Maestrul Dumitru Fărcaș își va sărbători cele 75 de primăveri pe scena Casei de Cultură a Studenților printr-un concert. Evenimentul, care va avea loc pe 12 mai de la ora 18, va fi precedat de denumirea sălii de spectacol a CCS cu numele Dumitru Fărcaș. Dezvelirea plăcuței va avea loc la ora 17:30.

„Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca are onoarea de a vă invita să fiţi părtaşi duminică, 12 mai 2013, începând cu ora 18.00, la aniversarea maestrului Dumitru Fărcaş, care a fermecat nu numai sufletele celor care l-au auzit, ci şi timpurile şi spaţiile care s-au umplut în cei peste 50 de ani de activitate artistică, de sunetele pline de har a celui supranumit: „taragotul de aur al folclorului românesc”, arată organizatorii evenimentului.
Dumitru Fărcas, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, s-a născut la Groşii Băii Mari, judeţul Maramureş în data de 12 mai 1938 şi a debutat în anul 1960 la Ansamblul „Maramureşul” din Baia Mare.
Din anul 1962 a preluat Ansamblul „Mărţişorul” al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca alături de care a colindat lumea întreagă vorbind prin muzica populară tradiţională despre esenţa unui popor înzestrat şi dăruit cu talente artistice incontestabile.
A primit numeroase premii şi aprecieri de-a lungul carierei profesionale. În anul 2002, Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit la 29 noiembrie Crucea Naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”, iar la 7 februarie 2004 i-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.
La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Este „Cetăţean de onoare” al oraşului Phenian (Coreea de Nord) şi al oraşelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare. Este preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.
În monografia consacrată Maestrului, autorul Ovidiu Suciu spune despre inegalabilul slujitor al taragotului şi folclorului românesc: „Dacă te-ai născut cu o gravă infirmitate – aceea de a nu simţi folclorul şi ţi-ai orânduit viaţa spirituală în jurul altor repere din care nu vrei să evadezi, fereşte-te să asculţi taragotul Domniei Sale Domnului Dumitru FĂRCAŞ, căci sigur acesta îţi va bulversa viaţa, te va cuprinde, te va învălui, te va cumineca, va face alt om din tine: mai sensibil, mai omenos, mai iubitor, ba chiar rişti să dai în patima folclorului să-l asculţi, să-l aştepţi, să-l asculţi cu evlavie, să-ţi faci icoană de suflet din el.”
Intrarea la eveniment este liberă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.