Timp de nouă ani, în perioada 2004-2013, profesorul universitar Gabriel Oprea a coordonat tezele de doctorat a 21 de persoane, printre care și a clujeanului Toma Rus, fostul șef al Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR și fost secretar de stat în Ministrul de Interne. Astfel, Toma Rus  își va pierde diploma de doctor, iar toți cei care au fost sub coordonarea lui Gabriel Oprea sunt suspectați că tezele lor de doctorat au fost plagiate și se află în cercetare la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

 

Decizia conducerii CNATDCU: Gabriel Oprea a plagiat

Consiliul general al CNATDCU, forul cel mai înalt de decizie din cadrul instituției, a decis în unanimitate că lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea este un plagiat, a anunțat, luni, 1 august, președintele consiliului, academicianul Viorel Barbu.

Decizia a fost votată în unanimitate, de cei 35 de membri prezenți. Consiliul CNATDCU este format din 47 de membri, profesori universitari și academicieni din toată țara, iar verdictul poate fi atacat în termen de zece zile de către Gabriel Oprea.

Pierderea ca atare a titlului de doctor se produce prin ordin al ministrului Educației.

Prin retragerea titlului de doctor, fostul vicepremier nu va mai avea dreptul să predea în nicio universitate și i se va retrage și abilitarea de coordonator al tezelor de doctorat. Oprea a avut 21 de doctoranzi, la Academia de Poliție și la Academia Națională de Informații, în marea lor majoritate personalități publice, cum ar fi fostul procuror general adjunct, Bogdan Licu, fostul ministru de Interne Radu Stroe, fostul consilier prezidențial Mihai Stănișoară, fostul primar al sectorului doi, Neculai Onțanu. Cu toții sunt suspectați că tezele lor de doctorat au fost plagiate și se află în cercetare la CNATDCU.

 

”Ucenicii” lui Oprea

Printre persoanele care au obținut titlul de doctor sub coordonarea profesorului universitar Gabriel Oprea se numără Radu Timofte, director al SRI la data susținerii tezei – 2004, decedat în 2009); Florian Coldea (prim-adjunct al directorului SRI la data susținerii tezei – 2010, funcție pe care o deține și azi); Ionel Marin (adjunct în exercițiu al directorului SRI la data susținerii tezei – 2006); Dumitru Zamfir (adjunct în exercițiu al directorului SRI la data susținerii tezei – 2006); Daniel Andrei Moldoveanu (șeful Comunității Naționale de Informații din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării la data susținerii tezei – 2013).

Și oamenilor din justiție, Oprea le-a călăuzit pașii următorilor magistrați și polițiști: Marcel Sâmpetru (prim-adjunct al procurorului general al României la data susținerii tezei – 2004);, George Bălan (procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București la data susținerii tezei – 2006); Bogdan Licu (membru al CSM la data susținerii tezei, în 2011, devenit între timp prim-adjunct al procurorului general al României); Florica Diaconescu (judecător la Curtea de Apel Craiova, Secția I Civilă, la data susținerii tezei – 2011).

În poliție au intrat Remus Șpan  (adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră la data susținerii tezei, în 2007); Dumitru Pârvu (șeful Poliției Sector 6 la data susținerii tezei – 2007, numit adjunctul șefului IGPR în mandatul de ministru de Interne al lui Gabriel Oprea); Constantin Bolboșanu  (șef Serviciu în cadrul Direcției de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor din cadrul IGPR la data susținerii tezei – 2007, numit adjunct al șefului IGPR în mandatul de ministru de Interne al lui Gabriel Oprea);și cel amintit mai sus, Vasile Toma Rus,  (fost șef al Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR, lector universitar la Universitatea „Spiru Haret” la data susținerii tezei – 2011, numit subsecretar de stat, adjunct al șefului Departamentului Ordine și Siguranță Publică din cadrul Ministerului de Interne în mandatul de la Interne al lui Gabriel Oprea).

Dintre politicieni, ”ucenicii” lui Oprea au fost: Radu Stroe  (deputat PNL la data susținerii tezei – 2013, devenit ulterior ministru de Interne în guvernul USL și membru în comisia parlamentară pentru controlul SRI); Mihai Stănișoară  (deputat la data susținerii tezei – 2011, anterior președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate și fost ministru al Apărării); Romeo Raicu (vicepreședinte PDL la data susținerii tezei – 2011, fost deputat și președinte al Comisiei parlamentare de control al SIE); Neculai Onțanu (primarul sectorului 2 la data susținerii tezei – 2010, secretar general al UNPR și prieten cu Gabriel Oprea).

De asemenea, în categoria persoanelor care au obținut titlul de doctor sub îndrumarea fostului vicepremier sunt persoane apropiate acestuia: Loredana Radu (avocată, l-a apărat, printre alții, pe fostul premier Victor Ponta în dosarul Rovinari-Turceni); Adela Popescu (secretara lui Gabriel Oprea la Ministerul Apărării Naționale și la Ministerul de Interne, decorată de două ori de președintele Traian Băsescu, cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler și cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, și o dată de președintele Klaus Iohannis, cu „Steaua României”); Adrian Petrache (om de afaceri, cel pe care fostul președinte Traian Băsescu l-a inclus în triunghiul Oprea-Bittner-Petrache prin faimoasa declarație din 2004 – „Gabriel Oprea este șeful mafiei personale a lui Adrian Năstase, din care fac parte Alexandru Bittner și Adrian Petrache”); Ioan Șandru  (ginerele lui Pantelimon Avram, fost director al uneia dintre cele mai puternice companii energetice din România, Romgaz).

 

Trecutul tumultuos a lui Toma Rus

Gazeta de Cluj a relatat în numeroase anchete despre acțiunile fostului milițian Toma Rus, numeroase dintre ele la limita legii. Acesta a fost implicat în concesiunea de la Recea Cristur, unde primarul îi este rudă, iar un asociat neamț, Karner Rudolf, a investit într-o fabrică de bizoni, astfel Toma Rus & Co, au prostit APIA cu jumătate de milion de lei. Animalele sălbatice nu ar trebui să primească subvenție de la APIA, în schimb, celebra fermă de la Recea Cristur și Țaga a primit subvenție – în afara normelor – de jumătate de milion de lei pentru bizonii pe care îi cresc.

Toma Rus a fost surprins și de polițiști conducând autoturismul sau sub influența băuturilor alcoolice. Conform unor surse de la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, fostul milițian avea o alcoolemie de sub 0,8 la mie, ceea ce nu înseamnă că i s-a întocmit un dosar penal, dar acesta a trebuit să fie sancționat contravențional.

Tot el a făcut și un accident băut. Victima nu i-a depus plângere aşa că a crezut că a scăpat. Doar că permisul tot i-a fost suspendat timp de trei luni, însă plângerea lui Toma Rus a ajuns de unde a plecat fără să se întâmple nimic.

Așchia nu sare departe de trunchi, așa că fiii chestorului de poliție în rezervă, Toma Rus, sunt acuzați că au sărit la bătaie în timpul unui meci de fotbal care a avut loc pe stadionul CFR Cluj din cartierul clujean Gruia. Spectatorul agresat se numește Ilie Rus. Acesta se afla în tribună, iar după o altercație din teren în care au fost implicați fiii lui Toma Rus, Adrian Rus (portar) și Ionuț Rus (jucător de câmp), lucrurile au degenerat. Adrian Rus s-a dus în tribună și l-a lovit pe bărbatul care s-a dus să vadă meciul și susținea echipa din Buza. Pe banca tehnică se afla și chestorul Toma Rus, sponsorul echipei, dar și primarul din Recea Cristur, Alexandru Rus, care nu au intervenit deloc pentru a aplana scandalul. Toma Rus a declarat că el nu a văzut nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.