Ultimele percheziţii efectuate în judeţul Cluj l-au avut ca protagonist pe primarul comunei Beliş, Matiş Viorel. Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin a instrumentat aceste acţiuni reţinându-l pe edil împreună cu alţi doi angajaţi ai Direcţiei Silvice Cluj pentru 24 de ore. În ciuda faptului că la una din locuinţele primarului au găsit sume uriaşe în lei şi euro, cei trei cercetaţi nu au mai primit propuneri de arestare preventivă, fiind în acest moment cercetaţi în stare de libertate. Gazeta de Cluj a mers pe firul anchetei reuşind să obţină informaţii despre cum a pornit totul.

 

Şi-a tras colegii de breaslă după el

Problemele din pădurile aflate în subordinea Ocolului Silvic Beliş au început să iasă la iveală odată cu arestarea directorului Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş. Mai exact, sub tutela acestuia, în septembrie 2012, Roşu Ardelean a semnat un proces verbal de primire în responsabilitate a Cantonului 7 Ciurtuci din subordinea Ocolului Silvic Beliş. De la preluarea acestuia au început să dispară mii de metri cubi de lemne, care într-un final ajungeau la austriecii de la Holzindustrie Schweighofer. În primăvara anului următor, mai 2013, şefia Direcţiei Silvice Cluj este preluată de un director de la Sălaj, Dorel Nicolae Oros. Acesta a cerut imediat efectuarea controalelor de fond pentru a avea o evidenţă completă a situaţiei din judeţul Cluj. Aşa s-a descoperit că în cantonul lui Ardelean Roşu au dispărut din septembrie 2012- aprilie 2013 au dispărut aproximativ 3000 de mc de lemn, cantitate pe care acesta nu a putut-o justifica. În august 2013 s-a finalizat raportul pentru controlul cu pricina şi imediat după, Ardelean Roşu a fost audiat de o comisie administrativă din interiorul instituţiei şi concediat.

Pe procedură, Garda Forestieră şi reprezentanţii Direcţiei Silvice Cluj au formulat denunţuri la DNA Cluj pentru a raporta furturile găsite în urma controalelor. La nivel de instanţă, DS Cluj l-a acţionat pe Roşu atât în civil cât şi în penal cu scopul de a recupera prejudiciul cauzat de acesta cuantificat la peste 500.000 lei, care potrivit legii, pentru că era vorba de o zona 1 de protecţie forestieră trebuia să fie dublat. Dosarul respectiv a fost instrumentat de magistraţii de la Tribunalul Cluj, care au decis în favoarea Direcţiei Silvice însă cu prejudiciul iniţial fără a fi dublat.

În timpul procesului, Ardelean Roşu i-a chemat ”în garanţie” pe nimeni alţii decât cei cercetaţi acum de Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin: Viorel Mariş, Marcel Lung şi Ilie Nicolae Goga. Aparent, procesul a scos la iveala mai multe detalii despre modul de operare al ”protectorilor pădurii”.

Astfel au intrat aceştia în vizorul procurorilor.

 

Cireaşa de pe tort

Instanţa de fond, Tribunalul Cluj a soluţionat dosarul la începutul acestuia an. Câştig de cauză a avut Regia Naţională a Pădurilor- Romsilva Direcţia Silvică Cluj care avea şi calitatea procesuală de reclamant.

„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta REGIA NAŢIONALĂ A PĂDURILOR ROMSILVA – DIRECŢIA SILVICĂ CLUJ împotriva pârâtului ROŞU ARDELEAN. Admite cererea de introducere forţată în proces a terţului GOGA NICOLAE ILIE, formulată de către reclamantă. Admite în parte cererea de introducere forţată în proces a terţilor GOGA NICOLAE ILIE, ROŞU DOREL I, LUNG MARCEL şi MATIŞ VIOREL formulată de către pârâtul ROŞU ARDELEAN. Obligă pe introduşii forţat în proces GOGA NICOLAE ILIE şi MATIŞ VIOREL să plătească în solidar cu pârâtul ROŞU ARDELEAN şi introduşii forţat în proces ROŞU DOREL I şi LUNG MARCEL suma de 513.203,72 lei reclamantei reprezentând prejudiciul. Respinge cererea de introducere forţată în proces a terţilor ROŞU DOREL II, DOBRA IULIU şi DOBRA TRAIAN formulată de către pârât, ca urmare a admiterii excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive. Obligă pârâtul să restituie reclamantei suma de 7630,80 lei reprezentând diferenţă prejudiciu. Obligă pe introduşii forţat în proces GOGA NICOLAE ILIE, MATIŞ VIOREL, ROŞU DOREL I şi LUNG MARCEL în solidar, să plătească pârâtului ROŞU ARDELEAN suma de 4500 lei cheltuieli de judecată.” se arată în soluţia pe scurt.

De ce este importantă această decizie? Ei bine, de aici a pornit nemulţumirea lui Ardelean Roşu. Direcţia Silvica Cluj a fost nemulţumită de sentinţă şi a făcut recurs la Curtea de Apel Cluj cerând dublarea daunelor, conform legii, dat fiind că era vorba de lemn dispărut dintr-o zonă de protecţie.

judecatoria huedin

Parchetul Huedin sesizat pentru a ”face lumină”

Astfel, odată ajuns pe rolul instanţei superioare, a Curţii de Apel Cluj, lucrurile s-au schimbat. În prima etapă s-a cerut  o expertiză pe raporturile controalelor. Surse din Direcţia Silvica Cluj susţinut că în 2012-2013 exista suspiciunea că angajaţii instituţiei foloseau ciocane false pentru a marca cioatele de lemn, cel puţin pe cele care nu le acopereau cu pământ pentru a nu fi identificate la control. Atunci, organele de cercetare au ridicat un astfel de ciocan şi urma să se stabilească autenticitatea acestuia, însă nici până în prezent nu a existat o soluţie finală.

Cele imputate lui Ardelean Roşu au devenit astfel şi responsabilitatea noului primar din Beliş, Viorel Matiş împreună cu Goga şi Lung.

De fapt, s-a pornit de la premisa că Ardelean nu putea opera singur. Chiar dacă i s-a dus protecţia fostului director(Traian Mariş) Ardelean avea la rândul său colegi ierarhic superior care răspundeau şi de cantonul său. Nicolae Goga era şeful de district şi avea atribuţii de pază pe mai multe cantoane, inclusiv Cantonul 7 Ciurtuci. Marcel Lungu avea şi el responsabilitate mai mare ocupându-se de paza de pe întregul Ocolul Beliş, Iar Viorel Matiş era şef de ocol.

La termenul din iunie al recursului cu pricina, instanţa a luat o decizie surprinzătoare:„ Amână cauza pentru emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin”.

Două luni mai târziu, procurorul Adrian Drăgan, colegul lui Hrudei(după ce acesta a fost exclus din DIICOT) a instrumentat opt percheziţii la Primăria Beliş, Ocolul Silvic Beliş şi locaţii aparţinătoare celor trei.

„Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au reţinut, în urma unor percheziţii realizate în 8 locaţii de pe raza judeţului Cluj, trei bărbaţi bănuiţi de fapte ilegale la regimul silvic. La data de 14 august a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, în colaborare cu poliţişti din cadrul  Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin, Poliţiei municipiului Cluj-Napoca şi Serviciului Criminalistic, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, au efectuat percheziţii în locaţii din municipiul Cluj-Napoca, oraş Huedin şi comunele Beliş, Poieni şi Mărişel, judeţul Cluj.

Prin punerea în executarea mandatelor de percheziţie au fost descoperite şi ridicate bunuri şi înscrisuri care servesc ca probe în dosarul penal şi au fost sechestrate obiecte şi diverse sume de bani.

În cauză au fost extinse cercetările faţă de trei bărbaţi, în vârstă de 50, 40 şi  59 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, comuna Beliş, respectiv comuna Poieni, judeţul Cluj, care la data săvârşirii faptelor îndeplineau atribuţii de lucrători silvici.

În baza probatoriului administrat, a fost dispusă reţinerea pentru 24 de ore a bărbaţilor, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, furt de arbori din fondul forestier naţional şi fals intelectual, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 46/2008, republicată, privind Codul Silvic, respectiv de Codul Penal. Valoarea prejudiciului stabilit până în prezent se ridică la echivalentul în lei a circa 250.000 euro. Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unităţii de parchet competente, urmând ca bărbaţii să fie prezentaţi magistraţilor. Pentru realizarea percheziţiilor poliţiştii au beneficiat de sprijinul jandarmilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca”, precizează reprezentanţii IPJ Cluj într-un comunicat.

Într-o reşedinţă ce aparţinea lui Viorel Matiş, precizează surse din rândul procurorilor, poliţiştii ar fi găsit la percheziţii peste 27.000 de euro şi peste 20.000 de lei, bani pe care acesta nu i-a putut justifica.

padure defrisata

Anchetă departe de sfera publică

Ciudată poate fi caracterizată mişcare făcută de procurorul Adrian Drăgan de la Parchetul de pe lângă judecătoria Huedin. Cu toate că cei trei au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pe masa judecătorilor nu a mai ajuns nici o propunere de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, cum era de aşteptat. Fără o astfel de propunere nu a avut loc o şedinţă de judecată şi implicit o încheiere penală prin care să fie dezvoltate motivele pentru care cei trei sunt anchetaţi sau prezentate dovezi în acest sens. Astfel că, distinsul procuror şi-a folosit puterea cu care a fost investi şi i-a plasat direct în control judiciar. Această mişcare blochează opinia publică de a avea acces la informaţii, ancheta rămânând în stadiul de cercetare.

6 COMENTARII

  1. Increngaturile dintre silvicultori si politisti sunt vechi de multi ani de zile.Si atunci te intrebi de ce fosti politisti si actuali inca in activitate nu au luat masuri pentru starpirea fenomenului infractional din comuna Belis unde proponderent sunt in fruntea clasamentului infractiunile silvice ?Raspunsul este doar unul,dorinta de inavutire al tuturor factorilor implicati in acest fenomen infractional si anume organe de politie,silvice si probabil chiar si din parchete sau justitie care la o adica au tinut spatele acestor delicventi silvici(infractori}.Acest lant al slabiciunilor este foarte larg si ar fi foarte mult de discutat si de amintit multe nume sonore din zona Huedin mai ales fosti comandanti si subordonati ofiteri care acum bine mersi sunt un pensie si mai ales intr-o pensie nesimtita facandu-si facutele pana acum si pentru ei,dar si pentru copii lor care vor fi calzi si ei toata viata lor.Extinde-ti cercetarile dl. Procuror Dragan Adrian si veti vedea imbarligaturile dintre politisti ,silvici si anumiti fosti colegi de-ai d-voastra pentru ca in Huedin si zona de munte vuiesc aceste discutii la adresa acestora.

  2. procurorul Dragan este un prouror onest lucreaza dupa lege daar in acest caaz nu a fost lasat sa continue cercetarile ,deaorece aceste taieri sunt cunoscute la procuratura huedin din anul 2013 cand s-a facut control in zona ,dar nu s-au facut cecercetari deoarece fostul procuror sandor proteja mafia lemnului,finul sau de la politia huedin rus augustin proteja mafia lemnului iar marchis constantin era i nsarcinat cu traficul de lemne si aducerea banilor negri la prieteni.si deaceea se incearca protejarea acestor mafii

  3. La Huedin e cea mai mare slabiciune a justitiei ,aici dosarele sunt ascunse de pe vremea lui Sandor de grefiere si tinute ani buni de zile la intuneric , pe urma sunt clasate si trimise la arhiva IPJ Cluj , acolo sta munca politistilor batjocoriti de procurorii de la Huedin , un furt de morcovi si ceapa ajunge pe masa judecatorilor in 2 luni pentrh ca sunt speriati ca au controale , dar furtul din Apuseni si dosarele celor care au facut cel mai mare genocid forestier este si acum ascuns cu nerusinare , vina o poarta conducerea I p j Cluj care nu lupta pentru imaginea si munca politistilor , de hotii din politia Huedin ce sa mai vorbim care au lucrat la circulatie traiesc din salar iar hotii padurilor se cunosc . Asta inseamna implicarea politicului in justitie si in sistemul politienesc . Rusine tribunalul Huedin ar trebui sa dispara din sistemul justitiei , aici se lucreaza cu gainarii .

  4. Tribunalul Huedkn trebuie desfintat si transformat in casa de schimb valutar , cei care conduc transferurile sunt Rusu cel mai mare gunoi , Calatan , Crisan care a ajuns si el comandant de politie din lipsa de personal acoperiti de d-l Secan tatal hoyilor de paduri

  5. Sub ochii cui s-au furat si sub ochii cui au ajuns muntii goi , sub privirea cui motii au ajuns la cel mai josnic nivel de trai , zona de munte a dat cei mai valorosi oameni in politica …. Boc prim- ministru , Vuscan prefect de Cluj , Morar si Maris directori Romsilva , Mircea Giurgiu deputat Cornel Olar deputat , Rus Augustin , Marc Iosif , comandanti de politie , cateii lor Filip si Sauca de la postu de politie Belis , sub privirile acestor oameni s-a distrus totul , dar nu s-au gindit sa lase ceva frumos in urma lor , oamenii privesc la averile care le-au facut …..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.