Dosarul Gala Bute, amânat cu două săptămâni. S-a cerut audierea lui Emil Boc

255

Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, a anunțat luni că își retrage apelul în dosarul „Gala Bute”, fiind de acord cu pedeapsa de trei ani cu suspendare primită la instanța de fond.

Înalta Curte de Casație și Justiție trebuia să ia în discuție luni apelul declarat în dosarul „Gala Bute”. Avocații Elenei Udrea au cerut însă amânarea procesului pe motiv că nu au luat la cunoștință de motivele de apel depuse de DNA. Magistrații au fost de acord și au dat un nou termen pe 11 decembrie, informează Agerpres.

Tot acum, Ana Maria Topoliceanu a anunțat că își retrage apelul, acceptând practic să rămână cu cei 3 ani cu suspendare primiți la instanța de fond.

De asemenea, avocatul lui Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a cerut audierea fostului premier Emil Boc.

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată de ÎCCJ, pe 29 martie, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, sentința nefiind definitivă. Udrea a primit cinci ani pentru luare de mită, patru ani pentru aceeași infracțiune și o pedeapsă de șase ani tot pentru luare de mită, precum și șase ani pentru abuz în serviciu. Ea a fost achitată pentru folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmând ca ea să execute pedeapsa cea mai mare — de șase ani.

În același dosar, Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzațiile de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an și șase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, trei ani de închisoare cu suspendare și Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani și șase luni cu suspendare.

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane euro despăgubiri. Ea ar trebui să achite suma de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism, dar și sumele de 695.367 lei și 296.076 lei, precum și să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății a sumei de 600.000 euro către martorul Corin Boian și a sumei de 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.

sursa foto: monitorulcj.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ