După ce prima instanţă, Tribunalul Bacău l-a condamnat pe  afaceristul clujean Dan Petru la nu mai puţin de 10 ani de închisoare cu executare, apelul la sentinţa de fond i-a schimbat soarta acestuia. Potrivit avocatului său, Anatol Pânzaru, magistraţii şi-au revenit în simţiri şi au constatat că pedeapsa trebuia redusă. Astfel, patronul firmei de polistiren de la Iclod a fost condamnat la doar trei ani de închisoare.

 

Dan Petru, victimă colaterală

În opinia avocatului Anatol Pânzaru, sentinţa de 10 ani de închisoare cu executare pronunţată de instanţa pe fond era îndreptată spre o persoană cu notorietate în zona Bacău şi nu are legătură cu Dan Petru

”Părerea mea personala conform actelor dosarului, acuzaţia de spălare de bani nu a fost dovedita cu nicio proba fiind vorba de doua expertize de specialitate în care au fost demontate acuzaţiile DIICOT Bacău, inclusiv expertul oficial de fond a arătat că toate operaţiunile derulate prin Societăţile Comerciale ale lui Dan Petru au  la baza operaţiuni reale şi nu au elemente ce să fie listate ca spălare de bani. Pe de altă parte, instanţa a dispus achitarea clientului nostru pentru una dintre infracţiunile de înşelăciune care din punctul nostru de vedere a fost demontată. De altfel, toate faptele de înşelăciune reprezintă elemente de asemănare, din punct de vedere legal se impunea o soluţie de achitare faţă de toate trei. pe una asta a primit.

Ca o părere generală cu privire la sentinţa de fond, pot spune că era o soluţie îndreptată împotriva unui personaj ce face parte din peisajul  local al Bacăului. Soluţia respectivă nu are nici o legătura cu clientul meu. Mai mult aceasta a fost stabilită a putea ajunge la o condamnare a unei persoane ce a ridicat probleme pe plan local. Ancheta s-a derulat prin identificarea mai multor persoane cu care acel om a avut  relaţii comerciale. Aşa s-a ajuns la Dan Petru. Din punctul meu de vedere, nu erau probe care să ducă la concluzia enunţată de instanţa de fond.

 

Fraudă pe fonduri europene denunţată la DNA Cluj

Camelia Dan, fina comisarului Zaharia Ciorbă este acuzată de complicitate alături de soţul ei, condamnatul Dan Petru de fraudare a fondurilor europene. Potrivit documentelor obţinute de Gazeta de Cluj, pe numele celor doi există denunţuri la DNA cu privire la modul fraudulos prin care au construit fabrica de polistiren de la ICLOD, dar şi despre activitatea evazionistă derulată de aceştia prin mai multe firme.

Activitatea infracţională a celor doi soţi se întinde pe mai mulţi ani, cunoscut fiind dosarul, în speţă, cel de la Bacău în care Dan Petru a fost condamnat la închisoare cu executare pentru achiziţii fictive prin leasing de utilaje.

Cei doi, Nicoleta şi Petru s-au cunoscut în perioada în care femeia lucra la un magazin de pantofi din centrul oraşului Cluj-Napoca, ce aparţinea familiei comisarului Zaharia Ciorbă. La cununia celor doi, Zaharia şi soţia lui au acceptat rolul de naşi, lucru ce a întărit relaţiile dintre ei. Camelia a început studiile juridice şi simultan se ocupa de contabilitatea firmelor create de Petru Dan pentru operaţiuni economice frauduloase.

Prin intermediul Sigma Therm SRL, Dan Petru a încercat în 2007-2008 să acceseze o finanţare europeană pentru a construi o hală. În prima fază, pentru nerespectarea condiţiilor impuse de UE, dosarul său a fost respins. Însă, în 2010-2011 a repetat procedura obţinând de această dată bani europeni.

Acel proiect s-a consolidat în actuala fabrică de polistiren de la Iclod. Potrivit surselor, soţii Dan trebuiau să facă dovada că au 30% din valoarea totală a proiectului prin finanţare proprie, iar Uniunea Europeană deconta în trei tranşe restul de 70%. Astfel că Dan Petru neavând suma respectivă s-a împrumutat de la Adrian Mînzat şi Rostaş Emanuel, doi prieteni de-ai săi.  În ceea ce îl priveşte pe Rostaş Emanuel, acesta este unul dintre suspecţii procurorilor de evaziune fiscală în Dosarul CRIDOV care a explodat la Cluj în iarna anului trecut.

Cu toate că există denunţuri înregistrate la DNA  Cluj, avocatul Anatol Pânzaru susţine că a făcut verificări în acest sens şi că nici un Parchet din România nu a început urmărirea penală pe numele lui Dan Petru.

„Tot ce pot să vă spun că în prezent, clientul meu, Dan Petru nu este cercetat penal de nici un organ de investigare de la Cluj sau din România”, arată avocatul.

anatol panzaru

Zece minus şapte

Instanţa de apel s-a pronunţat definitiv în dosarul de evaziune, stabilind ca Dan Petru să fie condamnat doar la trei ani de închisoare şi nu la zece cum decisese judecătorul de fond.

„ Condamnă inculpatul Dan Petru, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: – două infracţiuni de spălare de bani prevăzută de art. 29 al. 1 lit. b din Legea 656/2002, cu aplicarea art. 75 al. 2 lit. a Cod penal şi art. 76 al. 1 Cod penal art. 5 Cod penal la două pedepse de 2 ani închisoare. – trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzute de art. 322 Cod penal cu aplicarea art. 75 al. 2 lit. a Cod penal şi art. 76 al. 1 Cod penal şi art. 35 al. 1 Cod penal la trei pedepse de 4 luni închisoare – constituirea unui grup infracţional organizat , prevăzută şi pedepsită de art. 367 al. 1 Cod penal cu aplicarea art. 75 al. 2 lit. a Cod penal şi art. 76 al. 1 Cod penal la pedeapsa de 8 luni închisoare şi interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a , b şi g Cod penal ca pedeapsă complementară pe o durată de 2 ani . În temeiul art. 38 Cod penal contopeşte pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care adaugă un spor de 1 an, 2 luni şi 20 zile închisoare. Pedeapsă de executat pentru inculpatul Dan Petru: 3 ani , 2 luni şi 20 zile închisoare şi interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a , b şi g Cod penal ca pedeapsă complementară pe o durată de 2 ani . Interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a , b şi g Cod penal ca pedeapsă accesorie. ” se arată în sentinţa definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel.

 

Imediat după sentinţă s-a mutat la Gherla

Potrivit celor de la Inspectoratul de Poliţie Cluj, Dan Petru a primit mandat de executare a pedepsei în ziua în care magistraţii Curţii de Apel s-au pronunţat. Astfel, finul comisarului Zaharia Cirobă este încarcerat la Penitenciarul Gherla, unde îşi va ispăşi restul de pedeapsă din sentinţă.

„La data de 07 martie, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Serviciul de Investigaţii Criminale, au pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei emis de către Tribunalul Bacău, privind un bărbat de 38 ani din municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi fals în înscrisuri. Bărbatul a fost escortat la penitenciar pentru a fi încarcerat” arată reprezentanţii IPJ Cluj.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.