In luna august 2011 fata de luna anterioara, preturile alimentelor au scazut cu 1,4%,  cele ale marfurilor nealimentare au ramas relativ neschimbate, in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,8%, anunta Institutul national de Statistica. Pretul alimentelor a fost cel care a ajutat cel mai mult, mai exact ouale si conservele de legume. Fata de august 2010, preturile au urcat cu 4,25%. La ce ne putem astepta in continuare? Exista si vesti bune, dar din pacate sunt si cateva proaste.

Vestile bune sunt legate de evolutiile interne ale preturilor. "The big picture" arata ca inflatia scade. Cele proaste vin din afara tarii, unde efectele relaxarilor cantitative si ale aruncarii cu bani pentru salvarea economiilor neperformante alimenteaza inflatia.

    Din tarile de la care importam marfuri, "aducem" si inflatie, daca ea exista

Romania poate deveni un importator net de inflatie, odata cu importurile marfurilor din tarile in care cresterea preturilor este mai ridicata. Este un principiu al "preturilor comunicante" din economie prin care cresterile de preturi se distribuie atat pe verticala cat si pe orizontala.

In China, ritmul de crestere al inflatiei s-a mai temperat pana la nivelul de 6,2% desi daca analizam defalcat, preturile alimentelor au urcat cu 13,4%, iar pretul pentru carnea de vaca si de pui s-a majorat cu 29,3%.

In Europa, rata anuala a inflatiei in cele 17 state din zona euro s-a mentinut in luna august la 2,5%, la fel ca in luna precedenta, ramanand, pentru a noua luna consecutiv, peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de 2%.

In Brazilia (de unde aducem carne de pui si vita), cresterea din august a preturilor a fost de 7,3%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.