Primarul Emil Boc a anunțat că în cursa pentru finalizarea lucrărilor la Sala Polivalentă au rămas doi concurenți, pentru că termenul de depunere a ofertelor a expirat marțea trecută. Se pare că societatea CON-A insistă să termine lucrările începute în urmă cu trei ani, iar ACI, care s-a luptat în instanță pentru acest proiect, a abandonat lupta.

Edilul clujean a anunțat că cele două firme care au depus oferte pentru proiectul de finalizare a lucrărilor la Sala Polivalentă de lângă stadionul Cluj Arena, ale căror documentații vor fi verificate de comisia de licitații pentru a stabili, într-o primă fază, dacă sunt conforme cu caietul de sarcini, sunt CON-A și Strabag.

Câștigătorul ar putea începe chiar de la sfârșitul acestei toamne lucrările, pentru a termina în cel mai scurt timp, având în vedere că ridicarea viitoarei săli de sport este gata în proporție de 65%. În maxim 8 luni, firma desemnată pentru a termina construcția trebuie să livreze obiectivul în întregime finalizat.

„Nu condamn nicio firmă din România care contestă o licitație pentru că fiecare are dreptul să conteste”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, referitor la firma ACI, care a contestat licitația inițială în instanță, blocând astfel finalizarea lucrărilor de către Con-A, societatea aleasă de Primărie pentru aceste lucrări. Surpriza licitației a fost tocmai faptul că firma clujeană a ales să se retragă din cursă.

Pentru finalizarea lucrărilor, suma estimată este de 1.651.494,86 lei, reprezentând valoarea lucrărilor prevăzute, procentul de „diverse și neprevăzute” fiind de 4,7%, iar valoarea totală estimată a construcţiei care este în conservare, fără TVA, depășește suma de 35.138.000 lei. „Încă nu s-au deschis ofertele, aşa încât nu vă pot spune exact ce propuneri financiare au făcut cele două firme. Un lucru este cert, că suntem în măsură să desemnăm un câştigător şi sperăm ca lucrările să reînceapă cât mai repede”, a declarat primarul.

 

CON-A a câștigat cu jumătate din oferta ACI

Sala Polivalentă a fost un proiect al fostului primar Sorin Apostu, care, deşi nu a obţinut finanţarea dorită de la Compania Naţională de Investiţii, a iniţiat proiectul şi spera ca obiectivul să fie inaugurat în plin an electoral, în această toamnă. Primăria municipiului Cluj-Napoca a desemnat în luna noiembrie 2010 câştigătorul contractului de proiectare şi execuţie pentru obiectivul de investiţii “Sală Multifuncţională de Sport, Aleea Stadion, f.n., Municipiul Cluj-Napoca”. Societatea desemnată câştigătoare a fost CON – A cu oferta de 50.926.063,83 lei fără TVA şi 36 luni calendaristice termen de execuţie. Criteriul de atribuire a fost, conform OUG 34/2006, preţul cel mai scăzut. ACI a oferit 91.874.820 lei fără TVA.

Lucrările la Sala Polivalentă au fost ulterior sistate în martie 2011, după ce sentinţa Tribunalului Cluj în cazul contestaţiei ACI Cluj a fost favorabilă celei din urmă. Conform instanţei, s-a dispus anularea rezultatului licitaţiei din noiembrie 2010, iar oferta câştigătorului a fost declarată neconformă. Potrivit acelei sentinţe, Primăria Cluj-Napoca era obligată să reanalizeze şi să reevalueze ofertele depuse la licitaţie, iar consorţiul care a câştigat licitaţia, în solidaritate cu Primăria Cluj-Napoca, în calitate de autoritate contractantă, era obligat la plata sumei de 181.788 de lei, cheltuieli de judecată, către reclamant. Sentinţa a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Cluj, însă recursul a fost doar parțial acceptat.

Chiar dacă lucrările au început imediat după semnarea contractului, compania ACI a atacat cu recurs sentinţa Tribunalului Cluj şi în cursul anului 2011, Curtea de Apel a dispus casarea şi rejudecarea pe fond a contestaţiei. Pe rolul Tribunalului Cluj a fost înregistrată astfel din nou contestaţia iniţială a ACI, care a beneficiat de această dată de o judecare pe fond, iar soluţia pronunţată în noul dosar este cea pronunţată în 22 martie 2012.

 

Lucrări conservate tot de CON-A

Dat fiind că instanța a decis că oferta firmei sibiene nu este conformă caietului de sarcini, Primăria a reevaluat și pe cea a ACI și a decis că nici aceasta nu corespunde. „Din analiza realizată de către expertul angajat de Primărie rezultă că oferta depusă de către ACI, pentru fiecare din aceste părţi, are alte date. Partea scrisă cuprinde nişte date, partea desenată, de arhitectură, altele, practic alte dimensiuni ale Sălii Polivalente, partea de instalaţii alte dimensiuni faţă de partea de arhitectură, şi rezistenţă la fel. Practic, oferta financiară nu are cum să fie elaborată pe baza acestora”, a explicat Virgil Poruţiu, directorul tehnic din Primărie.

Astfel că administrația locală s-a văzut obligată să reorganizeze licitația pentru lucrările de execuție. Însă până atunci, lucrările făcute de firma sibiană trebuiau conservate. ”Având punctul de vedere al ANRMAP, punctul de vedere al proiectantului, în acest moment partea care ține de conservare va fi făcută de către executantul inițial”, a anunțat Emil Boc la momentul respectiv. Conservarea a constat în jur de 5 milioane de lei, sumă negociată cu firma CON-A. Vechiul contract cu societatea a fost reziliat, așa cum cere sentința, iar pentru lucrările de conservare ANRMAP a impus Primăriei să semneze un alt contract cu firma din Sibiu. Dacă aceștia câștigă și finalizarea lucrărilor, administrația locală va semna un al treilea contract cu aceeași firmă pentru același obiectiv.

 

Cum va arăta bebelușul lui Apostu

Sala Polivalentă va avea un subsol şi două etaje, o capacitate de 7.109 de locuri, un parking pe două etaje, anexe şi zone speciale pentru sportivi, precum şi o zonă tehnică pe trei niveluri. Sala a fost gândită cu gradene retractabile care să permită mărirea suprafeţei de joc. Clădirea va avea trei zone relaţionate cu sala principală, respectiv o zonă VIP, o zonă a publicului şi o zonă a sportivilor. Accesul publicului se va realiza de pe partea dinspre Someş, media, sportivii şi VIP având cai de acces separate.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.