Primaria va elabora un proiect pentru atragerea fondurilor europene necesare reabilitarii a cinci strazi principale din centrul orasului. Drumurile, trotuarele, iluminatul, dar si monumentele istorice vor avea o alta fata dupa implementarea acestui proiect. Pe strada Kogalniceanu, de exemplu, statuile vor fi incadrate de un ochi de apa, pentru a fi puse in valoare. Cea mai buna veste, insa, este faptul ca statuia Fecioarei Maria va fi restaurata si reamplasata pe strada Universitatii.

Strazile din centrul orasului ar putea trece printr-un proces de reabilitare, potrivit unei initiative a Primariei municipiului Cluj-Napoca. Aceasta pregateste un proiect pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru refacerea strazilor eligibile prin proiectul de infrastructura „La pas prin orasul comoara”. Valoarea totala a fondurilor care pot fi astfel atrase este de 9 milioane de euro, bani disponibili prin intermediul axei 1.1 din Programul Operational Regional, destinat polilor de crestere in care Clujul poate depune proiecte de reabilitare a infrastructurii de acces catre obiective de interes istoric si turistic.

Cinci strazi in renovare

Proiectul propus de Primarie cuprind cinci strazi principale din centrul orasului: Avram Iancu, Motilor, Memorandumului, I.C. Bratianu si Kogalniceanu. Aici vor fi refacute drumurile, dar si trotuarele, alaturi de iluminat stradal, arhitectural, pana la mobilier urban, care va fi unul special, de natura a creste valoarea arhitecturala a zonei, arata reprezentantii institutiei.  
„Strazile vor fi refacute de la nivelul de fundatie si asfaltate, iar trotuarele vor beneficia de o reabilitare in acord cu zona istorica in care sunt situate. Pentru toate cele cinci strazi prevazute in acest proiect sunt propuse banci, corpuri de iluminat si montarea de cismele, in apropierea scolilor aflate pe aceste strazi”, informeaza Primaria intr-un comunicat de presa. In plus, administratia locala si-a propus aducerea unor modificari si la trecerile de pietoni, prin crearea unor praguri de sol late, prin aducerea zebrei la nivelul trotuarului, in special in apropierea scolilor. Iar cablurile, cu exceptia celor necesare transportului in comun, vor disparea complet de pe aceste strazi.
Un caz mai deosebit va fi al strazii Kogalniceanu, ale carei trotuare vor fi reabilitate cu pietre mari de pavaj din granit, pentru a crea un aspect de promenada. Dat fiind faptul ca aici se afla o serie de obiective turistice ale orasului, printre care statuia Sfantului Gheorghe si Biserica Reformata, iluminatul va fi regandit astfel incat sa puna in valoare aceste elemente. Statuia Sfantului Gheorghe va fi incadrata intr-un ochi de apa, prin amenajarea unei fantani silentioase, pentru a fi mai bine pusa in valoare. In partea opusa a strazii, in apropierea intersectiei cu strada Universitatii, va fi amenajata o a doua astfel de fantana, pentru a crea o simetrie a strazii.

Parching subteran pe Universitatii

Acest proiect european va fi ulterior corelat cu un alt proiect alt Primariei, care s-ar putea realiza cu fonduri proprii sau europene, in functie de noile linii de finantare introduse de catre Comisia Europeana. Prin acest al doilea proiect va fi reconfigurata zona actualului parcaj de pe strada Universitatii, de unde se va amenaja accesul spre un parking subteran de un etaj ce va cuprinde aceasta strada, alaturi de Kogalniceanu, si va avea o capacitate de 144 de locuri. „Tot platoul ocupat astazi de masini va putea fi reamenajat intr-un proiect arhitectural, care va permite crearea spatiului necesar reamplasarii statuii Fecioarei Maria (aflata astazi in spatele Bisericii Sf. Petru si Pavel de pe b-dul 21 Decembrie), care astfel, se va intoarce „acasa”, asa cum multi clujeni isi doresc. Proiectul este nascut din discutiile cu cetatenii, care m-au intrebat de multe ori, de ce nu incercam sa punem in valoare acest monument”, a precizat primarul Sorin Apostu.
Intoarcerea langa Universitate a statuii Sfintei Fecioare Maria, unul dintre cele mai importante monumente baroce din Cluj, a fost ceruta in repetate randuri de cetateni. Gazeta de Cluj a lansat in trecut o campanie de sensibilizare a populatiei in legatura cu situatia precara in care a ajuns statuia dupa mutarea langa biserica din Marasti. Initial amplasata in fata Bisericii Piaristilor de langa Universitate, se afla de mai bine de jumatate de veac in parculetul din spatele Bisericii Sfintii Petru si Pavel din cartierul Marasti, de pe Bulevardul 21 Decembrie, unde a fost mutata de catre oficialii regimului comunist.

„Statuia Ciumei” se intoarce in centru

Statuia Fecioarei Maria a fost amplasata initial pe strada Universitatii, in fata Bisericii Piaristilor, pe atunci Biserica Iezuitilor, care avea alaturi colegiul iezuit pe locul caruia a fost construita Universitatea Francisc Iosif din Cluj, actualmente Universitatea Babes-Bolyai. Monumentul a fost ridicat la cererea guvernatorului Anton Kornis in anul 1744, ca semn de recunostinta pentru ocrotirea adusa Clujului in perioada ultimei mari epidemii de ciuma. De aceea poarta si numele de „Statuia Ciumei”, ca si statuile similare din alte tari, de pilda numeroasele „Pestsäulen” din spatiul sud-germanic.
Statuia a fost realizata in stil baroc de catre sculptorul austriac Anton Schuchbauer (1719-1789). A fost demontata in 1959, intrucat conducerea comunista a universitatii nu o agrea. In 1961, la cererea Parohiei Sf. Petru, a fost amplasata in spatele acesteia. La momentul actual biserica si portalul au fost renovate, dar statuia se afla intr-o avansata stare de degradare, pozitia fiind nepotrivita unui astfel de monument. Ultima restaurare a avut loc in perioada 1957-1958.
Gazeta de Cluj a scris de mai multe ori despre importanta acestui monument si gasirea unor solutii pentru reamplasarea sa. Seful catedrei de Istoria Artelor din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Nicolae Sabau, considera ca statuia Sfintei Fecioare Maria ar trebui mutata pe vechiul amplasament si ca in centrul municipiului s-ar putea forma o piata baroca. “Am sustinut inca din anii 1980 mutarea statuii Sfintei Fecioare Maria pe vechiul amplasament, iar motivul acestei mutari este refacerea unei piatete de factura baroca”, a declarat Nicolae Sabau. “Clujul este cunoscut inca din perioada medievala prin trei piete. Cea mai veche este Piata Muzeului, care era zona centrala a vechii cetati. Odata cu dezvoltarea orasului s-a ridicat a doua cortina de fortificatii a Clujului, iar piata principala a devenit actuala Piata Unirii. Cea de-a treia piata s-a configurat in mai putin de o jumatate de veac, in jurul strazilor actuale Mihail Kogalniceanu si Universitatii, unde a fost amplasata si statuia Sfintei Fecioare Maria”, a explicat istoricul.

Punct de atractie turistica

Piata baroca formata in jurul statuii Sfintei Fecioare Maria este compusa din Biserica Minoritilor, fostul amplasament al Colegiului Iezuit unde se afla acum sediul Universitatii Babes-Bolyai, seminarul Bathory Istvan si actuala biserica a Piaristilor, in care se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Este evident faptul ca acest traseu de monumente ar putea creea un minunat traseu turistic laic. “Pentru memoria locului si pentru refacerea acestei frumoase piete am pus problema aducerii pe vechiul amplasament a statuii Sfintei Fecioare Maria si astfel s-ar putea realiza o piateta baroca cum sunt putine in Transilvania. Daca acest fapt s-ar realiza, am putea spera la dezvoltarea unui traseu turistic laic: Biserica Piaristilor, Biserica Minoritilor si statuia Sfintei Fecioare Maria”, a declarat Sabau.
Starea statuii Sfintei Fecioare Maria, situata in momentul de fata pe bulevardul 21 Decembrie este deplorabila, iar anumite parti din corpul ei lipsesc, cum ar fi seriile de amorasi amplasati in jurul soclului, desi acestia ar putea fi cu usurinta refacuti cu ajutorul documentelor fotografice. In urma cu cativa ani monumentului i-a fost furat chiar capul, insa acesta a fost gasit si reasezat in locul initial. “Exista fotografii incepand cu 1865-1866 privind starea initiala a statuii care arata si amplasamentul ei original de langa Biserica Iezuitilor. Starea actuala a statuii Sfintei Fecioare Maria este in proportie de 40% degradata”, a declarat istoricul Nicolae Sabau.

Diana Gabor

In total se vor reabilita 65.557 mp de strazi si trotuare:
 
Avram Iancu – 16.823 de mp
Memorandumului – 7.807 mp
Motilor – 24.640 mp
Bratianu – 6.165 mp
Kogalniceanu – 10.122 mp

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.