea s-a datorat faptului că societatea are calitatea de asociat administrator în cadrul contractului de asociere în participaţiune şi Cluj Arena SA are obligaţia achitării taxei pe clădire conform prevederilor codului fiscal”.

De asemenea, cei de la Consiliul Judeţean Cluj susţin că „referitor la suma reprezentând majorarea aplicată datorită faptului că nu s-a făcut reevaluarea imobilului în termen, nu este cunoscută la nivelul Serviciului Financiar Contabil din cadrul Consiliului Judeţean Cluj”.

 

Radu Sporis

Istoric cu cântec

În momentul în care conturile de la Cluj Arena au fost blocate, Radu Sporiş, preşedinte al CA, împreună cu directorul SC Cluj Arena SA, Radu Raţiu au organizat o conferinţă de presă prin care explicau că s-a produs o nedreptate şi un calcul eronat. De asemenea, cereau instituţiei judeţene să înapoieze banii primiţi de la stadion pentru a se plăti impozitul. Acum însă, acesta a pus garda jos şi a renunţat complet la mandat imediat după ultima şedinţă a Consiliului Administrativ, care a avut loc la sfârşitul lunii august.

Acesta a invocat motive personale în cererea de încetare a mandatului şi a specificat că a propus diverse soluţii pentru problema cu impozitul, însă cei de la administraţia judeţului nu au luat măsuri.

”Din motive personale, de la 1 septembrie am renunţat la mandat. La ultima şedinţă am discutat şi despre varianta aceasta, adică de a renunţa mai mulţi. Probabil că au analizat şi au luat o decizie la fel ca a mea. Ne-am întâlnit de mai multe ori şi am prezentat soluţii pentru această situaţie. Nu cred că întregul consiliu administrativ ar mai fi avut puterea să mai facă ceva. Acum rămâne de văzut dacă ne-am făcut treaba bine sau nu. Ce pot să vă spun e că rapoartele anuale le-am depus în termen tot timpul şi nu vreau să mai dezvolt alte motive decât cele personale, invocate în momentul în care am renunţat la mandat”, explică fostul angajat al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Sporiş.

Au urmat apoi demisiile altor doi administratori ai Cluj Arena SA, Sebastian Cîmpian şi Marius Andreica.

Sebastian Cîmpian şi-a motivat decizia prin faptul că s-a simţit inutil. De asemenea, acesta a explicat cât de ridicol i se pare faptul că s-a cerut plata unui impozit de 2 milioane de euro pentru societatea ce administrează stadionul. De asemenea, social-democratul, Marius Andreica a explicat că motivul principal a fost că nu există comunicare cu instituţia judeţeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.