Comisia Specială de Analiză şi Verificare de la  Primăria Câmpia Turzii a prezentat cu câteva săptămâni întârziere raportul despre alocarea unei locuinţe ANL, consilierului local Alin Sălăjean. Comisia a fost înfiinţată printr-o hotărâre de Consiliul Local, HCL 122/24.09.2015. Concluziile prezentate de comisie arată mari nereguli în repartizarea locuinţelor.

 

Consilierul local de la Câmpia Turzii Alin Sălăjean a primit o locuinţă ANL la care nu avea dreptul. El se afla pe locul 9 în lista de persoane aflate în aşteptare pentru a primi un apartament de la primărie şi a devansat două persoane din lista de priorităţi.

Comisia a raportat nereguli la fiecare dosar dintre cele trei anchetate. Practic, vorbim de persoana ce a depus plângere pentru că nu i-a fost alocată locuinţa, Constantina Georgeta Bartha, care ocupa poziţia 7 în lista de priorităţi. De asemenea, s-a cercetat modalitatea în care s-au alocat locuinţe celorlalte două persoane: Cosmin Adrian Şerban(poziţia 8) şi consilierul local de la ALDE, Alin Sălăjean (poziţia 9).

 

Speculaţii care s-au dovedit adevărate

În numerele anterioare ale publicaţiei Gazeta de Cluj se arăta cum un tânăr, necăsătorit şi cu o vechime la dosar din 2009, a obţinut un punctaj (62 p) identic cu al unei persoane ce era căsătorită, avea copii şi nu avea locuinţă.

Potrivit anexei la HCL nr.19/19.02.2015,  pe poziţiile 7, 8 şi 9 apar înscrise următoarele persoane;

-la poziţia 7- doamna Bartha Constantina Georgeta, nr dosar 13479/2009, cu un punctaj de 62 de puncte;

-la poziţia 8- domnul Şerban Cosmin Adrian, nr. dosar 1773/2008, cu un punctaj de 62 de puncte;

-la poziţia 9- domnul Sălajean Alin, nr. dosar 7379/18.06.2008, cu un punctaj de 62 de puncte;

Practic, la alocările din acest an, Şerban şi Sălăjean au primit apartamente, iar Bartha, care era pe o poziţie mai avansată pe lista de priorităţi, a fost lăsată pe dinafară.

 

Dosar de ANL sau invitaţie în Ungaria

Una dintre descoperirile Comisiei Speciale de Analiză şi Verificare este faptul că numărul de dosar ANL al consilierului local, Alin Sălăjean corespunde cu o invitaţie la Mohacs – Ungaria, localitate cu care Municipiul Câmpia Turzii este înfrăţită.

 

„Comisia constată următoarele aspecte:

-în Registrul general de intrări al Primăriei municipiului Câmpia Turzii sub nr. 7379/2008 apare înregistrat: invitaţie Mohacs, Ungaria

-în Registrul de evidenţă a dosarelor solicitare a locuinţelor ANL/sociale, aflat la Serviciul Investiţii din cadrul Primăriei Câmpia Turzii, la poziţia 30/2008 apare sub nr. 7379/2008 înregistrat domnul Sălăjeanu Alin. Tot la această poziţie apar două înregistrări de completări dosare sub nr. 340/12.01.2009 şi 722/16.01.2009, însă verificând aceste completări am constatat că îl privesc pe domnul Costea Blaziu. ” se arată în raportul comisiei.

Comisia a solicitat şi dosarul lui Blaziu, însă i-a fost comunicat de către Petre Pop, secretarul Comisiei Sociale, că acel dosar nu se mai regăseşte în evidenţa Serviciului Patrimoniu, ca urmare a frecventelor mutări ale actelor de la spaţiul locativ în diverse locuri şi birouri.

 

Nereguli în trei dosare

Persoanei care a depus sesizarea la primarul Radu Hanga, Georgeta Bartha, comisia  i-a verificat dosarul şi a constatat că îi lipsea o declaraţie autentică pe proprie răspundere din partea soţului , prin care să se dovedească faptul că acesta nu ar deţine imobile în proprietate. De asemenea, au fost găsite acte incomplete privind dobândirea prin contracte sub semnătură privată a unei garsoniere, unde Gerogeta Bartha pretindea că domiciliază.

Nici Adrian Şerban nu a primit locuinţa printr-un dosar „curat”, însă în mare parte se poate vorbi de o greşeală a celor de la primărie. Comisia specială a menţionat că Şerban ar fi avut 1773/2007 ca număr de înregistrare, iar pe hotărârea de Consiliul Local, HCL 19/2015, la lista de priorităţi, pe poziţia 8 apare nr 1773/2008. Printre altele, Şerban nu avea act de spaţiu actualizat sau adeverinţă actualizată de la locul de muncă.

Consilierului local Alin Sălăjean îi lipseau de la dosar până şi copii după buletinul actual.  În cazul lui Sălăjean, Comisia specială raporta că nu are document justificativ privind suprafaţa locuibilă deţinută (chirie, tolerat în spaţiu), act indispensabil la dosar. Neactualizate erau şi copiile după buletinul titularului cererii, respectiv ale persoanelor cu care locuieşte, făcându-se dovada că existau la dosar copii ale unor buletine ce au expirat cu câţiva ani în urmă. Culmea este că „pe coperta dosarului apare numărul de înregistrare 7379/18.06.2008, însă cererea olografă de atribuire locuinţă, nu are nici număr de înregistrare, nici ştampila de intrare a Primăriei Câmpia Turzii ”, se arată în raportul comisiei.

Cu toate aceste nereguli, rămâne o singură întrebare: de ce se acordă Primăria o locuinţă ANL unei persoane cu dosar incomplet, sau care nu a prezentat un minim interes pentru a-şi actualiza datele?

 

Petre Pop nu le-a fost de ajutor

În încheierea raportului, membrii din comisie au specificat faptul că li s-au refuzat informaţii cerute de la Comisia socială şi că s-au văzut obligaţi să prezinte evaluarea fără a avea toate datele necesare. În afara faptului că responsabilul de la Comisia socială era Petre Pop, se precizează şi faptul că primarul Radu Hanga a fost înştiinţat de refuzurile de a furniza informaţii pentru reevaluarea celor trei dosare.

„Părerea mea de avocat, şi nu de consilier local, este că Alin Sălăjean ar trebui să rămână în locuinţă până se demonstrează faptul că s-a produs o eroare. Noi, Comisia Specială, am sesizat neregulile din aceste dosare, dar nu avem drept de decizii asupra acestei speţe. După ce am încheiat raportul, s-a depus de către Petre Pop o adresă ce conţinea un răspuns care nu viza direct cererea noastră. Aşa a fost să fie, unele informaţii nu au vrut să ni le trimită. E adevărat că au fost aspecte la care cei de la Comisia socială au răspuns, însă raportul nu a fost complet pentru că nu am avut toate datele de la ei. Conform procedurii, la solicitarea primarului, noi am prezentat raportul în faţa Consiliului Local, iar mai apoi a fost votat aproape în unanimitate, Alin Sălăjean abţinându-se de la vot. Urmează ca acele dosare să fie reevaluate şi să se recalculeze punctajul”,  a declarat pentru Gazeta de Cluj Dorin Lojigan, membru în Comisia Specială de Analiză şi Verificare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.