Pentru o familie de clujeni, noul Plan Urbanistic General (PUG) este apocaliptic. După ce RADP-ul le-a luat ilegal terenul şi s-au judecat ani de zile în instanţă, Primăria Cluj-Napoca le-a dat lovitura fatală. Clujenii au credit la bancă, au girat cu terenul pe care-l deţin şi au vrut să construiască pe suprafaţa respectivă pentru a-şi acoperi datoriile, însă reprezentanţii primăriei îi obligă să folosească terenul ca parc.

 

Parcuri pe terenurile clujenilor

Familia S. s-a plâns Primăriei Cluj-Napoca de noul Plan Urbanistic General şi solicită municipalităţii să se revoce parţial Hotărârea prin care s-a aprobat documentaţia PUG la sfârşitului anului 2014 în ceea ce priveşte terenul deţinut de aceştia. Totodată, clujenii cer primăriei despăgubiri de aproximativ 1.263.000 lei. Terenul deţinut de familia S., în suprafaţă de 1400 mp şi drumul deţinut în coproprietate de 3265 mp este înscris în categoria de folosinţă ”arabil” şi este situat în zona Pepinăria Becaş – prelungire str. Lucia Sturdza Bulandra.

Conform PUG 1999, terenul în cauză făcea parte dintr-o zonă ce prevedea construirea unui centru de conferinţă şi expoziţii internaţionale. Potrivit legislaţiei , autorităţile publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan o anumită suprafaţă de spaţiu verde. Astfel, prin noul PUG s-a relocat teritoriul destinat construirii centrului expoziţional pentru a se putea dezvolta pe acest teritoriu o amplă zonă verde şi anume, Parcul Est – un proiect al oraşului cu o vechime de aproximativ 40 de ani despre care proiectantul PUG spune că ”acest obiectiv e de importanţă publică majoră, cerut insistent şi în numeroasele dezbateri publice organizate pe parcursul elaborării PUG, el urmând a întregi reţeaua sever deficitară a spaţiilor verzi din municipiu”.

 

Primăria vrea să cumpere terenul, dar nu-i convine preţul

Mai mulţi clujeni au terenuri în această zonă, respectiv str. Soporului – Pepinăria Becaş – prelungirea str. Lucia Sturza Bulandra, motiv pentru care în februarie 2015 a aut loc o întâlnire cu aceştia împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai primăriei, arhitecţi şi avocaţi. În urma şedinţei CTATU, comisia a menţinut încadrarea propusă prin PUG, unde s-a stabilit că soluţia pentru rezolvarea acestor conflicte este achiziţionarea terenului de către autoritatea publică.

Şi Direcţia de Urbanism consideră necesară dezvoltarea pe acest teritoriu a zonei verzi – Parcul Est, proiect ce ar putea fi realizat prin achiziţionarea terenurilor de către autoritatea publică, însă nu este de acord ca stabilirea valorii reale a preţului de achiziţie să fie făcută de o comisie de negociere pentru ca ulterior să se decidă dacă optează pentru revenirea unei încadrări care permite construirea sau acceptă despăgubirea.

 

RADP le-a luat ilegal terenul

Odată cu noul PUG regimul urbanistic al zonei în care familia S. deţine o suprafaţă de teren s-a schimbat dintr-o zonă în care se permitea construirea de imobile într-o zonă de spaţiu verde. Într-o plângere adresată primăriei, aceştia spun că potrivit legislaţiei în vigoare, terenurile ce se află în proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice nu pot fi inventariate sau declarate spaţii verzi. Astfel că, prin menţinerea HCL prin care s-a actualizat noul PUG clujenilor le este diminuată cu bună ştiinţă valoarea proprietăţii, fiindu-le îngrădit dreptul de folosinţă şi valorificare al acestuia.

Lovitura, au primit-o după o ce ani de zile s-au luptat în instanţă ca să-şi recupereze terenul pe care RADP-ul l-a luat ilegal de la aceştia.

”Ne-am recuperat terenul după ani de zile de procese în instanţă cu RADP-ul, care ne-a luat ilegal terenul şi care a beneficiat de credite girate cu proprietatea noastră chiar şi în timp ce eram în procese. Nu am reuşit să ne bucurăm de folosirea dreptului nostru, până din nou suntem în imposibilitatea de a beneficia şi folosi proprietatea. Nu suntem de acord ca proprietăţii noastre să îi fie schimbată destinaţia şi fiind obligaţi să îl folosim ca parc”, susţin aceştia într-o plângere formulată către primărie.

 

Loviţi din toate părţile

Familia S. şi-au luat credit din bancă şi a girat cu terenul pe care-l deţin, fiind nevoiţi să plătească băncii aproximativ 400 de euro/lună, în condiţiile în care cei patru membri ai familiei trăiesc cu nici 950 lei/lună. Au împrumutat bani de la rude sperând că odată ce vor valorifica terenul, vor înapoia sumele primite pentru a-şi plăti datoria la bancă.

”Noi avem un credit şi am girat ipotecând acest imobil în favoarea Băncii Transilvania. În momentul actual ne vedem în postura de a rămâne cu o datorie la bancă, fără a avea posibilitatea de a o putea achita astfel riscăm înregistrarea ca răi platnici la Biroul de Credit. Din acest motiv am şi început demersurile în vederea întocmirii unui PUZ care să reglementeze condiţiile de construire (deoarece am avut potenţiali clienţi interesaţi de achiziţionarea terenului), am solicitat un aviz de mediu în anul 2013 de încadrare PUZ imobile, birouri, servicii cu familia Gorgan. Totodată am solicitat şi certificat de urbanism în august 2014 şi am depus în noiembrie 2014 documentaţia tehnică în vederea unui aviz de oportunitatea pentru PUZ la serviciul de Urbanism al Primăriei Cluj-Napoca.

Resursele noastre materiale nu ne dau posibilitatea de a achita în continuarea creditul bancar, deoarece veniturile noastre permanente sunt sub pragul ratei pe care o avem”, arată clujenii.

M. S. este pensionar cu un venit lunar de 692 lei, H. S. are un venit lunar de 209 lei angajat cu 2 ore/zi, deoarece a suferit un infarct miocardic, iar potrivit actelor medicale, se află în imposibilitatea de a munci şi a depune efort, iar M. S., elevă de 10 ani beneficiază de alocaţia de stat în valoare de 42 lei/lună.

”Suntem patru persoane care trăim din aceste venituri şi ne este imposibil de a achita creditul în valoare de aproximativ 400 euro/lună, sumă pentru care şi în prezent am făcut eforturi foarte mari de a o achita (achitând-o cu ajutorul rudelor) pe considerentul că vom valorifica terenul şi vom înapoia sumele primite”, mai spune familia S.

 

Au ajuns din nou în instanţă

În iunie 2016, M. S. a dat în judecată Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca cerând instanţei să anuleze parţial HCL prin care s-a aprobat noul PUG care le dă atâtea bătăi de cap. Tribunalul Cluj i-a respins femeii cererea, însă nu s-a lăsat, a făcut recurs, iar următorul termen se va judeca la mijlocul lunii decembrie la Curtea de Apel Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.