Un proiect inedit care trebuie salutat

 

Liceul Internaţional Cambridge al Transylvania College din Cluj-Napoca va introduce în programul de cluburi After Schoolîncepând cu luna noiembrie, un “Club de drept civil si penal” pentru elevi, la inițiativa profesorului de Studii in Afaceri al Transylvania College, Darius Ţenţ  şi  cu susținerea avocatei Camelia Aldea. Cu această  ocazie,  săptămâna trecută au fost invitate să vorbească în faţa elevilor persoane din domeniu, care le-au împărtăşit din tainele meseriei: judecătorul Marian Lucian, preşedintele Judecătoriei Cluj-Napoca; procurorul Aurelian Toader, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, avocat Ciutică Henrietta din Casa de avocatură Iordăchescu şi Asociaţii, şi Mihnea Radu, lector la Universitatea ”Dimitrie Cantemir” şi avocat al Casei de avocatură Revnic şi Asociaţii. Gazdele evenimentului au fost Camelia Aldea, avocat al Baroului Cluj, şi profesorul Darius Ţenţ. Aceştia au arătat că noul modul, care este o premieră în oferta şcolilor din România, se adresează în primul rând  elevilor care doresc să urmeze o profesiune juridică, dar va oferi şi educaţie juridică în sine, necesară oricărui om instruit din societate.

 

Maieutica socratică a lui Marian Lucian

 

Conferinta_Club_Drept (1)

 

Seria de prezentări a fost deschisă de Marian Lucian, preşedintele Judecătoriei Cluj-Napoca, care pentru a se apropia de copii a coborât în sală. Marian Lucian a ”moşit”, prin cea mai autentică metodă socratică, cu ajutorul copiilor entuziasmaţi, ideea despre ce înseamnă a fi judecător. Pentru a nu fura din farmecul dialogului dintre judecător şi elevi, voi reda mai jos dialogul:

Marian Lucian: Pentru că suntem într-un dialog interactiv, voi pune eu, prima întrebare:  Ce este un  judecător”

Răspuns: Cel care aplică legea.

Marian Lucian: Dar atunci ce este un poliţist? Care ar fi diferenţa?

Răspuns: Judecătorul aplică legea în tribunal. El este cel care explorează legile şi stabileşte adevărul juridic în tribunal, adevăr care poate fi diferit de cel fundamental.

Marian Lucian: Aţi surprins bine diferenţa. Apanajul judecătorului este jurisprudenţa, el este ”cel care rosteşte dreptatea.” Să mergem mai departe, ce drepturi aveţi voi?

Răspuns: (mai mulţi copii, cu vârste între 10 şi 18 ani): Dreptul de a fi cine sunt şi de a face ce doresc. Drepturi de copil. Dreptul de a ne exprima. Dreptul la o familie.

Marian Lucian: Foarte bine, dar de ce aveţi drepturi şi cine vă garantează că sunt respectate? Fiecare drept are o obligaţie corelativă, adică, pentru fiecare drept pe care îl aveţi, cineva are obligaţia de a asigura exercitarea lui. În general acesta este statul, care instituie o persoană, judecătorul, care se asigură că voi vă veţi putea exercita drepturile în limitele lor. Şi dacă am ajuns la limite, vă întreb, există o limită, de exemplu, a dreptului la exprimare?

Răspuns: Da, să nu-i jignim pe ceilalţi.

Marian Lucian: Da, limita unui drept al dumneavoastră este dreptul celuilalt. Deci, în concluzie, ce este un judecător. 

Răspuns: Un protector al drepturilor fiecărui individ. Cel care pedepseşte pe cel care încalcă dreptul altuia, care îi restabileşte dreptul.

Marian: Aşa. Dar cine mai e afectat în afară de cel al cărui drept a fost încălcat?

Răspuns: Oamenilor cărora le pasă. Societatea. 

Marian: Deci un judecător se asigură că răul nu se mai repetă împotriva celorlalţi. Când eram mai tânăr, am primit şi eu un răspuns de la un profesor la această întrebare: judecătorul este un om. El îndeplineşte o funcţie vitală, ce se schimbă în funcţie de vremuri, legi şi oameni.

 

Întrebat ce face ca cineva să fie un bun judecător, Marian Lucian a răspuns: ”Am întâlnit odată un bun judecător. Era mai înalt decât mine, avea mai mult păr, dar ceea ce îl făcea să fie un bun judecător era faptul că iubea oamenii.”

Întrebat dacă a fost vreodată subiectiv, preşedintele Judecătoriei Cluj-Napoca a spus că niciodată, pentru că nu îşi permite să pună patimă când e vorba de vieţile oamenilor. În acelaşi timp, a recunoscut în faţa elevilor că şi-a ales această profesie pentru că, tânăr fiind, a vrut să impresioneze o fată, dar dacă ar fi să aleagă din nou, tot asta ar alege.

 

Un procuror care visa să fie fotbalist

 

Conferinta_Club_Drept_2

Procurorul Aurelian Toader, care lucrează la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a povestit că visa să fie fotbalist, dar a ajuns să facă dreptul pentru că dintotdeauna a avut sentimentul dreptăţii. În timpul şcolii credea că voia să devină judecător, dar după ce a ajuns la Institutul Naţional de Magistratură, şi-a urmat dorinţa secretă: aceea de a deveni procuror. Definind procurorul, a precizat că este cel care caută adevărul – adevărul probelor, fie că sunt în favoarea sau defavoarea cuiva. ”Procurorul vrea să afle adevărul. El pleacă de la o simplă declaraţie, pe baza căreia trebuie să construiască un dosar care să convingă un judecător că cineva se face vinovat de comiterea unor fapte. Aceasta mi s-a părut fascinant”, a arătat Aurelian Toader.

 

O avocată printre avocaţi

IMG_2629

Henrietta Ciutică, avocat a Casei de avocatură Iordăchescu şi asociaţii le-a vorbit despre munca asiduă pe care trebuie să o depui pentru a deveni avocat şi mai departe, pentru a ajuta oamenii să lupte pentru dreptatea lor. Ea a mărturisit că este important cu cine lucrezi, să ai un model şi un mentor valoros. De asemenea, a povestit despre o lume a bărbaţilor în care femeile îşi fac tot mai mult simţită prezenţa şi dovedesc că sunt bune în acest domeniu. Întrebată dacă a fost vreun moment în care s-ar fi dat bătută, a recunoscut cu umor, că a existat, dar şi-a dat seama că nu ştie să facă altceva.

 

Profesor la Drept

 

IMG_2625 (1)

Radu Mihnea, lector al Facultăţii de Drept al Universităţii ”Dimitrie Cantemir” şi avocat al Casei de avocatură Revnic şi asociaţii, a adus în discuţie faptul că mare parte dintre profesiile pe care le poţi îmbrăţişa ca absolvent al dreptului nu au în sală un reprezentant, ca de exemplu notar, jurist, executor judecătoresc. Ei i-a sfătuit pe cei care doresc să îmbrăţişeze o carieră în domeniu să se gândească ce e dreptatea pornind de la definiţia: dreptatea este bunătatea celor înţelepţi şi ea nu se poate înfăptui fără iubire faţă de oameni. ”Fără aceasta, sistemul de drept e un sistem de represiune”, a subliniat Mihnea Radu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.