Dupa Italia si Spania, infractorii romani se muta spre nordul Europei de Vest. In Franta, Belgia si Marea Britanie, romanii sunt in varful clasamentului criminalitatii de care se fac vinovati imigrantii. Acest aspect este cu atat mai grav cu cat o mare parte din acestia sunt minori, care nu pot fi condamnati si vor fi trimisi in tara de origine.

La sfarsitul lunii august, ministrul francez de interne, Claude Guéant, a declarat la BFMTV/RMC ca „delincventa romaneasca este o realitate” si „trebuie s-o combatem”, informeaza cotidianul Le Point, potrivit Agerpres. „Prezenta romanilor delincventi in tara noastra este un lucru ingrijorator”, a adaugat oficialul francez. Guéant, care a refuzat sa precizeze cate dintre delictele din Franta sunt comise de cetateni straini, a dat totusi asigurari ca „2% din delincventa din Franta este opera romanilor si ca aproape jumatate dintre delincventii romani sunt minori”.
Oficialul francez a precizat ca exista o cooperare stransa cu autoritatile romane si a amintit prezenta agentilor de legatura romani la Paris pentru „a depista filierele criminale si satele specializate in functie de tipul de delincventa”. „Daca copiii au parinti prezenti in Franta, atunci vor fi predati acestora inainte de repatriere… In cazul in care nu exista informatii despre prezenta parintilor pe teritoriul nostru, acesti minori vor fi incredintati serviciului de ajutor pentru copii din Romania”, a subliniat el. In plus, ministrul de Interne a anuntat ca prefectul de politie al Parisului, Michel Gaudin, va emite un ordin prin care „se va interzice cersetoria” pe Champs-Elysee.

72,4% mai multe infractiuni decat in 2010

Potrivit unui studiu al politiei dat publicitatii de France Presse la sfarsitul lunii iulie, „delincventa generata de cetatenii romani” in regiunea pariziana a crescut cu 72,4% in primul semestru al anului 2011 prin comparatie cu situatia inregistrata in primul semestru al anului 2010. Un numar de 5.680 de cetateni romani, dintre care foarte multi minori, au fost pusi sub acuzare pentru diverse delicte in primele sase luni ale anului 2011, fata de 3.294 in aceeasi perioada din 2010.
Intr-o declaratie pentru RFI Romania, ministrul Justitiei a reactionat la declaratiile facute de ministrul francez de Interne, Claude Gueant, care a spus ca numarul infractorilor romani din Paris a crescut cu aproape 90% in ultima perioada. „Nu putem accepta stigmatizarea treptata a cetatenilor romani”, a afirmat Catalin Predoiu, care a insistat pe cooperarea buna care exista intre Romania si Franta. Intre cele doua tari exista un grup de lucru creat pe chestiunea minorilor, care a avut deja o reuniune. Alte probleme evocate de Claude Gueant tin insa de partea franceza. Ministrul roman al Justitiei a amintit insa ca exista o scrisoare a partii romane inca din „24 septembrie 2008, in care Romania s-a oferit sa schimbe magistrati de legatura la Bucuresti si Paris. Asteptam finalizarea procedurilor la nivelul ministerului francez de resort”.
Seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, a declarat ca avem de-a face cu o sporire a infractionalitatii romanesti in Franta, insa spune ca nu cresc la fel si condamnarile, din cauza faptului ca cei mai multi infractori sunt copii. „Conform cifrelor furnizate de colegii francezi, e o crestere evidenta a criminalitatii de sorginte romaneasca. Din cifrele pe care le avem, procentul pentru infractorii romani in inchisorile franceze e de 1,9%. – ar mai putea creste”, a spus Tutilescu la TVR Info.

Minorii nu pot fi condamnati

„Majoritatea infractiunilor comise de romani nu sunt grave, majoritatea dintre ele nu se vor solda cu condamnari – furturi din magazine, de alimente, furturi de pe strada. Din pacate, multe sunt comise de minori, iar conform legislatiei franceze, ei nu pot fi condamnati”, a mai adaugat acesta. In opinia sa, problema cu aceste infractiuni e ca sunt extrem de vizibile si deranjante. El a spus si ca Romania va trimite in Franta un magistrat care sa ajute autoritatile de la Paris sa faca fata infractionalitatii romanesti.
Francezii au intocmit o harta cu regiunile din care vin infractorii romani din Hexagon. Astfel, hotii de telefoane mobile provin din judetele Iasi, Neamt, Braila, Buzau si Constanta, scrie Le Figaro.  Escrocheriile financiare sunt comise de bucuresteni, iar delincventii care cloneaza carduri sunt din Dolj. Sutii provin in mare parte din Moldova, dar si din Baia Mare sau Craiova, mai arata statistica autoritatilor franceze. Ministrul de Interne de la Paris a declarat recent ca 2% dintre infractiunile comise in Franta au cetateni romani drept faptasi.

Campioni la infractionalitate itineranta

Romanii au fost implicati in 28% din cazurile de criminalitate itineranta comise in Belgia in anul 2010, ei fiind urmati de sarbi (7%), bulgari (6%) si lituanieni (6%), releva marti cotidianul La Derniere Heure, citand politia federala belgiana. ”In ultimii ani, s-a observat ca bande organizate de infractori provenind din tarile est-europene se deplaseaza dintr-o regiune in alta si nu lucreaza. Ele sunt active timp de doua-trei saptamani in Belgia, dupa care pot fi regasite in Germania sau Olanda. Sunt asadar dificil de urmarit'', explica Tine Hollevoet, purtatoarea de cuvant a Serviciului federal de politie al Belgiei.
Aceste evolutii se inscriu intr-o tendinta generala de agravare a fenomenului infractional in anul 2010 fata de 2009 in Belgia. O concluzie este si cresterea semnificativa a cazurilor de falsificare a cardurilor de credit (skimming), de la 806 cazuri in anul 2009 la 1.722 anul trecut. In plus, in Gara Centrala din Bruxelles, tranzitata zilnic de 140.000 de persoane, criminalitatea a crescut cu 15,7% in anul 2010 fata de cel anterior. „In privinta delictelor comise in autobuze, s-a inregistrat cea mai mare recrudescenta – politia federala a tratat 719 cazuri in 2009 si 1.068 in anul 2010, cresterea fiind de 48,5 procente”, adauga La Derniere Heure.

Tinerii romani, in topul emigrantilor din Marea Britanie

O treime dintre tinerii infractorii detinuti in Marea Britanie, cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani, sunt straini, romanii situandu-se pe locul al doilea in acest clasament, dupa somalezi, relateaza The Sun, in editia electronica. O treime din delincventii mai mici de 18 ani, retinuti in ultimul an in Marea Britanie, au fost straini. Acestia au ajuns la Institutul Feltham Young Offenders, o scoala celebra de corectie din Marea Britanie, situata in West London. Unul din zece dintre straini era nascut in Somalia – cel mai ridicat procent dintre toate nationalitatile.
Peste 2.000 de infractori minori trec anual pe la Institutul Feltham Young Offenders din West London, peste 600 dintre ei fiind de alta nationalitate decat britanica. Cei mai multi infractori cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani, capturati in ultimul an, sunt originari din Somalia, urmatorii pe lista fiind minorii romani. Romania este urmata de Jamaica, Afganistan, Nigeria, Algeria, Lituania, Congo, Irlanda si Portugalia.
Potrivit lui Sir Andrew Green, presedintele Think-tank-ul MigrationWatch, „in mod evident, eforturile depuse pentru integrarea acestor persoane ce provin din comunitati imigrante au esuat".
Oficialul a afirmat, luni, ca aceste cifre, valabile pentru perioada ianuarie 2010-aprilie 2011 sunt „socante".
Eurodeputata Birgit Sippel a declarat ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen intampina obstacole din partea Frantei, Germaniei si Olandei, care mentioneaza esecul Romaniei si Bulgariei in implementarea reformelor judiciare cerute prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). „Crima organizata, traficul cu fiinte umane si coruptia au fost chestiuni ridicate de unii europarlamentari, insa majoritatea au insistat ca acestea nu sunt criterii Schengen, spunand ca au incredere in aderarea acestor tari la zona fara controale la frontiera. Un lucru este clar: criminalitatea nu poate fi niciodata oprita prin inchiderea frontierelor. Intr-o Europa unita trebuie sa intarim cooperarea intre politie si justitie si sa cream standarde comune. Acest lucru este mai important decat sa ridicam din nou granite populiste interne in Europa”, a mai afirmat Birgit Sippel.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.