Jumătate de milion de români a avut nevoie de prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică în 2016, arată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Tulburările psihice şi de comportament sunt subdiagnosticate în România, deoarece chiar şi simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ.

„Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 de oameni au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.

Printre cele 14 programe naţionale de sănătate curative derulate de CNAS se numără şi cele care ţintesc sănătatea mintală şi anumite boli neurologice, dar şi alte afecţiuni care, netratate, pot avea consecinţe neurologice, cum ar fi diabetul zaharat”, informează CNAS.

Reprezentanţii instituţiei susţin totuşi că îşi propun să perfecţioneze legislaţia existentă astfel încât tulburările psihice să fie diagnosticate şi tratate mai timpuriu.

„Solidari cu pacienţii cu afecţiuni mintale, considerăm că multe din aceste afecţiuni pot fi vindecate sau ţinute sub control, dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viaţă normală, cu sprijinul profesioniştilor din domeniu, dar şi al societăţii”, arată Răzvan Vulcănescu, şeful CNAS.

Potrivit statisticilor, peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, o cauză majoră care conduce la dizabilităţi. Totodată, peste 260 de milioane de persoane au tulburări anxioase, potrivit adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.