Clujenii, exasperaţi de ilegalităţi

467

Tot mai des întâlnim cazuri în care comercianţii din Cluj-Napoca îţi desfăşoară activitatea fără autorizaţie de funcţionare din partea primăriei. După ce am relatat cazul supermarketului Profi City din cartierul Grigorescu şi al sălii de jocuri Infinity Games din Mănăştur, un clujean a reclamat că proprietarul unui magazin nou deschis în cartierul Zorilor funcţionează în afara legii.


Clujeanul a sesizat Primăria municipiului Cluj-Napoca că pe strada Observatorului la parterul blocului în care locuieşte s-a deschis un magazin care nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a funcţiona. Pe lângă faptul că proprietarul nu a cerut acordul de funcţionare vecinilor, aşa cum prevede legislaţia, clujeanul a reclamat şi gălăgia produsă de utilajele folosite.

”Pe strada Observatorului nr. 9, Scara 2, s-a deschis la parter, chiar sub noi, un magazin ,,Beer Point” în care se ambalează bere. Magazinul încă nu e deschis, dar într-o noapte pe la ora 2 şi-a pornit utilajele care sună extrem de tare, iar răspunsul patronului a fost că el are dreptul 24 din 24 să îşi desfăşoare activitatea.

Vă rog să verificaţi în ce condiţii şi-a deschis magazinul, deoarece noi şi vecinii de lângă noi nu am semnat că suntem de acord să îşi deschidă, nu are încă afişat orarul, dar el are activitate. Vă rog să verificaţi cum şi-a obţinut autorizaţia de funcţionare fără semnături, pentru că în condiţiile date nu avea dreptul să deschidă”, arată clujeanul.

 

Primăria: ”Administratorul firmei a fost atenţionat să nu înceapă activitatea”

În urma reclamaţiei, reprezentanţii primăriei s-au deplasat la faţa locului, însă aceştia au constat că nu se desfăşura activitate în momentul verificării. Totuşi, patronul firmei a fost atenţionat de primărie să nu-şi înceapă activitatea fără să deţină toate autorizaţiile necesare.

”În urma verificărilor efectuate în teren, din punct de vedere comercial, s-a constatat faptul că, în prezent, în spaţiul comercial situat la parterul imobilului de pe str. Observatorului nr. 9, ap. 11, nu se desfăşoară activitate. Spaţiul este deţinut de către S.C. Romanov Invest S.R.L., în baza unui contract de închiriere, societatea având depusă o documentaţie la Primăria municipiului Cluj-Napoca în vederea eliberării acordului de funcţionare şi a aprobării de orar, în conformitate cu prevederile O.G. nr. 99/2000 republicată şi ale H.C.L. nr. 467/2009. Documentaţia va fi analizată într-o şedinţă viitoare a comisiei de aprobare a acordurilor de funcţionare. Administratorul firmei a fost atenţionat să nu înceapă activitatea fără să deţină toate autorizaţiile prevăzute de lege. În situaţia în care vă mai confruntaţi cu aspecte de tulburare a liniştii publice, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon: 0264598784 – dispeceratul Direcţiei Generale Poliţia locală, pentru deplasarea operativă în teren şi luarea măsurilor legale care se impun”, transmit reprezentanţii primăriei.

Societatea Romanov Invest S.R.L s-a înfiinţat în august 2016 şi este deţinută de Roman Cuciuc şi de Raluca Cristina Cuciuc, iar firma DIN VEST SRL este asociat persoană juridică. Societatea are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al băuturilor, în magazine specializate.

profi city

Profi din Grigorescu, fără autorizaţie de construire

În martie 2017 s-a deschis un nou supermarket Profi City în cartierul Grigorescu pe strada Donath nr. 15, bl. M, sc. I. Vecinii care locuiesc în blocul unde funcţionează magazinul au semnalat primăriei neregulile constatate şi au cerut în repetate rânduri să nu elibereze supermarketului autorizaţia de funcţionare. Şi în acest caz s-a reclamat faptul că nu s-a cerut vecinilor acordul de funcţionare, aceştia fiind extrem de deranjaţi de zgomotul de nesuportat care se produce zilnic de dimineaţa devreme până seara târziu. Pe lângă acest aspect, la supermarket au fost efectuate lucrări care au inclus modificarea structurii de rezistenţă, fără a deţine o autorizaţie în acest sens.

În urma reclamaţiilor insistente făcute de Asociaţia de Proprietari de pe strada Donath, primăria a luat măsuri şi a sancţionat supermarketul pentru ilegalităţile comise.

”Pentru lucrările de amenajare a spaţiului comercial şi amplasare firmă luminoasă, executate fără autorizaţie de construire de către SC Profi Rom Food SRL, s-a întocmit proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.

Întrucât societatea amintită nu deţine acord de funcţionare şi aprobare orar, a fost sancţionată contravenţional şi s-a dispus suspendarea activităţii de lucru până la data obţinerii acordului de funcţionare”, arată Direcţia Inspecţiei şi Control.

Deşi primăria a dispus suspendarea activităţii supermarketului, Profi City nu ţine cont nici de această dată de legislaţie şi funcţionează în continuare ilegal.

 infinity games 1 NET

Infinity Games, în ilegalitate

Sala de jocuri Infinity Games face zeci de milioane de lei anual din jocuri de noroc şi pariuri, însă nu se poate conforma normelor şi funcţionează nelegal. Nici acest local nu are acord de funcţionare şi chiar dacă primăria a dispus suspendarea activităţii cafe-barului, Infinity Games încă funcţionează bine mersi.

”Societatea a depus la Primăria municipiului Cluj-Napoca o documentaţie incompletă în vederea eliberării acordului de funcţionare şi a aprobării de orar, pentru activitatea de cafe-bar, aceasta fiind returnată. Pentru lipsa acordului de funcţionare, societatea comercială a fost sancţionată, iar prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei încheiat s-a dispus suspendarea activităţii până la obţinerea acordului de funcţionare”, se arată în răspunsul Primăriei.


Legislaţia îi obligă pe clujeni să ceară semnăturile vecinilor

În Regulamentul de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă pe raza municipiului Cluj-Napoca, respectiv capitolul II art.13 lit. c teza 4 si capitolul III, art., 9, prevăd că ,,pentru unităţile de alimentaţie publică cu program de funcţionare peste orele 22,00, în vederea funcţionării este necesară îndeplinirea următoarelor condiţii: (…) să existe semnăturile cu datele de identificare, (cod numeric personal, act de identitate) ale locatarilor direct afectaţi pe orizontală şi vertical din locuinţele colective”, ,,acordurile tuturor vecinilor limitrofi, persoane fizice (cu care se învecinează pe plan orizontal şi vertical), referitor la orarul de funcţionare –formular tip sub semnătura privată  –  anexă –  deci o copie a documentului/documentelor care conţin semnăturile locatarilor sau a acordurilor la care se face menţiune în cadrul regulamentului ca parte a procedurii de eliberare a acordului de funcţionare pentru agenţii economici”.

LĂSAȚI UN MESAJ