Această afirmaţie aparţine preşedintelui CJ, Alin Păunel Tişe, care în cursul săptămânii trecute a ieşit în faţa presei cu un filmuleţ de prezentare a viitoarei clădiri.

În acest sens, a fost deja identificat terenul şi au început demersurile pentru realizarea unui proiect nou şi important de care judeţul Cluj are mare nevoie, cu atât mai mult cu cât acesta are capacitatea de a genera evenimente de anvergură internaţională – Centrul Internaţional de Congrese, Conferinţe şi Expoziţii.

12 hectare luate de la Aeroport pentru construcţie

Terenul pe care se va construi Centrul Internaţional este întins pe o suprafaţă de 12 hectare şi este situat la ieşirea din municipiul Cluj-Napoca, la strada principală, foarte aproape de Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, urmând a avea, totodată, o legătură rapidă atât cu centura ocolitoare cât şi cu autostrada. Cheltuielile presupuse de viabilizarea terenului în cauză sunt minime întrucât acesta este perfect plat iar utilităţile sunt deja disponibile în zonă, regimul de înălţime permis al viitoarelor construcţii fiind de P’4. Terenul se află în momentul de faţă în administrarea Aeroportului clujean dar nu este vizat de proiectele de dezvoltare şi extindere a acestuia, proprietar fiind judeţul Cluj, prin Consiliul Judeţean.

„Este un teren suficient, nu vă ascund că vom încerca să capacităm şi Primăria în acest proiect, fiind un teren pe raza municipiului Cluj-Napoca, principalul beneficiar al acestui centru, care va fi cel mai mare din România, mult mai mare decât Romexpo. Eu sper să satisfacă nevoia clujenilor şi în acest domeniu al congreselor şi expoziţiilor. Clujul, în momentul de faţă, duce lipsă de un astfel de centru. Eu sper să reuşim ca în acest mandat să îl finalizăm. O resursă financiară cu care Primăria ar putea veni ar ajuta ca acest proiect să se finalizeze mult mai repede. Deja din bugetul anului viitor vom cuprinde bani pentru acest proiect, vom începe cu proiectul tehnic, cu autorizarea, toată partea de arhitectură, documentaţia tehnică. Terenul este la strada principală, este un teren plat, cheltuielile pentru viabilizare sunt minime, am verificat şi la Autoritatea Euronautică, nu există probleme. În momentul de faţă se poate construi în zonă până la P+3, P+4. Acest centru va fi mai mult pe orizontală decât pe verticală. Am avut o discuţie deja cu Emil Boc şi a fost mai mult decât încântat de acest proiect pe care judeţul vrea să îl deruleze. Sper cu resursa municipiului şi a judeţului să facem acest proiect cel puţin modular dacă nu tot acest proiect. Va fi gândit într-o formulă modulară, investiţii în etape, asa încât după ce folosim o etapă să-l folosim şi să mergem mai departe cu celelalte etape. Dimensionarea lui va fi făcută în funcţie de buget şi de dimensiunea pe care noi ne-o dorim”, a mai spus preşedintele CJ Cluj.

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe a precizat în cadrul conferinţei că se intenţionează ca acest Centru Internaţional să fie gândit în formulă modulară, investiţiile urmând a fi realizate etapizat, preţul estimativ fiind între 300 şi 500 euro/mp. Dimensiunea Centrului urmează a fi stabilită în funcţie de necesităţile constatate şi de fondurile disponibile. Centrul Internaţional de Congrese, Conferinţe şi Expoziţii se doreşte a fi realizat până la sfârşitul mandatului prezent, sens în care se vor aloca bani începând cu anul 2017.

emil boc

Parteneriat cu Emil Boc

Din dorinţa ca acest obiectiv atât de important pentru judeţ să fie realizat cât mai rapid, se mizează şi pe implicarea Primăriei Cluj-Napoca, cu atât mai mult cu cât municipiul reşedinţă de judeţ ar fi primul beneficiar al edificării acestuia. În acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean a discutat deja cu primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, care s-a arătat mai mult decât interesat de acest proiect.

În etapa actuală, se ia în calcul posibilitatea ca viitorul Centru să aibă funcţionalităţi multiple, urmând să găzduiască pe lângă spaţiile expoziţionale şi alte facilităţi, respectiv hoteluri, spaţii comerciale etc. În ceea ce priveşte finanţarea realizării acestui obiectiv, se au în vedere mai multe variante, inclusiv ideea unei finanţări, cel puţin parţiale, din fonduri europene.

„Este primul şi, în acelaşi timp, cel mai mare dintre proiectele noi cu care vin în faţa clujenilor. Dincolo de nevoia evidentă a unui asemenea Centru, Clujul are din nou şansa de a fi un deschizător de drumuri în acest domeniu, la fel ca în cazul Cluj Arena, al Sălii Polivalente etc. Un lucru este cert, Clujul se va mândri cu acest Centru Internaţional de Congrese, Conferinţe şi Expoziţii care va fi cel mai mare din ţară, depăşind ca dimensiuni Romexpo din Bucureşti” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

Promisiune de acum şase ani

Cu totate că Alin Tişe susţine în prezent că acest centru a fost promis acum în capania electorală ce l-a repus în funcţia de preşedinte CJ, ideea era începută în urmă cu şase ani.

De altfel, clipul de prezentare al centrului, a stat în birourile CJ unde s-a pus praful pe el.

„E un proiect promis în campanie. Sper ca în acest mandat să punem bazele acestui proiect. Acest obiectiv ar putea genera venituri mari pentru Consiliul Judeţean. Clipul de prezentare a fost realizat în urmă cu şase ani de un grafician din instutuţie” adminte Alin Tişe.

Cu toate astea, prietenia dintre Boc şi Tişe este mai înfloritoare ca niciodată. Cei doi încearcă să bată palma la orice proiect posibil şi valoros. Astfel că, Emil Boc primeşte de la Alin Păunel Tişe, Cluj Arena în subordinea Primăriei Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.