Doi clujeni au absolvit Universitatea St. Andrews din Scoţia și au lansat o bursă de 3.000 de lire

250

Doi tineri clujeni, Bogdan şi Ovidiu Olea, au absolvit prestigioasa Universitate St. Andrews din Scoţia li au aderat unei campanii lansate de Prinţul William, de încurajare a tinerilor prodigioşi din toată lumea să ajungă să studieze la prestigioasa instituţie de învăţământ. Potrivit adevărul.ro, cei doi au înfiinţat o bursă pentru tineri români în valoare de 3.000 de lire sterline. Moştenitorul Coroanei Britanice, Prinţul William, a demarat în 2011 o campanie de strângere de fonduri fără precedent pentru Universitatea „St. Andrews“ din Scoţia, pe care a absolvit-o în 2005. Tânărul membru al familiei regale britanice şi-a propus acum cinci ani, atunci când a participat la ceremonia aniversării a 600 de ani de existenţă a universităţii, să adune 100 de milioane de lire sterline „pentru a investi în oameni şi idei, pentru a ne asigura că cei mai străluciţi studenţi vin la St. Andrews, indiferent de mediul din care provin şi de condiţiile în care trăiesc“. Au fost impresionaţi de ideea campaniei şi fraţii Bogdan (30 de ani) şi Ovidiu Olea (32 de ani), originari din Cluj, care au absolvit universitatea scoţiană în 2009, respectiv 2007. Ovidiu a terminat cu specializarea Economie şi Relaţii Internaţionale şi a urmat o carieră în domeniul bancar în Londra şi Hong Kong, iar apoi a intrat pe cont propriu în afaceri, investind într-un start-up de tehnologie în domeniul finanţelor. Bogdan a absolvit, de asemenea, Relaţii Internaţionale şi Economie, şi este acum vice-preşedinte la banca Citi în Londra. Responsabili de bursa la „Computer Science“

„A fost o campanie mare condusă de Prinţul William la împlinirea a 600 de ani de la înfiinţarea universităţii, în urma căreia s-au făcut campanii mai mici. Una dintre acestea, a fost să finanţăm universiteatea cu o anumită sumă pentru a avea numele scris în curtea principală, lângă Centrul de admitere. Apoi am mai donat bani şi pentru alte obiective, dar ne-am gândit că ar trebui să facem ceva mai consistent şi de la o idee la alta ne-am hotărât să finanţăm bursa pentru computer science”, explică Bogdan Olea. Bursa se va acorda în fiecare an de acum încolo şi va fi finanţată de cei doi fraţi.   Astfel, pe lângă bursele „Adobe”, „Benjamin Franklin” (care este unul dintre absolvenţii de onoare ai universităţii alături de Bob Dylan, Dalai Lama sau Severiano Ballesteros), „Hong Kong” sau „TEOFL” sau cele acordate în onoarea Prinţului William şi ale lui Catherine, ducesa de Cambridge, la St. Andrews se va acorda şi „The Olea Scholarship”.

Familia Olea a plecat din Cluj-Napoca la Tokio în 1999, datorită faptului că părinţii au primit o bursă universitară. După doi ani, s-au întors în Europa, în Belgia, unde cei doi fraţi au absolvit liceul la o şcoală internaţională. Apoi, au urmat universitatea St. Andrews, din Scoţia, unde au petrecut patru ani. (sursa foto adevărul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ