Corpul de control al premierului Victor Ponta a anunțat, la începutul săptămânii trecute,  o verificare la Consiliul Județean Cluj care viza construcția Cluj Arena și modul în care au fost cheltuiți cei 60 de milioane de lei alocați de Guvern în urmă cu patru ani pentru realizarea acestui proiect. Dacă în primul moment, Vakar Istvan anunța punerea tuturor documentelor la dispoziția inspectorilor, câteva zile mai târziu, Mihai Seplecan le refuza accesul la documente, solicitând Guvernului să își motiveze ancheta.

 

Corpul de Control al Guvernului Românei a ajuns la Consiliul Județean Cluj în plin scandal politic. Verificările au început în contextul în care noua alianță PNL-PDL l-a demis pe vicepreședintele PSD al consiliului, Ioan Oleleu, și a încredințat conducerea administrației clujene liberalului Mihai Seplecan. Angajații Corpului de Control au cerut toate documentele legate de construirea stadionului.

În primă fază, vicepreședintelui CJ Cluj, Vakar Istvan, anunța că cei doi membri ai echipei de control au primit marți, 5 august, acces la toate documentele pe care le-au cerut.

„La finalul anului 2010, printr-o hotărâre de guvern a fost alocată suma de 60 de milioane de lei pentru obiectivul Cluj Arena. Corpul de control al premierului efectuează acum o verificare a destinației banilor și a felului în care s-au cheltuit banii. I-am primit, le-am pus la dispoziție o încăpere și actele pe care le-au cerut”, a declarat vicepreședintele Vakar Istvan. El remarca totuși că un asemenea control se anunță cu patru-cinci zile înainte, dar de data aceasta, a fost o surpriză faptul că nu s-a știut de verificare până în momentul venirii membrilor echipei de la București.  „Eu sunt convins că toate sunt în regulă. Oricum, dânșii decid. Este interesant într-adevăr că nu a fost anunțat controlul, dar pentru noi nu e nicio problemă”, a mai spus vicepreședintele CJ Cluj.

 

Controlul de la Cluj Arena, ilegal

Autoritățile clujene au făcut front comun împotriva acestei acțiuni, spunând că ar fi vorba despre o anchetă comandată politic, pe deasupra și ilegală, deoarece doar Curtea de Conturi ar avea competența de a verifica actele legate de această afacere. Această instituție, apolitică și independentă, a constatat, deja, în urma altor controale anterioare, că banii ar fi fost cheltuiți în mod legal.

Emil Boc, primarul Clujului și premier la momentul construirii Cluj Arena, preciza că acest control ar fi unul nejustificat, în contextul în care presa sportivă internațională a declarat Cluj Arena drept cel mai ieftin stadion de categoria I din lume, construit în 2011.

La rândul sau, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, senatorul PDL Alin Tișe, a arătat că stadionul din Parcul Central a costat de 7 ori mai puțin decât Arena Națională. Aceasta are cu 40% mai multe locuri decât stadionul din Cluj. Costul calculat pentru realizarea unui loc pe Arena Națională a fost de 4000 de euro, în timp ce un loc pe Cluj Arena a costat 1100 de euro. Stadionul din Cluj mai are în plus, față de cel din București o pistă de atletism, precum și o parcare subterană.

”Curtea de Conturi este singura competentă în acest domeniu şi nu Corpul de Control numit politic de premierul Victor Ponta. Controlul politic rezultă însuși din ordinul nr .108/28.07.2014 care stabilește că acest corp de control politic poate controla orice, pe orice perioadă, chiar perioada anterioară alocării financiare din 28 Decembrie 2010. Culmea, nici negocierea, nici aprobarea, nici măcar plata nu le-a făcut Alin Tişe! A fost o decizie colectivă a Consiliului Județean, în unanimitate”, a declarat senatorul clujean Alin Tișe în conferință de presă.

 

Mihai Seplecan a cerut suspendarea anchetei

Mihai Seplecan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, a transmis o adresă Guvernului României – Corpului de Control al primului ministru, prin care solicită suspendarea anchetei privind Cluj Arena. În adresa transmisă Guvernului s-a solicitat comunicarea temeiurilor de drept în baza căruia se desfăşoară acţiunea de control, având în vedere faptul că în Ordinul nr.108/28.07.2014 emis de Şeful Corpului de control al primului-ministru se invocă numai prevederile art. II pct 1 lit g) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.2/2010 privind unele măsuri pentru organizarea şi funcţionarea aparatului de lucru al Guvernului şi, pentru modificarea unor acte, cu modificările ulterioare. În acest articol sunt enumerate toate entităţile publice a căror activitate poate fi controlată de către Corpul de control al primului-ministru. Printre acestea nu se regăsesc și autorităţile administraţiei publice locale, ci doar instituţiile publice subordonate, cu respectarea dispoziţiilor legale privind regimul general al autonomiei locale.

„Până la lămurirea tuturor aspectelor, solicităm dispunerea suspendării acţiunii de control, urmând a ne rezerva dreptul de a nu mai comunica documentele şi informaţiile solicitate de către membrii echipei de control, în cazul în care nu se va da curs solicitării transmise”, a declarat Mihai Seplecan.

Mihai Seplecan a mai explicat că nu s-au cerut documente specifice, ci s-a cerut accesul nemijlocit la toate documentele care privesc Cluj Arena, inspectorii din Corpul de Control precizând că, dacă  în urma investigațiilor pe care le vor face vor găsi ceva în neregulă vor înștiința organele abilitate să facă cercetări. El a arătat că o astfel de practică dovedește de la început poziția de pe care pornește Corpul de Control al premierului în ancheta – ilegală – pe care vrea să o facă.

 

Proiectul Cluj Arena

Construirea stadionului Cluj Arena a început în 2009, iar inaugurarea a avut loc în 1 octombrie 2011 în prezența premierului de atunci, Emil Boc, a ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea și a președintelui CJ Cluj, Alin Tișe. Proiectul a avut o valoare de 44 de milioane de euro.

Cluj Arena are 30.335 de locuri, dintre care 32 de locuri pentru persoane cu dizabilități locomotorii. Stadionul dispune de o pistă de atletism cu 8 culoare și de încă o pistă amenajată sub tribune, cu 4 culoare și de 80 de metri lungime.  Arena are de asemenea și două tabele electronice de 60 mp, 303 locuri de parcare la subsol, 102 camere de supraveghere, o instalație de iluminare nocturnă cu patru trepte și putere de până la 3.000 de lucși.

Proiectul a fost realizat astfel încât stadionul să corespundă celor mai noi standarde, de la acel moment, ale UEFA și FIFA. Cluj Arena a fost construit pe locul fostului stadion „Ion Moina”.

conferinta bocAlin Tise

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.