Dintr-o groapă-n alta. Aşa se circulă pe unele drumuri judeţene din Cluj. Chiar dacă DJ 109 A, drumul ce face legătura între Cluj-Napoca – Recea Cristur  (DJ 109 A) a primit multe promisiuni în campaniile electorale, acum CJ spune că nu sunt fonduri suficiente, ci se vor face doar lucrări de întreţinere, ordin pe care Alin Tişe, preşedintele CJ, l-a semnat recent. Locuitorii sunt nemulţumiţi şi se plâng că lasă mii de lei în atelierele de reparaţii auto.

Drum care de mai bine de 40 de ani nu a mai fost refăcut

Locuitorii din zonă nu sunt mulţumiţi, ci vor să se refacă drumul în totalitate, mai ales că aceştia susţin că acest drum nu a mai fost refăcut de mai bine de 40 de ani, ”ci doar cârpit ici-colo”.

”Nu mai este de mult o noutate faptul că judeţul Cluj are printre cele mai proaste infrastructuri din ţară. În primăvara anului curent, am iniţiat o petiţie pentru refacerea drumului judeţean 109A care leagă localităţile Chinteni-Şoimeni-Vultureni-Panticeu-Recea-Cristur, în scopul de a se reface acest drum care de mai bine de 40 de ani nu a mai fost refăcut, ci doar cârpit ici-colo. Cu toate că e un drum judeţean, pare mai degrabă a fi un drum de ţară, plin de gropi, punând în pericol siguranţa cetăţeanului pe mijloacele de transport.

Ca urmare a sesizării Consiliului Judeţean prin petiţia înregistrată cu nr.25059/2016, am primit drept răspuns următoarea:

”Vă informăm că reabilitarea acestui drum judeţean nu este inclusă în Programul de lucrări de modernizare şi reabilitare, aprobat în baza Hotărârii Consiliului Judeţean nr. 68/26.02.2016. În această situaţie, se vor executa lucrări de întreţinere curentă şi periodică în funcţie de situaţia impusă”.

În ultimii 26 de ani s-au mai efectuat lucrări de întreţinere, lucrări de mântuială făcute mai mult de dorul lelii, care n-au făcut altceva decât să mărească diametrul gropilor, şi să se învârtă nişte bani publici, aşa încât circulaţia pe această rută devenind cunoscută ca fiind ”drumul oaselor” (cum spunea Cristi Trifan), un drum judeţean care nici măcar nu are marcaje rutiere, aşa că e lesne să vă puteţi imagina pericolul la care se expune fiecare conducător de vehicul/autovehicul. Dar, până la urmă cui îi pasa, nu-i aşa?!

Nu mi se pare normal, într-o societate care se doreşte a fi civilizată, ca cetăţeanul care plăteşte taxe şi impozite, să fie zilnic umilit de către autorităţi, prin nepăsare şi încălcarea drepturilor cetăţeanului. Mi se pare o lipsa de bun simţ a celor care s-au perindat de-a lungul timpului în funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean şi aici mă refer la (Horea Uioreanu, Marius Mânzat, Alin Tişe), şi au colindat satele şi comunele din judeţul Cluj pentru a aduna voturi şi odată ajunşi în funcţie au uitat de aceşti oameni şi de nevoile lor.

Consiliul Judeţean Cluj, de nenumărate ori a folosit lozi ca ”repararea drumurilor judeţene” (se poate vedea la un click distanţă pe net ) însă rezultatele nu se văd, martori sunt cei care frecventează periodic acest drum; şi atunci mă întreb ce anume au reparat în toţi aceşti ani?”, spune Ruxandra Mureşan.

recea cristur 3

”Nerespectarea dreptului la informaţiile de interes public a CJ Cluj”

Ruxandra Mureşan susţine şi faptul că, Consiliul Judeţean Cluj nu respectă dreptul la informaţiile de interes public şi nu a primit niciun răspuns la niciuna dintre solicitările făcute:

”Am mers mai departe cu sesizările către această autoritate, căci ca cetăţean am dorit să aflu cât a costat întreţinerea acestui drum în ultimii 26 de ani, pentru a vedea câţi bani s-au cheltuit din bugetul statului pentru infrastructura din această zonă. Aşa că am depus o cerere la Consiliul Judeţean Cluj, înregistrată sub nr. 11287/09.05.2016, prin care am solicitat să mi se comunice toate autorizaţiile, contractele, avizele, şi costurile privind întreţinerea acestui drum.

Ei bine, nici până în prezent nu mi s-a comunicat vreun act sau vreun răspuns dintre cele solicitate, cu toate că Legea privind liberul acces la informaţiile de interes public 544/2001 art.6, alin. 1 prevede
”orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile prezentei legi, informaţiile de interes public. Chiar m-aş bucura, ca şi alte persoane să solicite aceste acte, poate lor li se va respecta acest drept absolut, consacrat de Lege.

Se pare că cu rea voinţă, nu se doreşte a se cunoaşte costurile efectuării lucrărilor de întreţinere a drumurilor judeţene, din judeţul Cluj, însă lozinca ”repararea drumurilor judeţene” prinde bine ca formă de manipulare în masă. Până la urmă rămâne o enigma, dacă lucrările de întreţinere a unui drum judeţean de 45 km în decursul a 26 ani, sunt sau nu sunt mai costisitoare decât refacerea în totalitate a drumului”, adaugă Ruxandra Mureşan.

recea cristur 2

Peste 500 de clujeni susțin petiția

Se pare ca acest drum era de ceva vreme în planul Consiliului Judeţean (CJ), însă locuitorii din zonă se temeau că această promisiune va rămâne doar un plan pe hârtie. În consecinţă, clujeanca Ruxandra Mureşan s-a mobilizat şi a iniţiat acum patru luni o petiţie pentru a susţine această cauză cu precizarea că oamenii au nevoie de fapte, nu de proiecte, iar peste 500 de persoane active s-au mobilizat și vor susține în continuare petiția.

”Suntem împreună să susţinem această cauză, întrucât proasta infrastructură ne cauzează fiecăruia dintre noi, prejudicii (reparaţii maşină) devenind chiar un pericol public de a circula pe acest traseu. Ce se va schimba dacă autorităţile vor lua măsurile cuvenite pentru reabilitarea drumului? Un drum bun, va reduce timpii de parcurgere a distantei… cu alte cuvinte vom parcurge mai repede distanta pe ruta Recea Cristur – Cluj – Napoca. Un drum bun, ne va scuti de bani cheltuiţi pe reparaţii maşină. Un drum bun, oferă o imagine pozitivă judeţului. Un drum bun, oferă siguranţă pe mijloacele de transport. O infrastructură construită bine, poate facilita atragerea de turişti, dezvoltatori în zonă, ceea ce conduce la creşterea nivelului de trai. O infrastructură construită bine, va fi zestrea noastră pentru celelalte generaţii, dar şi o economisire a bugetului statului (căci, nu va mai fi nevoie să se aloce bani în fiecare an, pentru refacerea drumurilor, care de fapt în cel mai bun caz se cheltuiau pe astuparea de gropi…). Un drum bun, nu va transforma localităţile în cătunuri…Vom fi mulţumiţi că împreună am reuşit să realizăm ceva trainic pentru comunitatea noastră”, se arată în petiţia de acum patru luni.


Ce zic locuitorii din zonă?

”Acest drum este într-o stare deplorabilă de foarte mulţi ani şi nimeni nu face nimic în această privinţă! Drumurile cu interes pentru anumiţi primari au fost refăcute de la zero! Sper să folosim şi noi acest drum în condiţii optime în cel mai scurt timp!”, spune Adrian Dumitrescu

”Doresc recondiţionarea integrală a drumului Cluj-Napoca – Recea-Cristur şi nu repararea lui aplicând petice de asfalt” – Victor Popa

”Acest traseu este sub orice critică, din 2014 până acum am distrus bucsi, rotule, planetare etc. Tot ce ţine de direcţie la două maşini care au fost achiziţionate personal din străinătate şi aduse pe roţi până acasă fără nicio problemă la toată această parte de direcţie” – Haszi Iosif.

”Parcurg acest drum la fiecare sfârşit de săptămână de cinci ani de zile, în care în fiecare an telescoape noi şi tot ce are bucşi la suspensii şi direcţie” – Negrea Florin

”Susţin refacerea traseului care a ajuns într-o stare deplorabilă în speranţa că se va face ceva” – Terec Stefan

”Dorim un drum cât de cât bun, demn de judeţul Cluj! Nu se poate ca satele şi comunele aflate la 40-50 km de Cluj să devină cătune greu accesibile din cauza drumurilor!” – Puica Minodora

”În hârţăgorii drumul e făcut, însă cred că ar trebui totuşi cineva luat la rost pentru situaţie!” – Căluşer Mariana.

”Este greu de circulat, o ruşine” – Manuela Achim


Alin Tişe a semnat ordinul de întreţinere a drumului judeţean DJ 109A

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a semnat în 1 august 2016, ordinul de începere a lucrărilor de întreţinere a cinci noi drumuri judeţene, respectiv: DJ 109C Gherla – Ţaga – Geaca – Cămăraşu, DJ 109    Răscruci – Borşa – Vultureni – Aşchileu Mic – limită jud. Sălaj, DJ 109A Chinteni –Vultureni – Panticeu – Recea Cristur – limită jud. Sălaj, DJ 108C  Gârbau – Aghireş – Leghia, DN1 – Mănăstireni, DJ 107R Băişoara –  Muntele Băişorii – Staţiunea  Muntele Băişorii

Lucrările de întreţinere vor consta în realizarea de plombări, reprofilări ale părţii carosabile cu adaos de material, burduşiri ale şanţurilor, decolmatarea camerelor de cădere, asigurarea esteticii rutiere, tăierea de acostamente, decolmatarea şanţurilor şi a podeţelor, eliminarea gropilor prin acoperire cu piatră spartă, turnarea de covoare asfaltice, etc.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.