În timpul celui de-al doilea război mondial, castelul a fost folosit ca spital militar, asta pentru că în anul 1944, imobilul a fost serios afectat, când trupele germane aflate în retragere, au atacat, jefuit și incendiat întreg ansamblul.

Atunci a fost distrus tot mobilierul, galeria de portrete și biblioteca. Contele Nicolae (Miklós) Bánffy, proprietarul castelului la acel moment, inițiase o negociere a Ungariei cu România pentru că ambele state să schimbe tabăra și să întoarcă armele împotriva Germaniei. Devastarea castelului ar putea să fi fost o acțiune de răzbunare a nemților la adresa baronului.

foto: intrarea în Castelul Banffy, 1964 (secvență din film)

bontida castel banffy 1964

Dionisie Bánffy al II-lea, comite de Dăbâca și Cluj, a fost cel care a inițiat construcția ansamblului actual, între anii 1668-1674. Construcția a trecut prîn războaie, modificări, modernizări, completări, iar în prezent se află în proces de restaurare.

Război și dragoste, între zidurile castelului

In 1964, castelul a fost decorul perfect pentru filmul „Pădurea spânzuraților”, o ecranizare a romanului cu același titlu al scriitorului român Liviu Rebreanu. Regizat de Liviu Ciulei, a fost primul film românesc care a obținut o largă recunoaștere internațională.

In rolul principal, al locotenentului Apostol Bologa, a fost ales tânarul actor Victor Rebengiuc. În film joacă însuși regizorul, în rolul lui Klapka, actrița Ana Széles, în rolul Ilonei și Gina Patrichi, în rolul Roza.

video: secvențe din film, în decorul plin de noroi de acum 54 de ani de la Bonțida

Incepând dîn 2013, locația a devenit celebră pentru festivalul „Electric Castle”, găzduit între zidurile sale. Tot aici s-au mai desfășurat festivaluri de film (TIFF), evenimente artistice și culturale.

Foto: Electric Castle continua traditia

electric castle iubire apa

Sursa: gherlainfo.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.